Özkurnaz: “Sağlıklı bir viyadük olduğuna inanmıyorum...”

Yağışlar nedeni ile 2013 yılında heyelan tehlikesi geçiren, uzunca bir süre tek şerit ile hizmet veren Çanakkale Viyadüğü`nde çalışmalar bitti. Çalışmalar bitti bitmesine ama, tartışmaları bitmek bilmiyor. Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, “Benim umudum yok. Mevcut haliyle bana güven vermiyor. Yağmur yoğun bir şekilde yağarsa 2-3, yağmaz ise 5 yıl içinde buranan aşağıya ineceğini tahmin ediyorum” dedi.

946
 
2013 yılının ilk aylarında, aşırı yağışlar nedeni ile çöken, uzunca bir süre tek şeritten hizmet veren Çanakkale Viyadüğü`nde tehlike devam mı ediyor? Çanakkale-İzmir karayolu üzerinde bulunan, tek bağlantı noktası olma özelliğini taşıyan Çanakkale Viyadüğü konusunda değerlendirmede bulunan Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, çarpıcı açıklamalar yaptı. 2014 yılı başında çalışmaları tamamlanan, 500 civarında fore kazık çakılmak suretiyle güçlendirildiği iddia edilen söz konusu tepenin, yeniden hareketlenebileceğini ifade eden Özkurnaz, “bu haliyle burası bana göven vermiyor” dedi. Kazıkların zemine ulaşmadığına vurgu yapan Özkurnaz, “Betonları oraya yığdılar, oradaki kütle küçülmesi gerekirken daha da büyüdü. Bu yıl yağmur yağmadı, yağmur yağmış olsa o kütlenin, içindeki betonlarla birlikte aşağıya ineceğini, viyadüğe büyük zarar vereceğini tahmin ediyorum. Ben bu yapılan işe, viyadüğün şimdiki haline güvenmiyorum. Yaklaşık bir yıldır çalışma yürütülüyor. 500`e yakın fore kazık çakıldı oraya, ama ben o kazıkların zemine ulaşmadığını düşünüyorum. Onlar şuanda askıda duruyor. Çok değil, şiddetli bir yağmur yağarsa o fore kazıklar da, kütle ile birlikte çökecektir. Bu çok ciddi bir tehlikedir” ifadelerini kullandı.
 
“Karayolları eliyle kaza kara noktası oluşturuldu”
“Karayolları 26 Aralık 2001 tarihinden bu yana, sanki özel sipariş verilmiş gibi hep orayla oyalandı” diyen Özkurnaz, “3-4 kez ihale oldu, belki bir ihale daha yapılacak. Orası bana güven vermiyor. Karayolları orayı bozmakla mükellef oldu. Dünya Kiliseler Birliği`nden gelen parayı tüketebilmek için, kaza kara noktasını önlemek amacıyla çalışma başlatıldı ama tam tersine daha büyük bir kaza kara noktası yaratıldı. Karayolları kendi eliyle bunu yarattı. Burada çok ciddi paralar döndü. Ben buraya tam bir şaibeli olarak değerlendiriyorum. Sağlıklı bir viyadük olduğuna inanmıyorum. Bu viyadük, `böyle viyadük yapılmaz` örneği olarak dünyada gösterilecektir” şeklinde konuştu.
 
“Benim umudum yok”
Mevcut haliyle tepenin yeniden çökme yaşayabileceği, bunun da viyadüğe zarar vereceğini ifade eden Özkurnaz, burada yaşanacak bir ayıbın karayollarına ait olacağını söyledi. Özkurnaz, “Ben umutsuz bir durum olarak görüyorum. Ömrünü de en fazla 5 yıl olarak değerlendiriyorum. Eğer yağmurlar şiddetli bir biçimde yağarsa bu süre 2-3 yıla da düşebilir. Bu toprak süngerimsi bir toprak. Yağmur gördüğünde genleşen, güneşi gördüğünde büzülen bir yapıya sahip. Böylesi hareketli bir doğal yapıyı fore kazıklarla falan durdurmak mümkün değil. Burası çöktüğünde kentin İzmir yönünden giriş ve çıkışı kapanacak. Bu ayıp da karayollarının ayıbı olacaktır” dedi.
Paylaş