Özkurnaz; “Denizlerimizde balıklar var olacak...”

Kıyı balıkçılarının denizlerde azalan balık miktarına ve çeşitliliğine gösterdiği tepkiye destek veren Merkez 1 Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz 10 yıl süre ile gırgır ve trolun yasaklanması gerektiğini savunurken bir yandan da büyük balıkçılarında ekonomik olarak sorumluluklarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek bütünlüklü çözümler konusunda yetkililerin harekete geçmesi konusunda çağrı yaptı.

611
Denizlerde yaşanan balık azalmasıyla ilgili açıklama yapan Merkez 1 Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, ülkede balıkçılığı kurtarmak için Karadeniz ile Marmara’da trol ve gırgırların 10 yıl boyunca yasaklanması gerektiğini söyledi. Sorunun çözüme kavuşması için konsensüs içerisinde hareket edilmesi gerektiğinin de altını çizen Özkurnaz, aksi takdirde kaçak avcılığın her zaman var olacağını ifade etti. Yasakların iyi bir şekilde denetlenmesi sonucunda amaçlarına ulaşacaklarını da dile getiren Özkurnaz; “Denizlerimizde balıklar var olacaktır” dedi.
 
“Balıkçılığın eskisi gibi olması için yasaklar getirilmeli”
“Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız eylem sonucunda boğazların içerisinde kaçak trolün olmamasıyla mevcut olan balıkların az da olsa arttığını görmekteyiz” diyen Özkurnaz; “Ancak, sonarlar kalksın gibi olaylar bizi aşacak olaylardır. Çünkü, burada balıkçılığın yasaklanması ve daha ileri boyutta değerlendirecek olursak, Karadeniz ve Marmara’da en azından 10 yıllığına gırgırın ve trolün olmadığı bir bölge ilan edilmesinde fayda vardır. Gerçekten balıkçılığın eskisi gibi olmasını istiyorsak, bunu başta balıkçılar olmak üzere bizi yöneten grupların bu yasakları getirmesi gerekir. Ancak böyle bir yasağa balıkçılar nasıl bakacak? Bizim bölgemizde balıklar bitiyor, sonarlar kalksın diyen kesim küçük balıkçıdır. Bir de bunun diğer tarafını düşünmek gerekir. Büyük balıkçınında ona göre yatırımları ve borçları var.” diye konuştu.
 
“Amacımıza ulaşacağız”
Yasakların iyi bir şekilde denetlenmesi sonucunda amaçlarına ulaşacaklarını ve denizlerde balıkların var olacağını kaydeden Özkurnaz; “Gerçek anlamda bu ülkede balıkçılığı kurtarmak istiyorsak, Karadeniz ve Marmara’da trol ve gırgırların 10 yıl boyunca yasaklanması gerekir. Hiçbir şekilde denizlere ağların atılmaması gerekir. Kıyı balıkçılarının da bu olaya sahiplenmesi gerekir. Ancak, bunların bir konsensüs içerisinde hayata geçirilmesi koşuluyla gerçekleşebilir diye düşünüyoruz. Aksi takdirde bu kaçak avcılık her zaman var olacaktır. Sorunun çözüme kavuşturmak için bunu irdeliyoruz. Her yıl yapılan sıkı denetimler sonucunda bu sene en azından bölgemizde yataklı balık dediğimiz var olan balıklarda gözükmeye başladı. Ama bu yeterli midir? Tabi değildir. Bu yasakların iyi bir şekilde denetlenmesi sonucunda amacımıza ulaşacağız. Denizlerimizde balıklar var olacaktır” şeklinde konuştu.
Paylaş