Özkan, "Bu yıkımın tüm sorumlular hesap verecek"

326
Çanakkale Feminist Dayanışma, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü`nde Kahramanmaraş depremleri nedeniyle "Gece buluşması" gerçekleştirdi. İskele Meydanı`ndan Truva Atına yürüyen Feminist Dayanışma adına konuşan Figen Özkan, depremlerde yaşamını yitirenleri anarak, "Acımız ve öfkemiz büyük. Kederimiz tarifsiz. 6 Şubat sabahı on binlerce canımız enkaz altında kaldı, kentlerimiz yıkıldı. Ard arda gerçekleşen iki büyük depremle derinden sarsıldık" dedi.
 
"Asrın ihmali"
Figen yıkılan binaların ihmallerle ilgisini anımsatarak, "Kentleri yıkan şey deprem değil; imar, rant ve kokuşmuş siyaset düzenidir! Yaşadığımız kayıpların ve acının nedeni asrın felaketi değil "asrın sorumsuzluğu" dur. "İnşaat ya Resulallah" diyerek memleketi, koca bir şantiyeye çeviren bu rant düzenin sahiplerini, "Asrın felaketi" deyip ihmalin üstünü örtmeye çalışan bu iktidarı tanıyoruz" sözlerine yer verdi.
 
"Bu yıkımın tüm sorumlular hesap verecek"
Özkan, depremlerin yıkıcı etkisinin liyakatsizlik olduğunu ifade ederek, "Depremin yıkıcılığına yol açan liyakatsiz yerel yönetimleri, hırsız müteahhitleri ve asrın ihmalinin siyasi sorumlularını biliyoruz. Deprem bölgesinde çalışan sivil toplumla birlikte tüm hak ihlallerinin takipçisi olacağız. Bilime kulak tıkayıp, rant uğruna yönetmeliklere aykırı, denetimsiz ve liyakatsiz şekilde yapılan binalar on binlerce cana toplu mezar oldu. Bu yıkımın tüm sorumluları hesap verecek. Asrın felaketi deyip ihmalin üstünü örtmeye çalışan kimseyle helalleşmiyoruz! Bizim not defterimizde hesap vereceklerin adı tek tek yazılı, unutmayacağız. Asrın felaketi denilen depremin asrın sorumsuzluğu olduğunu biliyoruz ve sorumlularını tanıyoruz" diye belirtti.
 
"Sizden koca bir hayat alacaklıyız"
Özkan son olarak, "Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Adana, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa`da hayatını kaybeden canları unutmayacak, unutturmayacağız. Acımız ve öfkemiz büyük. İsyan ve dayanışmamız ise her zamankinden daha güçlü. Halkı marjinalleştirmeye, halkın taleplerini suç saymaya çalışanlara tahammülümüz yok. Yaşattığınız tüm acıların hesabını soracağız. Erkek ve devlet şiddetine, krize ve yoksulluğa, baskıya, talana, sorumluların ceza almadığı adaletsiz yönetime, patriyarkal kapitalizmin yıkımına karşı feminist mücadelemiz ve dayanışmamızla hayatlarımızı kuracağız. Çalınan hayatlarımızın, katledilen kadınların ve Lgbtia+ların, istismar edilen çocukların, şiddet, taciz ve tecavüz mağduru kadınların, yoksullaştırılan halkın, ötekileştirilen, yalnızlaştırılan bütün lubunyaların eşit özgür ve adil bir dünya umuduyla yola düşen sizden koca bir hayat alacaklıyız" sözlerine yer verdi.
(Damla Yeltekin) 
 
Paylaş