Özel sektör S.O.S veriyor...
Çanakkale okulların kapanmasıyla birlikte üç ay sürecek sıkıntılı bir döneme girdi. Ancak bunun yanında en büyük daralma ise inşaat sektöründe görülüyor. Çanakkale’nin hareketli ve istihdam sağlayan sektörlerinin başında gelen inşaat sektöründe gözle görülür bir durgunluk yaşanmaya başlandı. İnşaat sektörü ve beraberindeki yan sektörlerde hissedilen bu durgunluğun ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor. İnşaat sektörünün yan kolları olarak bilinen diğer sektörlerinde sıkıntı içerisine girdiği öğrenildi.
Yüksel: İnşaatı kredi politikası vuruyor
Çanakkale İnşaat sektörünü değerlendiren ÇİMDER Başkanı Güven Barış Yüksel; “Bundan 8-9 ay önce Türkiye’de hem cari açığı frenlemek hem de dövizi baskı altına almak ve kontrol etmek için hem hazine hem merkez bankası kaynaklı bir takım çalışmalar başlatıldı. Bunların amacı kredileri sınırlamak ve enflasyonu baskı altında tutmak için tüketimi azaltmak içindi. Bundan 8 ay önce bundan en çok etkilenecek sektörün inşaat sektörü olduğunu ifade etmiştim. Şimdi bu kararların sektörümüze etkisini görüyoruz. Global piyasalarında kötü olması Çanakkale`de son 1-2 yılda olağanüstü üretimin olması sektörde satışları yavaşlattı” dedi.
Çetinkaya: Süreç belirsiz
İnşaat sektöründe sıkıntılı bir sürecin devam ettiğini ifade eden Müteahitler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hayrettin Çetinkaya da; “Sıkıntılı gidiyor. Epey bir ekonomide insanların beklentilerini karşılayacak bir şey yok. Ne olacağı belli değil. Ekonominin nasıl gideceği ile ilgili vatandaşın sıkıntıları var. Belirsizlik var. Yaz sezonu da tatilde başladı. Üretimde oldukça fazla sıkıntılı süreç devam ediyor” dedi.
Öte yandan yaz aylarıyla birlikte başta hizmet sektörü olmak üzere, birçok sektörde de daralma gözüküyor. Ekonomideki durgunluk bu acıdan Çanakkale de her sektörde hissediliyor. Görüşlerini aldığımız işadamları sürecin bir süre daha devam edeceğini ifade ederek, “Moral bozmamak lazım. Önümüzdeki aylarda piyasalarda hareketli günler yaşanabilir. Ancak kimse gelirinden çok para harcamasın” dediler.
Çanakkale’nin hareketli ve istihdam sağlayan sektörlerinin başında gelen inşaat sektöründe gözle görülür bir durgunluk yaşanmaya başlandı. İnşaat sektörü ve beraberindeki yan sektörlerde hissedilen bu durgunluğun ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor. İnşaat sektörünün yan kolları olarak bilinen diğer sektörlerinde sıkıntı içerisine girdiği öğrenildi. ÇİMDER Başkanı Güven Barış Yüksel, yılsonuna kadar sektörde bir hareketlenme beklemediğini ifade ederken İşadamı, müteahhit Hayrettin Çetinkaya da; “Üretim çok fazla. Sıkıntılı süreç devam ediyor” dedi.
“Sıkıntılar sürecek”
Çanakkale İnşaat sektörünü değerlendiren ÇİMDER Başkanı Güven Barış Yüksel; “Bundan 8-9 ay önce Türkiye d ehem cari açığı frenlemek hem de dövizi baskı altına almak ve kontrol etmek için hem hazine hem merkez bankası kaynaklı bir takım çalışmalar başlatıldı. Bunların amacı kredileri sınırlamak ve enflasyonu baskı altında tutmak için tüketimi azaltmak içindi. Bundan 8 ay önce bundan en çok etkilenecek sektörün inşaat sektörü olduğunu ifade etmiştim. Şimdi bu karaların sektörümüze etkisini görüyoruz. Global piyasalarında kötü olması Çanakkale de son 1-2 yılda olağanüstü üretimin olması sektörde satışları yavaşlattı” dedi.
Başkan Yüksel şunları söyledi; “Özellikle öz sermayesi zayıf olan firmalarda sıkıntı yarattığını söyleyebilirim. Yakın bir zamanda bu yılın sonuna kadar sektörde bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Sıkıntıların devam edeceğin düşünüyorum. Bu sıkıntıları çözmek için Çanakkale de daralan inşaat piyasası artan maliyetler ve Çanakkale dışından sektöre girip çıkan büyük ihaleleri alan firmaların zayıflığı yüzünden Çanakkale inşaat piyasası esnafının etkilenmesinin devam edeceğini düşünüyorum. Bu konuda aynı zamanda sorumlu olan yöneticilerin idarecilerin belediyemizin, sektörel katkı açısından ne gibi çözüm önerileri olacağını sizin aracılığınızla sormak istiyorum.”
“Belirsizlik var”
İnşaat sektöründe sıkıntılı bir sürecin devam ettiğini ifade eden İşadamı Hayrettin Çetinkaya da ; “Sıkıntılı gidiyor. Epey bir ekonomide insanların beklentilerini karşılayacak bir şey yok. Ne olacağı belli değil. Ekonominin nasıl gideceği ile ilgili vatandaşın sıkıntıları var. Belirsizlik var. Yaz sezonu da tatilde başladı. Üretimde oldukça fazla sıkıntılı süreç devam ediyor” dedi.