Özcan: "Gerekli adımları atacağız"

892
Esnaf ve sanatkârlara Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli işletme ve yatırım kredisi kullanımlarında uygulanan faiz oranları, 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere güncellendi. Bugünden itibaren Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaleti ve bankadan doğrudan kullandırılacak krediler için tüm Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredi türleri ve tüm vadelerde yıllık yüzde 17 olmak üzere faiz oranı uygulanacak. Bu faiz miktarının yarısını devlet karşılayacağı için esnafa bu oran yüzde 8,5 oranında yansıyacak. 4 Ocak 2021 tarihinden önce kullanılan kredilerde ise vade sonuna kadar tanımlı olan faiz oranları geçerli olacak. Koronavirüs pandemisi nedeniyle zor günler geçiren ve işletmesini sürdürebilmek için tek çıkış yolunu kredi olarak gören esnaf, yüzde 4,5`ten yüzde 8,5`e yükselen faiz oranları nedeniyle kara kara düşünüyor. Kredilerle ayakta çalışmaya duran bir kesim olduklarını belirten Esnaf ve Kefalet Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, yaşanan bu faiz artışının esnaf ve sanatkar kesimini zor durumda bıraktığını söyledi.
 
"Esnaf ve sanatkarlar kredilerle ayakta durmaya çalışan bir kesimiz"
Yaşanan faiz artışı hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Özcan şunları söyledi; "Biz bu konuda özellikle yıllardır hazine destekli, Halk Bankası aracılığıyla Esnaf ve Kefalet Kooperatifi tarafından esnaf ve sanatkarlarımız için kullanılan kredilerin düşük faizli olmasından çok memnun idik. Hatta bir ara yüzde 6 seviyesine çıkmıştı bu faiz oranları. Sonra teşkilatın girişimiyle 4,5 civarına indi. Bu pandemi döneminde özellikle esnaf ve sanatkar hem Halk Bankasının, hem de esnaf kefalet kooperatiflerinin vermiş olduğu düşük faizli kredilerden çok büyük miktarda kredi kullandı. Bununla ilgili yeni yapılan uygulamada geriye dönük alınan kredilerin yani 4 Ocak tarihinden önce alınan kredilerin faiz oranlarında bir artış olmadı. Yeni çekilenlerde yüzde 8,5 gibi bir oran oldu. Bu kullanılan kredilerin yüzde 50`sini devlet süspansiyon ediyor. Yani yüzde 17`lik bir faize tekabül ediyor. Bu pandemi döneminde biz şunu bekliyorduk... Piyasaların durumu belli. Bankaların yaptığı uygulamalar belli. En azından normalleşme süreci başlayıncaya kadar Türkiye`deki aşı olayının yüzde 80-90 civarlarına gelip, işletmelerin bu oranlarda açılma şekline bağlı olarak bu oranda bir artışı beklemiyorduk. Birden yapılan bu artış dengeleri çok etkiledi, dengeleri bozdu. Kolay değil, bugün itibariyle özellikle kapanan, kısıtlama uygulanan işletmeler... Devletin verdiği bir destek var ama bu desteği bir adım olarak kabul etsek bile biz esnaf ve sanatkarlar kredilerle ayakta durmaya çalışan bir kesimiz."
 
"8,5 oranı çok yüksek bir oran"
"Bu olayın piyasaları etkilememesi mümkün değil. İlk günden itibaren esnaf ve sanatkarlar durumu soruyor. Bununla ilgili sürecin ne kadar süreceğini bilmiyoruz ama 8,5 oranı çok yüksek bir oran. Büyük bir sıkıntı yaşayacağımız kaçınılmaz bir şey. Bununla ilgili de Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu görüşmeler yapıyor. Onlardan bilgiler bekliyoruz. İlk gün itibariyle biz de araştırdık, sorduk. Tarım kesimindeki faiz oranlarının artacağı yönünde ifadeler kullanılıyor. İyi olmadı esnaf ve sanatkar için... En çok istediğimiz şey 2020 yılı içerisinde çekilen kredilerin ödeme vade sürelerinin en azından 2021 Haziran ayına kadar uzatılmasını istiyoruz. Bununla ilgili girişimlerimiz vardı. Bunun yanında faiz oranlarının arttırılması gerçek anlamda olumsuz bir etki yaratacak. Ama biz gereken girişimlerimizi yapacağız, diğer illerle görüşüyoruz. Bilemiyorum sonuç ne olur ama kötü etkileneceğimiz muhakkak."
(Atakan Alkış)
Paylaş