havadurum

Özcan; "Faizler düşmezse, esnaf sıkıntı yaşar"

662

 Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından, olağan eğitim semineri, bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Oda Başkanları ve Genel Sekreterleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan yaptı. Özcan, esnafın sorunlarına yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti. Özcan, son dönemde ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin esnafı kötü etkilediğini ve bu süreç içerisinde hayata geçirilen çözüm önerilerinden bahsetti. Özcan, devlet desteklemelerinin yanı sıra kredi faizleri ile ilgili görüşlerini de dile getirdi. Özcan; “Gayrimenkul sektörü, beyaz eşya sektörü, mobilya sektörü ve araç alım satımı ile ilgili ÖTV’de iyileştirme yapıldı. Biz de ‘alınan tedbirler güzel ama kredi faizleri çok yüksek, eğer bu faizleri düşüremezsek büyük sıkıntı yaşarız’ dedik ve bu sürenin uzatılmasını istedik. İlk önce 3 ay zaman verildi, şimdi bir 3 ay daha uzatıldı” dedi. Birlik Başkanı Özcan; “Sayın Bakanımızın biz kredi finansmanı açılımı isterken, bizim küçük esnaf ve sanatkar gözüyle bakılan kesimimiz 10-20-30 bin lira civarındaki rakamlarda kredi kartı kullanıyor. ‘Kredi kartımızı 1 ay ödeyemezsek ve bankalar tarafından takip işlemi yapılırsa bir başka yerlerden bize verilen teşvikleri kullanamıyoruz’ dedik. Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halk Bankası kredi kartı borçları ile ilgili düzenleme yaptı. Esnaf ve sanatkar 5-10-20 lira borcu için bu bankaların takibine girdiği zaman, Esnaf Kefalet Kooperatifi aracılığı ile verilen, KOSGEB tarafından verilen veya diğer birimlerden verilen teşviklerden faydalanamıyor” ifadelerini kullandı. 

 
“Nakit sirkülasyonunu sağlayamazsak sıkıntılar yaşarız”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan; “Bu yıl, ülkemiz şartlarında seçim yılı oldu. Yerel yönetim seçimlerine az bir zaman kaldı. Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri, bunun yanı sıra esnaf teşkilatının genel kurul ve seçimleri vardı. bu süre içerisinde 3-4 ayda dış güçler kaynaklı ülkemizde yaşanan döviz kurundaki artışla ilgili esnaf ve sanatkar kesiminde olduğu gibi tüccar kesiminde de sıkıntılar yaşandı. Bu süreç içerisinde bizler ‘esnaf ve sanatkarlar adına ne yapabiliriz?, teşkilatın en üst noktası Türk Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ne yapabilir? Bizim talep ve isteklerimiz neler?’ Bununla ilgili yasa çıkarmaya yetkili olan Cumhurbaşkanımızdan başlayarak, ‘meclisimizde neler yapılabilir?’ biz, bunun mücadelesi içerisinde olduk. Bunu yaparken, her platformda yazılı ve sözlü sizlerden gelen talep ve önerileri bize ilettiniz, biz de bunları dile getirmeye çalıştık. İlk olarak piyasada nakit sıkıntısı olduğunu söyledik. Nakit sıkıntısını çözmemiz gerekiyor. Bu sirkülasyonu sağlayamazsak sıkıntıları yaşarız. Bu süreç içerisinde alınan kararlar vardı” dedi. 
 
“Çanakkale`ye 63 milyon lira civarında bir kredi finansmanı sağlandı”
Çanakkale geneline sağlanan 63 milyon liralık finansman için AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’na teşekkür eden Özcan; “Gayrimenkul sektörü, beyaz eşya sektörü, mobilya sektörü ve araç alım satımı ile ilgili ÖTV’de iyileştirme yapıldı. Biz de ‘alınan tedbirler güzel ama kredi faizleri çok yüksek, eğer bu faizleri düşüremezsek sıkıntı yaşarız’ dedik ve bu sürenin uzatılmasını istedik. İlk önce 3 ay zaman verildi, şimdi bir 3 ay daha uzatıldı. Bununla ilgili 2018 yılı içerisinde Özellikle esnaf ve sanatkarların can damarı olan esnaf kefalet kredi kooperatifleri tarafından verilen kredilerde 2018 yılı finansmanları bitmişti, geri dönüşlerde sıkıntılar vardı. Bununla ilgili finansman sorununu çözmemiz gerektiğini söyledik. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Çanakkale Milletvekili aynı zamanda Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan beyefendi, Jülide İskenderoğlu hanımefendi, bizim isteklerimizi ilgili yerlere anlattılar ve Çanakkale`ye 63 milyon lira civarında bir kredi finansmanı sağlandı. Burada, piyasaya para girme konusunda bir adım atıldı” ifadelerini kullandı.
 
“Esnaf, 5-10-20 bin lira borcu için verilen teşviklerden faydalanamıyor”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Özcan; “Ticaret Bakanlığı Edirne`de bölge toplantısı düzenledi. Borsalar ve esnaf teşkilatı beraber katıldık. Sayın Bakanımızın biz kredi finansmanı açılımı isterken, bizim küçük esnaf ve sanatkar gözüyle bakılan kesimimiz 10-20-30 bin lira civarındaki rakamlarda kredi kartı kullanıyor. ‘Kredi kartımızı 1 ay ödeyemezsek ve bankalar tarafından takip işlemi yapılırsa bir başka yerlerden bize verilen teşvikleri kullanamıyoruz’ dedik. Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halk Bankası kredi kartı borçları ile ilgili düzenleme yaptı. Esnaf ve sanatkar 5-10-20 bin lira borcu için bu bankaların takibine girdiği zaman, Esnaf Kefalet Kooperatifi aracılığı ile verilen, KOSGEB tarafından verilen veya diğer birimlerden verilen teşviklerden faydalanamıyor. Bu konuda yetkililere teşekkür ediyoruz. Bunun yanında kadın esnaf ve sanatkar ile ilgili taleplerimiz vardı. 2005 yılında yürürlüğe giren kanun çerçevesinde 2018`de Türkiye genelinde nüfus sayımına göre kadın üye sayısında birinci ildik. ‘Kadın üyelerimizi teşvik edici kanunda çalışmaların yer alması lazım’ dedik. Kayıt ücretlerinde yüzde 10’luk bir indirim sağlandı, aidatlarda yüzde 10’luk indirim sağlandı ve şimdi verilen teşviklerde kadın üyelerimize bir adım fazla teşvik yapılmasını istiyoruz” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş