havadurum

Oy ve Ötesi “Amacımız, şeffaf ve demokratik seçim!”

Seçimlerin daha şeffaf ve demokratik olması, seçim bilincinin oy kullanan seçmenlere daha iyi aktarılması amacıyla kurulan “Oy ve Ötesi Derneği”, Çanakkale`de Han Kahvesinde bir tanışma toplantısı gerçekleştirdi.

1615
 
 
2014 yılında seçmenler, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere iki kez sandığa gitti. 17-25 Aralık “yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama” operasyonlarının ardından, açılan soruşturmaların üzerine gidilmemesi ve yargıdaki operasyonlarından ardından açılan soruşturmaların kapatılmasından sonra, kamuoyunda ciddi tepkiler oluşmuştu. Bu yüzden 30 mart yerel seçimlerinde oy kullanacak seçmenin büyük bir kısmında, zaten tartışmalı olan seçim sistemini daha fazla tartışılır hale getirmişti. Bu yüzden 30 mart yerel seçimlerinde, oylarına sahip çıkmak isteyen birçok seçmen, seçim günü kullanılan oyların çalınmaması ve sandık başında yapılabilecek hataların önüne geçmek için oy kullanılan binalarda, gönüllü olarak görev aldılar. Bu gönüllülerden bir grup da kendilerine “Oy ve Ötesi Derneği” ismini vererek dernekleşti. 7 Haziran genel seçimleri öncesinde çalışmalarına hız veren dernek üyeleri, hafta sonu Han Kahvesinde bir tanışma toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye genelinde 45 ilde çalışma yürüten dernek üyeleri, seçim günü nasıl bir çalışma içinde olacaklarını konuştular. Çanakkale`de hedeflerinin 10 mahallede, oy kullanılacak 51 binada 420 gönüllü ve her binada en az bir avukat bulundurmak olduğunu belirtti.
 
Gazetemize özel açıklama yaptı
Toplantı sonrası Oy ve Ötesi Derneği Başkan Yardımcısı Sinan Sökmen, dernek hakkında gazetemiz Çanakkale OLAY`a özel açıklamalarda bulundu. Bu hareketin ilk olarak 30 mart yerel seçimleri öncesinde bir avuç insanla oluştuğunu belirten Sökmen; “Bir avuç insanın bir araya gelmesiyle oluşan bu hareket, 4 ay gibi kısa bir zamanda 30 bin gönüllüye ulaştı. Bunların çoğu genç gönüllülerden oluşuyor. Bu gönüllü hareketin yüzde 65`i kadınlardan oluşuyor. 24 Nisan 2014 itibariyle de derneğimizi kurduk. Şuan 900`e yakın resmi üyemiz var. 30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıklarımıza sahip çıkmak için sandıklarda gönüllü gözlemcilik yaptık ve sayım tutanaklarını topladık. Sandık başında art niyetli veya seçim yönetmeliğinin tam olarak bilinememesinden kaynaklı hatalar olduğunda bunlara gerekli müdahaleyi yaptık`` dedi. Bu hareketin tamamen gönüllü, siyasi partilerden bağımsız olduğunu da vurgulayan Sökmen; “Amacımız, seçimlerin daha Şeffaf ve demokratik bir şekilde olması ve seçmenlere bu bilincin aşılanmasıdır. 7 Haziran 2015 seçimleri Türkiye açısından önemli bir seçim olacaktır. Bu seçimde de daha fazla gönüllü arkadaşlarla sandık başında olacağız” diye konuştu.
Paylaş