2013 yılından beklentilerini Çanakkale Olay Gazetesi’ne açıklayan esnaflar, geride bırakacağımız 2012 yılını da değerlendirdi. Esnafların görüşleri şu şekilde:
Şakir Türker
“2012’de işler durgundu. Çanakkale’de hep öğrenci ve emekli var. Emekli çocuğuna para veremiyor, para verecek ki çocuk harcayacak. Maaşlara zam gelecek ki, piyasa canlanacak. Dolayısıyla insanlarda para yok. Gelirler oldukça düşük, kalabalık var, ama insanların cebinde para yok. 2013’ün o yüzden iyi geçeceğini sanmıyorum. 2012’de Çanakkale’de belediyenin yaptığı yatırımlar dikkatimi çekti. Altyapı ve üstyapı düzenlemesi oldu. Hükümetin Çanakkale’ye yatırım yaptığını, kaynak aktardığını hiç duymadım.”
Gökhan Ulu
“2012 sektörel olarak ne iyiydi, ne kötüydü. Çanakkale’de festival iyi geçti. 2012’de bir süre farklı bir şehirde yaşadıktan sonra Çanakkale’ye dönünce değişim beni şaşırttı. Çay bahçeleri açıktaydı, kordon değişmiş. Açıkçası hoşuma gitmedi, daha burjuva yeri gibi olmuş. Onun dışında alışveriş merkezi açılacaktı, ben açılmasını istemiyordum. Açılmaması da iyi oldu. 2013’ün ise sektörel olarak daha iyi geçeceğini sanmıyorum. Bence 2012’den daha kötü geçer. Vergiler sürekli artıyor, her şeye zam geliyor. Kitap sektöründe kağıtçılar batmaya başladı, bu da elbette bize yansıyacak. Bunun dışında Çanakkale’de 2012’de en çok okunan kitaplar Melekler Yaşamda ve Aşkın Gözyaşları ve Dukan Diyeti oldu.”
Nazlı Bozdağ
“2012 yılı bizim için güzel geçti. Gerçi yaz aylarında genel olarak bir durgunluk yaşandı ama sonradan açıldı. Biz özellikle sektör olarak yılın başlangıcından ümitliyiz. Çanakkale’de 2012 yılında Forum Alışveriş Merkezi açılacak diye çok sevinmiştim, ama durduruldu. Bu sene inşallah iyi haberler alırız. Onun dışında 2012’de kişisel olarak para biriktiremedim, 2013 yılında para biriktirmek istiyorum. Bu konuda kararlıyım.”
Osman Sapan
“2012 berbat geçti. Ekonomik açıdan maliyetlerin yükseldi. Sıkıntıya girdik. Ama her şeye rağmen 2013 yılına umutla bakıyoruz. 2012 yılında Çanakkale’de bence kayda değer bir şey olmadı. Ben Çanakkale’nin gelişip büyümesini istiyorum. Sonuçta bir boğaza, tarihe ve eşsiz bir doğaya sahip. Ama yeteri kadar ile yatırım yapıldığını düşünmüyorum. Turizmin gelişmesi konusunda eksiklik çok. 2013 yılında firma olarak hedeflerimiz var, yolcu sayımızı artırmayı istiyoruz.”
Abdullah Özdemir
“Çanakkale’de yapılan yatırımlar içinde 2012 yılında benim çok da dikkatimi çeken şeyler olmadı. 2012 ekonomik anlamda çok kötü değildi. Ama 2013 için olumsuz düşünüyorum. Gidişat onu gösteriyor. Ekonomik göstergeler iyi ama alt seviyede para yok. Harcama potansiyeli özellikle de Çanakkale’de çok düşük. Turist geldi geçti turisti, konaklamıyor ve kalmıyor. Gelmesi belki bir tek kısa vadede otelcinin işine yarıyor. Ama kalmıyor, turisti kentte uzun süre tutamıyoruz. Akşam 20:00’de gelen turist, sabah 06:00’da çekip gidiyor, biz nasıl kazanabiliriz ki? 2012 yılında düşündüklerimi 2013’te de hayata geçirmeyeceğim, fizibilite yaptım ve planlarımı erteledim, çünkü bir gelecek göremiyorum.”
Yusuf Güder
“2012 yılı bence güzel geçti. Çanakkale’de çok yere doğalgaz geldi ve İnönü Köprüsü’nün yapılması bizi olumlu etkiledi. Vatandaşlar şimdi bu yolu daha çok kullanıyor. Köprünün işlev kazanması iyi oldu. 2012 yılında yurtdışına gitmek istedim, gidemedim. 2013 yılında Paris’e gitmek istiyorum.”
Sadullah Ayçil
“2012 tek kelimeyle berbat geçti. 2013’ten de hiç umudum yok. Ödemeleri askıya aldım, kıyamet kopacak diyorlar kopsun. Kıyameti dört gözle bekler hale geldik. Esnaf olarak bizim yaptığımız iş bitti gibi. İnternetten alışveriş ve AVM’ler bizi bitirdi. Millet cep telefonunu ve teknolojisini oralardan alıyor, bize arıza olunca geliyor. Sektör bitti. 2013 yılı ile ilgili nasıl planım olsun ki? SSK ve BAĞKUR ödemekten plan yapmaya fırsatım mı var?”