Orijinali yerine muadili, teknik servis yerine sanayi
1 Nisan tarihinden itibaren başlayacak olan yeni kasko uygulaması ile kaskoların primi tüketici tarafından belirlenecek.
Yeni uygulama ile dar kasko ve kasko adı altında ürünler uygun primlerle müşteriye sunulacak. Genişletilmiş ve tam kasko adı altındaki kaskoların primleri yüksek olacak. Yeni kasko uygulamasında, hasar sonrası aracın nerede onarılacağı ve hangi parçanın kullanılacağı da primi belirleyecek. Onarımın, tüketicinin belirlediği serviste yapılması ve orijinal parça kullanılmasını halinde prim de ona göre belirlenecek. Yeni uygulama hakkında değerlendirme yapan sigorta acenteleri yetkilileri risk belirleme konusunda sorun yaşanacağını belirterek, fiyatların aşağı çekileceğini, ama araçlarda orijinal parça yerine muadili, teknik servis yerine sanayinin tercih edileceğini belirterek özellikle sıfır araç sahiplerinin garanti süresinde sorun yaşayacağını kaydettiler.
Yıldıray Gürler - Bülent Biçer / Axa Oyak Sigorta:
“Uygulama tamamıyla sigorta şirketleri tarafından yüksek teminat verilmesi ve zarar gösterilirken çıkan astronomik rakamlara önlem olarak çıkarılması düşünülen bir uygulama. Şu anda da kasko fiyatları yüksek, bu da tüketicileri zorluyor. Yüksek hasar maliyetlerinden dolayı müşteri orijinal parçadan ziyade, muadiline, teknik servisten çok sanayiye gidecek. Mevcut uygulamada teknik servisler kurumsal işleyişle çalıştığı için işçilik konusunda baskı olmuyor, taviz vermiyorlar, ama artık sanayide işçilik konusunda da pazarlık yapılması gündeme gelecek. Müşteri sonuçta aracını en iyi şekilde yaptırmak ister, fiyat baremleri bu noktada müşteriyi sıkıntıya sokabilir. Yetkili servis 2000 liraya yapıyorsa, aynı araç sanayide 1000 liraya yapılacak. Orijinal parça yerine muadilinin kullanılacak olması sıfır araç sahiplerinin aleyhine olacak. Garantisinde orijinal parça haricinde muadil kullanıldığı takdirde garantisinin kaybolacağı esasından hareketle müşteri de zor durumda kalacak. Özetle fiyatların düşmesi anlamında müşteri lehine, ama yeni araç sahibinin aleyhine olacak bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatlar belirlenince durum netlik kazanacak, şu anda kaos devam ediyor” dedi.
“200 TL’lik teminatlar ortaya çıkacak”
Özer Önder Sigorta Acenteliği;
“Yetkili servis mi, muhtelif servis mi, orijinal parça mı, muhtelif parça mı konuları sorgulanacak. Amaç sigorta şirketlerinin ödediği miktarı minimize etmek. Araç belki yapılacak, ama maliyette ucuza kaçılacak, kalite azalacak. Alternatif kaskolar ve 200 TL’lik teminatlar ortaya çıkacak. Sigorta şirketleri büyük ve güçlü kurumlar, kendi aleyhlerine olacak bir kanun çıkartmazlar. Yine her sektörde olduğu gibi etkisi tabana vuracak. Bir anlamda müşteri her şeyi bana soracaklar diye düşünebilir ve cazip gelebilir, ama müşterinin daha çok kafası karışacak teklifler ve poliçeler ile kapı kapı gezecek. Eskiden müşteri full kasko istiyorum diyordu geçiyordu, şimdi çok çeşitli ve farklı işlemler piyasaya sürülecek. Bu uygulama müşteri ile acenteyi zaman içinde sıkıntıya sokar. Acenteler bir anlamda müşterinin danışmanı ve işlerini takip ediyorlar. Bilgi Formu diye bir form çıkacak, müşteri bu formu imzalamazsa işlemi kabul etmemiş sayılacak. Müşteri iş yoğunluğu nedeniyle acenteye gelmek ve imza atmak için zaman ayırmak zorunda kalacak. Acente sıkıntıya girecek. Kanuni bir yaptırım olacak. 1 Nisan’dan sonra büyük sıkıntılar bizleri bekliyor” dedi.