havadurum

Oreks Madencilik bir kez daha kapasite artışı başvurusu yaptı

1084
Geçtiğimiz yıllarda da kapasite artışı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuran Oreks Madencilik şirketine, çevre örgütlerinden bir tepki daha geldi. Bakır, Kurşun, Çinko, Gümüş Maden Ocağı tesisleri kapasite artışı için" Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yeniden başvuru yapıldığını öğrenen çevre örgütleri açıklamada bulundu. İDA Dayanışma Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi ve Çan Çevre Derneği yaptıkları ortak basın açıklamasında çevre talanına tepki göstererek, "Oreks Maden Şirketi, Kalkım Armutludaki faaliyet alanını 34.5 hektardan 345 hektara, on kat genişletirken, Kaz dağlarının içlerinde açtığı galerilerden getirip işlediği yıllık 40 bin ton olan cevher işleme kapasitesini de 490 bin tona çıkarıyor. Yani, hem saha olarak, hem cevher işleme olarak faaliyetini on katın üzerinde artırmak istiyor" denildi.
 
"Kazdağları delik deşik edilmektedir"
Açıklamada, Kazdağları bölgesinin önemine değinilerek, "Adını Kaz dağlarından alan , Çanakkale`yi ve kısmen Balıkesir`i de kapsayan içinde yaşadığımız bu güzel coğrafya ve onun ekosistemi, son yıllarda dozu giderek artan doğa talanına maruz kalmaktadır. Ormanları yağmalanırken, su kaynakları, toprakları, havası fosil yakıtlı termik santrallerle kirletilip dağları dur durak bilmeyen madencilik faaliyetleriyle delik deşik edilmektedir" denildi.
 
"Uzatmalar dışında madenin ömrü 13 yıl öngörülüyor"
Yıllık atık üretimi 441 bin ton ve maden ömrü projede uzatmalar dışında 13 yıl olarak ön görülüyor. Seneler boyunca sürecek olan madenin doğaya olumsuz etkilerine değinilen açıklamada, "Bunun anlamı, daha onlarca yıl Kazdağları`nın içlerine uzanan yol ağları, açılan yüzlerce galeri, çıkan yüz binlerce ton pasa, yüzlerce sondaj, büyük orman kıyımları, kirletilen dereler, yeraltı suları, patlatmalarla toza boğulan flora ve fauna, yok edilen endemikler, yaban hayatı kurt-kuş, börtü- böcek ve koskoca bir ekosistemdir. Bölgede Oreks şirketinin tek olmadığını aynı tahribatı yapan başka şirketlerinde olduğu düşünüldüğünde tehlikenin boyutları daha kolay anlaşılacaktır" sözlerine yer verildi.
 
"Depremselliği aktif bir bölgede yırtılma ve kırılma çok yüksek"
Kalkım Armutlu`da 34,5 hektarlık bir alanda kurşun-bakır-çinko maden arama, çıkarma faaliyeti gösteren ve flotasyon tesisleri bulunan Oreks Madenciliğin kapasite artışı başvurusu yaptığını öğrenen çevre örgütleri olarak bölgede incelemede bulundukları belirtilen açıklamada, "Flotasyon tesislerinde kullanılan başta sülfürik asit olmak üzere bir çok kimyasalın, inorganik tuzların proses suyunda yer aldığı her gün hissedilen-edilmeyen yüzlerce sismik hareketin yaşandığı, depremselliği aktif bir bölgede yırtılma ve kırılma riskinin çok yüksek olduğu, güvenilirliği olmayan önlemler endişeleri daha da arttırıyor" denildi.
 
"Faaliyetler bir an önce sonlandırılsın"
Söz konusu alanın tarım faaliyetleri ve endemik bitki türleri açısından önemine değinilen açıklamada, "Bin pınarlı İda`nın kaynaklarından doğup Agonya ovasını sulayan içme suyu kalitesinde akan derelerin zehirli ağır metal cevherleri ile kirlenerek Gönen Barajına aktığını ve barajın Bandırma`ya kadar yerleşimlerin içme, kullanma ve sulama suyunu karşıladığını da belirtmemiz gerekiyor. Sözünü ettiğimiz Agonya Ovası başta çilek olmak üzere üzümsü meyvelerin neredeyse her mevsim yetiştiği ayrıca kapya biberinin en kalitelisinin üretildiği çok özel, çok değerli tarım alanıdır. Bizler kapasite arttırmak bir yana bu faaliyetlerin biran önce sonlandırılmasını istiyoruz" ifadelerine yer verildi.
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş