Önen`den ÇTSO`ya çarpıcı açıklamalar...

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Niyazi Önen, Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısında yaşanan olayları değerlendirdi.ÇTSO hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Önen profesyonel yöneticiler ile odanın yönetilemeyeceğine vurgu yaptı. Yat Limanı projesinin İÇDAŞ ya da Bülend Engin’in projesi olabileceğini ifade eden Önen; “ÇTSO’ya antidemokratik bir sistem getirip ele geçirmek istiyorlar” dedi.

677
İÇDAŞ’ın Biga’da kurulu bir firma olduğunu hatırlatan Önen; “Neden Biga Ticaret ve Sanayi Odasında değiller. Bülend Engin firmanın profesyonel bir yöneticisi. Masanın başında biz oturuyoruz, iş adamları her konuda elimiz taşın altında. Şu kadar insana iş veriyoruz, devlete karşı sorumluluğumuz var. Maalesef sorun Ticaret ve Sanayi Odasının Yönetim Kurulu Başkanlığında, bundan önceki dönemde olduğu gibi aylıklı veya yıllık ücretli bir üst düzey profesyonel yöneticisi ile muhatap olmamız. Bundan önceki dönemdeki meclisimizde de yine Çanakkale Seramiğin bir üst düzey yöneticisi yönetim Kurulu Başkanımız değil miydi? Ne oldu nerede şimdi? Yok. Arayın da bulun İlhami Beyi. Görevini bitirdi, firmadan ayrıldı. Buradaki misyonu doldu ve gitti. Bu arkadaşın da görev süresi biter veya patronu görevden alır biter” dedi.
 
“Yönetim Kurulu Üyelerinden özür bekliyorum”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi odasına asıl yapılmak istenenin Çanakkale Ticaret Sanayi Odasını ve Meclisi ile birlikte tamamen el altında tutmak ve istedikleri gibi yönetmek, tek bizim sözümüz olsun, kimsenin söz hakkı olmasın, her şeye biz yetkili olalım isteğinin yattığını bildiren Meclis Başkanı Niyazi Önen; “ İstediğimizi istediğimiz gibi yapalım. Ben sana İÇDAŞ’ ta iş vereyim sen de bana Ticaret Sanayi Odasında şu işleri yap,  gibi ilişkiler yanlış ilişkiler. Bu Ticaret Sanayi Odasının yapısına uymaz. Ben bunları görüyorum. Bunların dışında başka hiçbir sorun yok. Özelikle Yönetim Kurulu Üyelerimizden özür bekliyorum” dedi.
 
Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Niyazi Önen Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısında yaşanan olayları değerlendirdi. İş Adamları, sanayiciler arasında gerginlik ve huzursuzluğun olmasını istemeğini belirten Önen, “Biz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak birlik ve bütünlük içinde olmalıyız” dedi. Yat Limanı Projesinin odanın projesi olmaktan çıktığını bildiren Önen; “Bu proje ya İÇDAŞ’IN ya da Bülent Engin’in projesidir” şeklinde konuştu. 
 
“Anti demokratik sistem getirilmek isteniyor”
Ticaret ve Sanayi Odasının kanunları olduğunu bildiren Önen; “ Bunlara bağlı olarak yönergelerin çıkartılması veya çıkmaması gerekir” dedi. Ticaret ve Sanayi Odasına anti demokratik bir sistemin yönetim kurulu başkanı Bülent Engin tarafından getirilmek istendiğini bildiren Önen; “Bunu hazırlayan ve çıkartan Bülend Engin. Ama kendisi toplantıya katılmıyor ve Yönetim Kurulunun önemli bir çoğunluğu da toplantı da değil” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “Burada benim iki eleştirim var. Bunların bir tanesi Ticaret ve Sanayi Odasının Kanunları var. Bunlara bağlı olarak da yönergeler çıkartılabilir veya çıkmaması gereklidir. Yani kanundaki organ görevlerini detaylandıran bir yönerge yapılması, oradaki yönergede maalesef tamamen kanuna ters düşen ve maksatlı olarak gündeme alınan ve bunlar benim tespitim de değil, mecliste bulunan arkadaşlardan gelen bir tespit. Bunu herkes açıkça biliyor ve bu çok yanlış ve komik. Bu tam bir dikta rejimini, işin özünde yok böyle bir karar geçmiş olsa, ulusal basında da, odalar birliği camiasında da tepki görebilirdi. Bunu yazan ve Ticaret Sanayi Odası Meclisi’nin gündeminden geçirtmek isteyen insanların, gerçek anlamda niyetleri, amaçları, mantıkları, akılları, felsefelerinin gözden geçirilmesi lazım. Yani tamamen anti demokratik bir dikta rejimini sistemi Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına getirmek üzere oldubitti ile Yönetim Kurulu Başkanı bunu hazırlayan ve çıkartan Bülend Engin’dir. Ama kendisi toplantıya katılmıyor ve Yönetim Kurulunun önemli bir çoğunluğu da toplantı da değil. Meclisimizin de ancak %51’i toplantıda.  Oldu bitti yapıp çıkartıp ondan sonra bütün organlar tamamen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı her şeyde yetkilidir gibi böyle bir şey yapılması son derece önemli bir şey. Ama tepki göstermek zorundayız, bırakın beni bütün arkadaşların da gösterdiği tepki buydu zaten. Herhangi bir karar da çıkmadı kabul edilmedi ve ertelendi.”
 
“Yat Limanı Projesi İÇDAŞ’ın”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının yapmış olduğu her türlü hizmetin, herkesten çok destekçisi olduğunu bildiren Meclis Başkanı Önen, Yat Limanı Projesinin Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası projesi olmaktan çıkmıştır. Proje ya Bülend Engin’in şahsi projesidir veya İÇDAŞ’IN bir projesi durumundadır. Ya da bir başkasının bir projesi durumuna gelmiştir” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “Odamızın yönetim kurulunun hizmet olarak öne sürdüğü bütün projeleri meclisten bir kere hepsini hep birlikte geçirdik. Bazı konular üzerinde özellikle Yat Limanı’nın mecliste görüşülmesi ve hayata geçirilmesi konusunda pek çok üyemizin sıkıntıları vardı. Herkes iyi hatırlar ki burada en büyük desteği veren kişi benim çünkü şuna inanıyorum Çanakkale’ye bir yat limanın yapılması gerekli. Ticaret Sanayi Odasının hizmetlerinden dolayı ben oda yönetimini de kutluyorum. Ama sadece oda yönetimi değil, meclis üyesi arkadaşlarımı da kutluyorum. Ama burada bu projeyi altını çizerek söylüyorum bu proje Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası projesi olmaktan çıkmıştır. Ya Bülend Engin’in şahsi projesidir veya İÇDAŞ’IN bir projesi durumundadır. Ya da bir başkasının bir projesi durumuna gelmiştir. Meclisten gelen ve bizim mecliste verdiğimiz karar Çanakkale’ye yat limanını yapalım bunun ile ilgili Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası öncülük yapsın.  Bunun arkasında herhangi bir kişi veya firma bulunmasın. Bir şirket kurulsun burada gerekirse GESTAŞ, Çanakkale Özel İdaresi, Çanakkale Belediyesi, kamu kuruluşlarının iştiraki ile daha önceki güç projelerinde olduğu gibi bu yapılsın ve bu proje bitsin. Ama biz şunu gördük Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası bu projenin bir destekleyicisi durumunda ama projenin arkasında fiili olarak bütün masraflarını veren çek masraflarını ödeyen kişi ya da kuruluş var. Eğer herhangi bir firma İÇDAŞ Firması veya Bülend Engin böyle bir yat limanını yapmayı arzu ediyorsa Çanakkale Ticaret Sanayi Odasının da buna desteğini istiyorsa bunda da hiçbir sıkıntımız yok ama adının bu şekilde konması lazım. Odanın gizli bir amaç için kullanılmaması lazım. Bütün mesele bu. Ben bunu bu şekilde ikaz ediyorum. Benim bu ikazlarımdan sonra umut ederim bundan sonra yapıda da ciddi bir değişiklik olur.
 
Bir de bu tür eleştiriler veya uyarılar bizim tarafımızdan odada yapılması zaten meclis başkanı olarak benim görevim. Bu kadar tepkiye sebep olmanın acaba altında ne var. İnsanların asıl kafasında doğan soru işareti bu. Bu görüşler sadece benim değil. Meclis üyelerimizden pek çoğunun artı meclis üyesi dışındaki Çanakkale’de yaşayan kişi ya da kuruluşlardan gelen eleştiriler ve soru işaretleri de var. Yanlış anlaşılmasın ben şahsen Çanakkale’ye yat limanı yapılmasını herkesten çok ben isterim. Hem şahsım açısından hem firmalarım açısından herkes açısından sayılamayacak derecede bunun faydası olduğunu düşünüyorum. Ama bunun adının konması lazım.”
 
“Bülent Engin, İÇDAŞ kim?”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası isminin kullanılmasına izin vermeyeceklerini bildiren Meclis Başkanı Niyazi Önen; “Odanın Bülend Engin’in ödeyeceği para, İçdaş’ın ödeyeceği oda kahvaltı bedeline mi ihtiyacı var. Yani biz bu paralar için Ticaret ve Sanayi Odasını mı satacağız. Yani böyle bir şey söz konusu olmaz soruyorum şimdi Bülent Engin kim?  İÇDAŞ kim?” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “İÇDAŞ şu anda Biga’da kurulu bir firma. Çanakkale’de bir tane dikili ağaçları var mı? Çanakkale’de bir kişiye istihdam veriyorlar mı? Neden Biga’da değiller? Neden Biga Ticaret ve Sanayi Odasında değiller. Yani bir Biga’ya gidin de bir sorun. Bakalım ne diyecekler. Bülend Engin bir firmanın profesyonel bir yöneticisi. Masanın başında biz oturuyoruz, iş adamları her konuda elimiz taşın altında. Şu kadar insana iş veriyoruz, devlete karşı sorumluluğumuz var. Tamam, bu firmanın da patronu da var. Maalesef sorun Ticaret ve Sanayi Odasının Yönetim Kurulu Başkanlığında bundan önceki dönemde olduğu gibi aylıklı veya yıllık ücretli bir üst düzey profesyonel yöneticisi ile muhatap olmamız. Bundan önceki dönemdeki meclisimizde de yine Çanakkale Seramiğin bir üst düzey yöneticisi yönetim Kurulu Başkanımız değil miydi? Ne oldu nerede şimdi? Yok. Yarın ne olacak. Arayın da bulun İlhami Beyi. Görevini bitirdi, firmadan ayrıldı. Buradaki misyonu doldu ve gitti. Şimdi belirli bir süre Allah uzun ömür versin insanlar yaşlanıyor, bitiyor. Bu arkadaşın da görev süresi biter veya patronu görevden alır biter.
 
Yanlış anlaşılmasın İÇDAŞ firmasının patronu Bayram Aslan benim çok iyi bir dostum. Fenerbahçe Yönetim Kurulunda biz her ikimizde 3–4 yıl As Başkanlık görevi yaptık. Son derece sevdiğim saydığım Türkiye’nin çok ciddi müteşebbislerimizden birisidir. Hiçbir problemimiz yok. Daima sevgi ve saygı ile devam eden bir ilişkimiz var.
 
Hatırlayın İÇDAŞ firmasına geçen yıl daha Bülend Engin Yönetim Kurulu Başkanı olmadan önce bir ÇED raporu nedeni ile mevcut yapılmakta olan bir Çimento Fabrikası yatırımı durduruldu. Herkesten önce ben çıktım basın mensuplarını topladım. Bu sanayi kuruluşumuza bir takım çevrecilerin bile tepkisi olsa neticede memlekete yatırım yapacaklar, istihdam yaratacaklar, katma değer yaratacaklardı. O dönem destek verdik  Şimdi alkış tutanlar Bülend Engin ile ticari ilişkileri olanlar o zamanlar hiç böyle şeyler istemiyordu. O zaman Bülend Engin mecliste bir üye durumundaydı. Biz de seçilmiş insanlar olarak bunlara destek de verdik yani burada başka bir şey de aranmasın. Ama artık işler değişiyor. Şu anda gelinen yerde çok net gördüğümüz bir şey var ki bu tavırlarının kısa süresi içinde değişmesini istiyorum. Arzu ediyorum buna da Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının zaten gerekli cevabı vereceğini de düşünüyorum. Çünkü bugün var yarın yokum.”
 
“Yönetim Kurulu Üyelerinden özür bekliyorum”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi odasına asıl yapılmak istenenin Çanakkale Ticaret Sanayi Odasını ve Meclisi ile birlikte tamamen el altında tutmak ve istedikleri gibi yönetmek, tek bizim sözümüz olsun, kimsenin söz hakkı olmasın, her şeye biz yetkili olalım isteğinin yattığını bildiren Meclis Başkanı Niyazi Önen; “ İstediğimizi istediğimiz gibi yapalım. Ben sana İÇDAŞ’ ta iş vereyim sen de bana Ticaret Sanayi Odasında şu işleri yap,  gibi ilişkiler yanlış ilişkiler. Bu Ticaret Sanayi Odasının yapısına uymaz. Ben bunları görüyorum. Bunların dışında başka hiçbir sorun yok. Özelikle Yönetim Kurulu Üyelerimizden özür bekliyorum” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “Biz yarın öbür gün yüz yüze bakacağız. Hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Orada çıkıyor bir harita mühendisi arkadaş adeta Bülent Engin adına bize saldırıyor. Son derece düşük tarzda, Mecliste bir meclis adabına uymayan şekilde elle kolla bağırmalar, çağırmalar yani bunlar bize yakışmaz. Çanakkale’ye yakışmaz. Bunlardan dolayı üzülüyorum. Tamam, iş nereye varırsa oraya gider, ama ben bu tür işlerin yanlışların insanlar tarafından düzeltilmesini istiyorum. Ben bugün İÇDAŞ’ın çevre ile sorunlarına devletten aldığı teşviklerine, devlet bankalarından aldıkları kredilere bir şey mi söylüyoruz? Benim özel işlerime yani o ele aldıkları yazılarda son derece suçlayıcı, aşağılayıcı şekildeki üslupları bunları hiç yakıştıramıyorum. Belki çok eskiden bu tür sıkıntılar yaşandı. Bunların da Çanakkale Ticaret Sanayi Odasının aşacağına inanıyorum. Bundan sonraki seçimler beş ay sonra benim mesajım tüm Çanakkaleli tüccar ve sanayicilere. Ticaret ve Sanayi Odası burası bizim mesleki bir kuruluşumuz. Siyaset ayrı burada tamamen tüccar ve sanayicilerin odası. Burası esnaf derneği değil burası belirli meslek kuruluşlarının meslek odası da değil. Burası gerçek anlamda tüccar ve sanayiciler var ve Bu insanlar buranın meclisini oluşturması lazım. Aynı yanlışa gene düşmememiz lazım. Profesyonel yöneticilerle odalar olmaz. Kim olursa olsun genç bir sürü arkadaşımız var. Bunlar kendi aralarında kurabilecekleri grupla yani illa ki bir kahvaltı parasına biz bir takım insanların işlerini mi yapacağız. Burası Biga’nın odası değil Çanakkale merkezinin odası. Açık ve dürüst olmamamız lazım. Bizimde yaptığımız hatalar yanlışlar varsa söylüyoruz. Yat limanı işi ben çıkacağım Dardanel olarak, Çanakkale Ticaret Sanayi Odasına herhangi bir yatırımın yapılmasını devletimin Bakanına, Valisine bu Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının projesidir diyeceğim. Arkasında da ben olacağım ama yarın öbür gün ihaleye çıkartılırsa arkada görünmeyen de ben olacağım. Yani bunlara ne gerek var. Ben böyle bir yatırım yapıyorum gelin bana yardımcı olun, eğer yardımcı olmazsak gelin o zaman söyleyin. Biga’da sorun yaşadıklarında problem olduğu zaman biz onlara yardımcı olmuyor muyuz?  Ben tüccar ve sanayicilerimin haklarını korumak zorundayım. Gerçekçi, dürüst olmak lazım. Umut ediyorum Yönetim Kurulu üyelerimiz, Yönetim Kurulu Başkanı yaptıkları hatanın farkına varırlar. Bunlardan dolayı Çanakkale zarar görür. Varsa konuşulacak şeyler konuşulur. Bülent Bey’i aradım bir kahvaltı daveti veriliyor. Herkesin takdirine sunuyorum. Ben Meclis Başkanı olarak ya Rektöre ya da Belediye Başkanına yanılmıyorsam bir sabah kahvaltısı daveti verilecek bana böyle bir davet gelmedi. Ben dışardan duydum. Ama sabah kahvaltısı Meclis adına veriliyor ben Meclis Başkanıyım. Biz devre dışı bırakılıyoruz. Meclis adına niye böyle yapıyorsunuz dedim. Ben onu Ticaret ve Sanayi Odası olarak vermiyorum dedi. Bülent Engin olarak dedi. O zaman öyle yazın dedim. Ben Bülent Engin İÇDAŞ’ın Genel Müdürü olarak ben böyle bir sabah kahvaltısı veriyorum bu özel bir davet olur. Ben ona karışmam. Ama siz meclis olarak böyle bir şey yapamazsınız. Yönetim Kurulu olarak isterseniz yaparsınız bunu. Birde bu bilgilendirme toplantısında ne oluyor. Gündemin bir tane maddesi var diğerleri arkadan gelen maddeler. Yani bir şeyler var ama bunları hep birlikte göreceğiz. Böyle bir yatırımın olması lazım ama her şeyin berrak görünmesi lazım. Ben eleştirileri bu noktada yaptım cevap biz şu hizmetleri yapıyoruz oda şeffaf.  Bu artı bir şekilde anlatılacak bir şey değil ki. Neden böyle bir düşünce oluyor da gocunuluyor. Biz odanın hizmetlerine hiç bir şey demiyoruz. Bunlar sadece Yönetim Kurulunun değil, Meclisinde oyları ile yapılan yatırımlardır. Gerek Organize Sanayi bölgesinde yapılan oda binası. Ben oranın doğru bir yer olduğunu düşünmüyorum. İzmir yolu üzerinde daha prestijli bir yer olsaydı çok daha iyi olurdu insanlar için ama meclisimiz oy çokluğu ile değil ama oraya karar verdi. Emniyet müdürlüğünün orada ki yer yıllar öncesi arsası alınmış bunu yıllardan beri oda da birikmiş bir bedel ile bunun planlanıp bir bina haline getirmesi tabi ki güzel bir şey ama bu yerleri bir şahsa sahip çıkarmak bunlara gerek yok tabi ki. Bu görevler yapılacak. Bundan sonra kim seçilmesi gerekir deniyorsa Çanakkale’nin genç müteşebbislerinden, genç iş adamlarından eli taşın altında olan tüccarlarından, sanayicilerinden arkadaşlarımızdan çıkıp bu işi yapmalarını istiyorum. Ben aday değilim ben meclise oy birliğe ile seçildim. Kesinlikle böyle bir şey düşünmüyorum. Yani buradan herkese de açıklıyorum. Benim hiçbir kimseyle seçim yarışına girme gibi bir isteğim yok. Aslında bunun gibi şeylerle vakit de kaybetmek istemiyorum. Ama Çanakkale, biraz öncede izah ettim. Çanakkale de şuan da en çok toplamda vergi veren, en çok işçi çalıştıran, SSK’ya en çok girdi yapan Çanakkale’nin sosyal yaşantısına en fazla katkısı olan Çanakkale merkezinde yine Dardanel. Benim sahip olduğum şirketler. Yani bunda da mütevazi olmak istemiyorum. Gerçek bu. Ama çok geri planda kaldım şimdiye kadar. Biraz  da tabi sürekli Çanakkale’de oturmamamın da sebebi. Niye bunlar bu noktalara geliyor? Halbuki biz bütün iş adamlarıyla birlik bütünlük içinde Çanakkale’nin de ihtiyaçlarına, projelerine, her şeyine çok rahat destek veririz. Bülent Engin’e de biz karşı değiliz. O da meclisimizde eskiden olduğu gibi görevini yapsın. Meclisteydi zaten. Yönetim Kurulu başkanımızın İlhami Beyin milletvekilliğine aday olup seçilememesinden sonra yönetim kurulumuzda üyeydi, Yönetim Kurulumuzun içerisinde bir çekişmeyle neticede geldi. Tamam bu mevcut seçime girerler. Umut ediyorum faal de olurlar, kazanırlar. Hizmet vermek için biz her zaman sert tartışmalar maksadını açan tartışmalar olması benim Meclis Başkanı zamanında böyle bir kavga ortamını kesinlikle ve kesinlikle oda meclisine de izin vermem. O toplantıyı hiç kimse bana rağmen yapmaması lazım. Çünkü insanların hiç yoktan yere yaptığı kavgaları ben istemiyorum. Benimde Çanakkale Sanayi Odasının da aptal yerine konmasını istemiyorum. Bunu da açık açık söylerim. Biz Çanakkale’ye yatırım yapan herkesi omzumuzda taşırız. Yapılan yatırımlarında bize son derece faydası var bunu da biliyoruz.”
 
“Şahsıma yapılan açıklamalara çok üzüldüm”
Ticaret ve Sanayi Odası Camiasının birlik beraberlik içerisinde olması gerektiğini ifade eden Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Niyazi Önen; “Benim niyetim Çanakkale’yi kavga ortamına, huzursuzluk ortamına, özellikle iş adamları sanayiciler arsında bir gerginliğe, huzursuzluğa götürmek değildir. Böyle bir şeyi hiç istemem” dedi.
 
Önen şunları söyledi; “Biz hepimiz Ticaret ve Sanayi Odası camiasıyız. Hepimizin birlik ve bütünlük içinde olmamız lazım. Bazı şeyleri kapalı kapılar arasında konuşuyoruz ama gerek yönetim kurulu başkanı Bülent Engin’in gerekirse yönetim kurulu üyelerinin yazılı açıklaması bana da ulaştı, gerçekten çok üzüldüm. İçeriği çok kötü kimin kaleme aldığını bilmiyorum. Hakikaten beni çok derinden yaraladı ve çok üzdü. Bülent Engin’inkine ayrı Yönetim Kurulu Üyelerininkine de ayrı bakalım. İmzası olanların çoğu benim arkadaşım. Arkadaşlarımın babaları arkadaşlarım olanlar var. Ben o içerikte bir şeyin yönetim kurulu kararlarının özellikle basına da aksettirilerek aleyhime de yansıtılması çok sıkıcı ve son derece beni üzdü. Aslında meclis içerisinde konuşulması gereken konulardır.”
Paylaş