Önce künyeleme, sonra paketleme
Hal yasası ile yeni döneme girileceğini belirten Çanakkale Sebze ve Meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği Başkanı Ufuk Cankaya yasanın halkın sağlığı için gerekli olduğunu söyledi. Meclis`te kabul edilen yeni ``Hal Yasası`` ile birlikte 1.1.2013 tarihinden itibaren tarım ürünlerinin tüm satış yerlerine künyeli geleceğini belirten Cankaya künyeleme olayı ile hedeflenenin zirai ilaç kullanımını kontrol altına almak olduğunu kaydetti.
Ürünlere tarladan çıktıktan sonra künye numarası verileceğini vurgulayan Cankaya, künye sayesinde ürünün kim tarafından yetiştirildiğinin, hangi toprakta yetiştirildiğinin, ne zaman toplandığının ve hangi zirai tarım ürününün kullanıldığının belli olacağını ifade ederek, oluşturulan barkod sistemi ile birlikte takibin yapılacağının da altını çizdi. Uygulamayı üreticilerden bazıları olumlu bulurken, bazı üreticiler ise sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Aynı zamanda yeni yasa ile ürünlerin boylanarak paketli satılması uygulamasının da 2013 yılından itibaren gündeme gelecek olması özellik ile pazarcı esnafının tepkisine yol açtı. Üreticiler bu uygulamanın hayata geçirilmesinin zor olduğunu belittiler.
Meclis`te kabul edilen yeni ``Hal Yasası`` ile birlikte 1.1.2013 tarihinden itibaren tarım ürünlerinin tüm satış yerlerine künyeli geleceğini belirten ÇanakkaleÊSebze ve Meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği Başkanı Ufuk Cankaya künyeleme olayı ile hedeflenenin zirai ilaç kullanımını kontrol altına almak olduğunu söyledi. Cankaya ürünlere tarladan çıktıktan sonra künye numarası verileceğini belirterek, künye sayesinde ürünün kim tarafından yetiştirildiğinin, hangi toprakta yetiştirildiğinin, ne zaman toplandığının ve hangi zirai tarım ürününün kullanıldığının belli olacağını belirterek, oluşturulan barkod sistemi ile birlikte takibin yapılacağını belirtti. Cankaya bu sistem sayesinde ürün denetimin ön plana çıkmasının hedeflendiğini kaydederek, ikinci aşamada paketleme sistemine geçileceğini ifade etti. 1.1.2012 tarihinde gündeme gelen künyeleme işlemi ile ilgili konuşan Cankaya yasanın Haziran 2012 tarihinde yayımlandığını ama 1.1.2013 tarihinde faaliyete geçileceğini söyledi. Bundan sonraki uygulamanın oturmasının 2-3 ayı alacağını vurgulayan Cankaya üreticileri de künye konusunda uyararak Tarım il Müdürlüğü’nün yapacağı denetimlerde künyesi olmayan her ürün kalem için 5000 lira para cezası uygulanacağını söyledi. Cankaya müdürlüğün numune toplamaya başladığını da belirterek, denetimlerin devam ettiğini söyledi. Cankaya çiftçinin hatasının tarım ilacı verdikten sonra 4 gün bekleme süresini dikkate almadan, ürünü hemen toplaması olduğunu belirterek, bunun malların üzerinde ilaç kalıntısına neden olduğunu belirterek, künyeleme olayı ile hedeflenenin zirai ilaç kullanımını kontrol altına almak olduğunu söyledi. Cankaya Hal Yasası’nın AB’ye uyum yasası paketinden sonra yapılan çok iyi bir çalışma olduğunu belirterek, halkın sağlığı söz konusu ise kuralına uygun üretim yapılıp, son noktada tüketiciye ulaştırılana kadar özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, Çanakkale’de Hal Yasası’nın sağlıklı bir şekilde uygulanması için dernek olarak ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını söyledi.
Bedia Olgun; “Biz köylüyüz, üreticiyiz. Bize ne denirse yaparız. Ama bizim de çok sorunlarımız var, bunları da görsünler. Bizler pazarda diğerleri ile aynı parayı veriyoruz, ama soğukta ve yağmurda çalışıyoruz. Ürünlerimizin çoğu satılmıyor. Koşullar zaten zor. Elmaya 4 kere ilaç atıyoruz, zaten ilacın da maliyeti yüksek. Paketleme olursa nasıl olur bilemiyorum. Belki dışa ihracatta paketleme filan olur da bu şartlarda zor görünüyor.”
Rıdvan Çilingir; “Bence gayet iyi bir uygulama. Tüketici açısından iyi olur. Ailem üreticilik yapıyor, ama paketleme noktasında suistimaller yaşanabilir. Bozuk mal çıkabilir içinden. Bunun yanında bir tekstil ürünü aldığınız zaman nasıl içindeki pamuk miktarına kadar ürün özellikleri yazıyorsa bu da aynı mantık. Boğazımızdan geçen ürünün nerede, hangi koşullarda, kim tarafından üretildiğini bilmek hakkımız.”
Zekeriya Canıtez; “Bence iyi bir uygulama ama, buna geçmek için altyapı yok bence. Üretici mallarını toplayıp pazara zor getiriyor ve ürün fiyatlarına 7-8 yıldır zam yapmıyor, gene de zor satıyor. Paketleme demek ekstra masraf ve tesis demek. Ben bir ürünü 15 liraya satıyorsam, paketleme ve işçilik için ekstra giderim olunca bunu yansıtmak zorunda kalırım, bu da ürünün fiyatına ve tüketiciye yansır. Bence bu uygulama küçük esnafı ve üreticiyi bitirir. Üreticinin anlamı kalmaz. Aradaki adamlar para kazanır ve zengin olur.”
Bigalı esnaflar da bilgilendirildi
Biga Sebze, Meyve Gıda ve Pazarcıları Derneği üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Biga Belediyesi Köşklübağ Düğün Salonu`nda yapılan toplantıya Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan, Biga Hal Müdürü Necdet Güçlü, Sebze Meyve Gıda ve Pazarcıları Derneği Başkanı İdris Kahraman, AKP İlçe Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sabri Kurt ve pazarcı esnafı katıldı. 5957 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte üreticilerin pazar yerlerinde yalnızca kendi ürettikleri sebze ve meyvelerin satışını yapabileceklerini belirten Gümrük ve Ticaret İl Müdür Vekili Ergin Aksak, satabileceklerin toplam mal miktarının adet ile yapılan satışlarda 300 adet bağ ile yapılan satışlarda 100 bağ, kilogram ile yapılan satışlarda 200 kilogramdan az olmamak üzere belediye encümenince belirleneceğini ifade etti. Aksak, üreticilerin her yıl çiftçi kayıt sistemine kendilerini kayıt ettirerek ürettikleri ürünlere ilişkin bilgilerin de yer aldığı belgeyi yanlarında bulundurmaları gerektiğini ve bir suretini belediyeye vermek zorunda olduklarını kaydetti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdür Vekili Fahrettin Akçal ise Biga Sebze Meyve Gıda ve Pazarcıları esnafını koruma ve güçlendirme projesi hakkında bilgi verdi. Akçal, büyük marketlerin esnafı küçülttüğünü belirterek hazırlanan proje sayesinde esnafının büyük marketler karşısında güçlenerek, giderlerini azaltıp, gelirini arttıracağını söyledi.