Ömercioğlu terörü şiirle protesto etti

Baro Başkanı Av. Tülay Ömercioğlu, son günlerde yaşanan terör olaylarına tepki gösterdi. Ömercioğlu yazmış olduğu bir şiir ile duygularını kamuoyu ile paylaştı.

456
Ömercioğlu teröre karşı tepkisini yazmış olduğu şiir ile kamuoyu ile paylaştı. Ömercioğlu’nun terörü kınamak için kaleme aldığı şiiri şöyle:
 
Tekbirler ağarken mavi göklere,
Dünya ellerimde oldu bir küre,
Bu nasıl hal Yarab sığmadım bir yere,
Yeter artık deyip, baktık ağladık,
 
Yazık olsun uygar denen bu çağa,
Nice yiğidimi kardı toprağa,
Mehmedime kurşun atan alçağa,
Yumruğumu sıktık, sıktık ağladık.
 
Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyoruz.”
 
 
Hukukçuların terör tepkisi
Çanakkale Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kaan Tonka, silahla hak arayışı içerisine girenlerin eylemlerinin, meşruiyet sınırları içerisinde değerlendirilemeyeceğini söyledi.
 
10 Aralık 1948 tarihli Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile yaşama hakkının güvence altına alındığını ve bu hakkın temel bir hak olarak nitelendiğini ifade eden Tonka; “Bu beyannameye göre yaşamak ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır. Hiçbir hak silahın namlusu ile aranamaz. Silahla hak arayışı içerisine girenlerin eylemleri, meşruiyet sınırları içerisinde değerlendirilemez” dedi.
 
“Terör eylemlerine verilen doğrudan ve dolaylı desteklerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi ve insan hakları kavramıyla bağdaşması mümkün değildir” diyen Tonka; “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10/2. maddesi ifade özgürlüğünün sınırlarını şu şekilde açıkça ifade etmektedir: "Kullanılması görev ve sorumluluk yükleyen bu özgürlükler, demokratik bir toplumda, zorunlu tedbirler niteliğinde olarak, ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması veya yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması için yasayla öngörülen bazı biçim koşullarına, sınırlamalara ve yaptırımlara bağlanabilir" Bu tip hak arayışına girenleri meşrulaştıran, tasvip edenlerin beyanları da düşünce hürriyeti sınırları içerisinde mütalaa edilemez. Görüldüğü üzere terör eylemlerine verilen doğrudan ve dolaylı desteklerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi ve insan hakları kavramıyla bağdaşması mümkün değildir. Uluslararası insan haklan belgeleri çerçevesinde gerekçesi ne olursa olsun cinayet şebekelerinin eylemlerinin tasvibi mümkün değildir. Hukuk düzeni bu tür eylemleri korumayacağı gibi bu gibi eylemlere destek mahiyetindeki davranış ve beyanları da korumaz. Son dönemde ülkemizde terör eylemlerinde bulunanların ve bunlara destek olanların bütün insanlığa karşı sorumlu olacaklarını hatırlatır saygılar sunarız” şeklinde konuştu.
Paylaş