Ömercioğlu; “Çözüme giden adımlar atılıyor”

Çanakkale Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, uzun tutukluluk sürelerinin sona erdirilmesi için hükümetin adımlar atmasının sevindirici olduğunu söyledi.

498
Tutukluluk sürelerinin kısalmasına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yargılamanın hızlandırılmasına ilişkin paketle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Çanakkale Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, masumiyet karinesini Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve AB uyum yasalarının kabulünde itibaren sürekli savunduklarını hatırlatarak; “Hükümetinde bu yolda girişimlerde bulunması sorunun çözüme gittiğinin göstergesi oluyor” dedi.
 
Ömercioğlu, şunları söyledi; “Gerekli çaba harcanıyor. Bunun dile getirilmesi bile çaba harcandığının göstergesidir. Tutukluluk süreleri ile ilgili zaten bizim söylemiş olduğumuz tutuklamanın istisnai biri durum olduğu, tutuklamanın kaçma ve delil karartma şüphesi olduğunda kullanılabileceği, kişilerin davanın sonuna kadar suçsuzluk yani masumiyet karinesine sahip olduğu, ancak dava neticelendiğinde kişinin eğer suçu işlediyse hüküm giyebileceği ve tutuklanabileceği hususudur. Tutukluluk istisnai bir konudur. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerince herkes dava bitene kadar suçsuzdur, masumdur karinesini savunuyoruz. CMK’nın kabulünü, AB uyum yasaları kabulü sağlandığı tarihten itibaren zaten savunuyoruz. Ancak hükümetinde bu yolda girişimlerde bulunması sorunun çözüme gittiğinin göstergesi oluyor.”
 
“Kadro arttı, dosyalar eriyecektir”
Yargıtay’da görülmekte olan davaların erimeye başlaması için yapılan çalışmalar kapsamında, hukukta bir yılda, cezada da 1,5-2 yıl arasındaki sürede stok dosyaların bitmesi planlanıyor. Çanakkale Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu, Yargıtay da 150’ye yakın yeni kadro oluşturulduğunu hatırlatarak;  “Yargıtay da biriken dosyaların bir an önce temizlenmesi için bu çalışmalar yapılıyor. Bizimde arzumuz dosyaların sonuca bir an önce kavuşması çünkü Yargıtay’a giden bir dosya ceza da en erken 3 yılda geliyor.  Ama hukuklarda 1-1.5 yıl. Bunların hepsi adil yargılamaya aykırı hususlar. Bununla ilgili Yargıtay’ın yapısında kadro olarak artış sağlandı. Bu artıştan dolayı da ben ivediliğin sağlanacağı inancını taşıyorum” diye konuştu.
Paylaş