havadurum

"Öldürmezse bir damla siyanür katalım"

1657

 Çanakkale’nin tek içme ve su kaynağı olan Atikhisar Havzası’nda yaşanan ağaç katliamı devam ediyor. Büyük tepki toplayan madene karşı İda Dayanışma Derneği üyeleri geçtiğimiz günlerde Kordonda imza kampanyası başlattılar. 2-3 gün gibi kısa süre içerisinde bin 500’e yakın imza topladıklarını belirten dernek üyeleribölgede yaşayan ve madenlerde çalışan birçok mühendis ve işçinin kendileri ile paylaştıkları deneyimleri aktardılar. Birçok mühendisin maden çalışması sonrası bölgenin rehabilite edilmesinin imkansız olduğunu ifade ettiklerini belirttiler. Üyeler, Lapseki altın madeninde çalışan işçilerin çoğunun sağlık sorunları yaşadığını belirttiklerini söylediler. 

 
“2-3 günlük süre içinde bin 500’e yakın imza topladık”
Vatandaşların açılan imza standına ilgi gösterdiğini dile getiren üyeler; “28 Mayıs tarihinde açtığımız standımızda amacımız Kirazlı Bölgesinde 6 bin hektar alanın ormansızlaştırılmasını halka duyurmaktı. Aynı gün standa uğrayan birçok kişi imza gerekiyorsa hemen verelim talebi üzerine 29 Mayıs günü standımızda imza kampanyası başlattık. 2-3 günlük süre içinde bin 500’e yakın imza topladık” dediler. 
 
“Tehlikeyi bir bir anlatabilme imkanı bulduk”
Stantta vatandaşlara tehlikeyi bire bir anlatabilme imkanı bulduklarını dile getiren üyeler; “Standımız insanlara tehlikenin boyutunu birebir anlatma şansı bulduğumuz çok güzel bir etkinlik olarak devam ediyor. Bu süreçte Çan’da, Yenice’de, Lapseki’de var olan madenlerde çalışan hem işçi arkadaşlarla hem de mühendis arkadaşlarla tanıştık ve sohbet ettik. En uzun sohbetlerimizi de bu arkadaşlarla yaptık ve imza kampanyamıza da destek verdiler” dediler. 
 
“15 işçi yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle işten çıkarıldı”
Bölgede yaşayan ve madenlerde çalışan kişilerin deneyimlerini paylaşan üyeler; ”Maden mühendisi arkadaşlar, maden çalışması sonrası bir alanın rehabilite edilme şansı hiç yok dedi. Bu şirketler için büyük bir yatırım demektir ve hiçbir şirket bunu yapmak istemez. Zaten maden çalışması sonrası ülkemizde rehabilite çalışmalarını denetleyen bir kurum yoktur ve bunun yaptırımı da yoktur dedi. Lapseki’de işletmeye açılan altın madeni şirketinde çalışan işçi arkadaşlar, daha şimdiden 15 işçinin yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle işten çıkarıldığını beyan etti.Ziraat mühendisi arkadaşlar tarım ilaçlarında da siyanür var, siyanür öldürmez dediler, peki suyunuza bir damla siyanür damlatalım içer misiniz dediğimizde, o çok hızlı öldürür dediler” ifadelerini kullandılar.
 
“Hızlı ya da yavaş ölüm istemiyoruz”
Üyeler son olarak; “Biz bu coğrafya da hızlı ya da yavaş ölüm istemiyoruz. Kimyasala maruz kalmak istemiyoruz. Suyumuzu toprağımızı temiz tutmayı başarırsak bir adımda yanlış tarım uygulamaları için atabiliriz.  Siyanür öldürmez diye beyan veren şirket yetkililerine, Çanakkale halkı adına soruyoruz, bir damacana suya bir damla siyanür damlatsak içer misiniz? Standımız 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne kadar her gün saat 14:00-22:00 arası açık. Duyarlı herkesi standımıza bekliyoruz. Kazdağları yok olmasın. Kazdağı hayattır, hayat satılmasın” dediler. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş