Olası yangınlar için tedbirler alınıyor

Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer başkanlığında toplanan Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, yangın sezonunda alınacak tedbirleri masaya yatırdı.

536
Orman Yangınları ile mücadele konusunda 2013 yılında alınacak önlemlerin masaya yatırıldığı toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, alınacak önlemler sayesinde 2013 yılını hiç orman yangını çıkmadan tamamlama temennisinde bulundu. Balıkesir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Arslan ise bir sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi. Çanakkale’deki ormanlık alanlarının yangınlarına karşı birinci derecede hassas bölge olduğunu belirten Arslan; “Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün faaliyet alanı Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsamaktadır. Bölge Müdürlüğümüz dahilinde 14 orman işletme müdürlüğü mevcuttur. Çanakkale ili dahilindeki orman işletme müdürlüklerinin genel alanı 993.300 ha.’dır. Bunun 472.268 hektarı açıklık saha, 521.032 hektarı ormanlık alandır. Çanakkale İli hudutlarındaki ormanlık alanın genel alana oranı ise %53 tür. Bu oran Türkiye ortalaması olan %27`nin çok üzerindedir. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ormanlık alanları yangınlara karşı birinci derecede hassastır. Özellikle yılda ortalama 200 günün rüzgarlı olduğu Çanakkale ilimizde, yaklaşık 143 bin hektar civarında genç meşe vardır” dedi.
“Geçen yıl 129 hektar alan yangından etkilendi”
Çanakkale`de 2012 yılı içerisinde çıkan 29 orman yangınında 129 hektar alanın etkilendiğini belirten Arslan; “Çanakkale ilinde son 10 yıllık verilere göre her yıl ortalama 30 adet yangında 368 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. 2012 yılında ise 29 adet orman yangınında 129 hektar alan etkilenmiştir. Ancak orman yangınları yanında kurumumuz tarafından sadece 2012 yılında 274 adet açık alan yangınına da (anız, tarla, bağ-bahçe vb) müdahale edilmiştir” diye konuştu.
“Yangınların tamamına yakını insan kaynaklı”
“Son 10 yıllık verilere göre çıkan orman yangınlarının tamamına yakını (% 92`si) insan kaynaklıdır” diyen Arslan; “Özellikle anız, tarla temizliği ve çoban ateşi, sigara gibi ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklanan yangınlar dikkat çekmektedir. Bu nedenle asıl hedefimiz yangın sayısının azalmasına yönelik önlemlerin alınması olmalıdır” şeklinde konuştu.
“Yeterli araç, gereç ve tecrübeye sahibiz”
Yangınlara müdahalede her anlamda yeterli araç, gereç ve tecrübeye sahip olduklarını vurgulayan Arslan; “Orman yangınları ile mücadelede Bölge Müdürlüğümüz yangınların anında tespitinde, yangınlara müdahalede her anlamda yeterli araç, gereç ve tecrübeye sahiptir. Çanakkale ili dahilinde 40 adet yangın gözetleme kulesi ile Genel Müdürlüğümüzce ihalesi yapılacak 1 adet helikopterin yanı sıra 5 adet Türk Hava Kurumu`ndan kiraladığımız uçak, ayrıca 7 dozer, 5 greyder, 3 treyler ve 39 adet arazöz, 14 Adet 12 tonluk su ikmal aracı, ve 15 adet ilk müdahale aracı (Ford Ranger) yangınla mücadelede görevlidir” dedi.
“2013 yılında yangınların az olmasını diliyoruz”
Çanakkale`nin yangınlara hassas olması nedeniyle 2012 yılında Çanakkale Dardanos mevkiinde yaklaşık 1000 m2 alanda Yangın Koordinasyon Merkezi yapıldığını anımsatan Arslan; şu şekilde konuştu: “Ancak orman yangınlarının gelişiminde en önemli faktör olan şiddetli rüzgarın etkisiyle yangınlar bir afet durumunu almaktadır. Yıllardır Çanakkale’deki kurum ve kuruluşların imkanlarının elverdiği ölçüde bize yardımcı olmuşlardır. Aynı çabanın 2013 yılında artarak gerçekleşeceğine de eminiz. Bu nedenle başta bize her türlü desteği sağlayan Çanakkale Valilik Makamına, ilgili tüm daire amirlerine ve bu konuda hizmeti geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.” Düzenlenen toplantı görüş ve önerilerin alınmasıyla sona erdi.
Paylaş