havadurum

"Okullarda ücretsiz yemek" Meclis gündeminde

732
Çanakkale Belediyesi 2022 yılının son Meclis toplantısını gerçekleştirdi. Meclis`te okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek dağıtılması bir kez daha gündem oldu. Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Burak Kunt, son günlerde sıklıkla tartışılan okullarda bir öğün ücretsiz yemek kampanyasına ilişkin "Çocuklarımızın siyaseti olmaz, açlığın siyaseti, olmaz. Yerli ve milli ise ülkenin geleceği olan gençlerin, eğitim eşitsizliğine, dokunma fırsatı elimizde" ifadelerine yer verdi. Kunt, geçtiğimiz günlerde İYİ Partili Demre Belediyesinin "Rüzgar Gülü" projesi kapsamında okullara ücretsiz yemek verdiğini ancak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`nün Kaymakamlık oluruyla bu projeyi yasakladığını dile getirerek, "Okul çağı, okul öncesi çağındaki çocuklarımızın yüzde 53`ü mutsuz. Gezmeleri, tozmaları, eğlenmeleri, mutlu olmaları, oyun oynamaları gerekirken onlar mutsuzlukla mücadele ediyorlar. Bu proje 2,5 milyon çocuğun çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlayacak bir proje" ifadelerine yer verdi. Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel ise "Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı çalışmalar sonucunda ücretsiz yemek yiyen öğrenci sayısını 1,5 milyondan 1 milyon 796 bin 985`e çıkardı. MEB şartlı eğitim yardımından öğrenci burslarına, taşımalı eğitimden ücretsiz yemek imkânına, ücretsiz ders kitaplarından yardımcı kaynaklara kadar çok sayıda proje, kararlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor" diye karşılık verdi. Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, belediye olarak beslenme çantası hazırlıklarına başladıklarını ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü`nden ihtiyaç sahibi öğrenciler için yazdıkları yazıya cevap beklediklerini ifade etti.
 
Kunt, "Çocuklarımızın yüzde 53`ü mutsuz"
Kunt, İYİ Parti olarak eğitimde eşitliğin sağlanması ve derin yoksulluğun önüne geçilmesi için "Rüzgar Gülü" projesi başlattıklarını ifade ederek, Meclis`te "okullarda bir öğün ücretsiz yemek kampanyası" için bütçe talebinin Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildiğini hatırlattı. İYİ Partili Demre Belediyesi tarafından pilot bölge olarak bu uygulamanın hayata geçtiğini ancak ilçe milli eğitim müdürlüğünün kaymakamlık oluruyla çocuklara ücretsiz yemek projesini yasakladığını dile getiren İYİ Partili Kunt, "Olan, çocuklara, aileler oldu. Bu proje sadece bir yemekten ibaret değildir. Bu proje çocuklarımızı hastalıklardan, ailelerimizin mahcubiyetinden kurtarma projesi. Okul çağı, okul öncesi çağındaki çocuklarımızın yüzde 53`ü mutsuz. Gezmeleri, tozmaları, eğlenmeleri, mutlu olmaları, oyun oynamaları gerekirken onlar mutsuzlukla mücadele ediyorlar. Bu proje 2,5 milyon çocuğun çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlayacak bir proje" dedi.
 
"Çocuğun, açlığın; siyaseti olmaz"
Kunt sözlerine şu şekilde devam etti, "Memleketin batısındaki bir çocuk ile doğusundaki bir çocuğun aynı şekilde beslenmesini; eğitimde eşitlik şansını yakalamasını mümkün hale getiriyor. 1.8 milyon obezite riski taşıyan çocuğunuzun gelecek sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması için çok önemli bir proje. Çocuklarımızın doğru beslenmesiyle öğretim başarılarının sağlanmasının çok daha hızlı olacağını görülüyor. Bu proje yoksulluk için olmazsa olmaz bir önem taşımaktadır. Çocuklarımızın siyaseti olmaz, açlığın siyaseti, olmaz. Yerli ve milli ise ülkenin geleceği olan gençlerin, eğitim eşitsizliğine, dokunma fırsatı elimizde. Yerli ve millilik budur. İktidar partisindeki arkadaşlarım, gelin bu işi siz yapın. Biz belediye meclisi üyeleri olarak Milli eğitim ve Valilik eğer izin verirse belki bir iki pilot okulda destekleyebiliriz. Ülkenin geleceği, gelecek nesillerin başarısı ve sağlığı için ailelerin derin yoksullukla mücadeleleri için herkesin bu konuya dikkat kesilmelerini rica ediyorum."
 
Ünüvar, "Milli eğitim Müdürlüğü`nden haber bekliyoruz"
Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ise Milli Eğitim Müdürlüğü`ne ihtiyaç sahibi çocukların belirlenmesi hususunda bir yazı yazdıklarını dile getirerek, "Geri dönüş bekliyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Beslenme çantası içerisinde çocuklarımıza bozulmayacak; süt gibi kalsiyum protein içeren, karbonhidrat ihtiyaçları için ekmek ve peynir gibi, fıstık ve badem gibi kuruyemişlerden oluşan paket hazırlayacağız. Hazırlamış olduğumuz paketi, Milli Eğitim Müdürlüğümüz eğer bu yazıya olumlu yanıt verirse onların üzerinden, eğer vermezse her mahallede bir sosyal yaşam evimiz var, onlar üzerinden ulaştıracağız. Sosyal yaşam evi olmayan yerlerde muhtarlıklarımız üzerinden ihtiyaç sahibi aileleri tespit edip, ilköğretim sınıfları 5 günlük bir paketi vermiş olacağız. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bize yanıt verirse çocuklarımıza bu katkıyı daha organize bir şekilde sürdürebiliriz. Biz mesleki eğitim okullarında da bir öğün sıcak yemek veriyoruz. Toplam 16 okulda 500 öğrencimize de hala sıcak yemek vermeye hizmetimiz devam ediyor" bilgilendirmesinde bulundu.
 
Yüksel, "Devlet olmanın gereğini yerine getiriliyor"
Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel ise, Kunt`un gündeme getirdiği ücretsiz yemek kampanyasına dair, "Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı çalışmalar sonucunda ücretsiz yemek yiyen öğrenci sayısını 1,5 milyondan 1 milyon 796 bin 985`e çıkardı. MEB şartlı eğitim yardımından öğrenci burslarına, taşımalı eğitimden ücretsiz yemek imkânına, ücretsiz ders kitaplarından yardımcı kaynaklara kadar çok sayıda proje, kararlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi, `Bakanlığımız yıllardan beri çok sayıda sosyal politikayla eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeye devam ediyor. Bu çerçevede öğrencilerimize ücretsiz yemek, önemli bir destek programıdır. Her geçen gün bu programın kapsamını genişletmeye çalışıyoruz. Son bir yılda okul öncesi eğitime erişimi artırmaya odaklandık. Bu nedenle ücretsiz yemeği özellikle okul öncesi eğitim kademesine yaygınlaştırmayı hedefledik. Bu çerçevede şu ana kadar 400 bin okul öncesi çocuğumuzu ücretsiz yemek imkânından faydalandırıyoruz.` Arkadaşlarımızın hassasiyet güzel. Hükümette ihtiyaç sahibi vatandaşları tespit ederek, yapması gerekeni, devlet olmanın gereğini yerine getiriliyor" diye belirtti.
 
Gökhan, "Yemek veriyorduk, eski vali tehlikeli görüp yasakladı"
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan geçtiğimiz yıllarda Havra`nın çevresinde bir alanı kiralayarak öğrencilere öğle yemeği verdiklerini dile getirerek, "Sonra buradan giden vali, bunu tehlikeli gördü, yasakladı. Benim okullara girmemem ve okullarda ağırlanmamam konusunda talimat verdi. Dışarıdan destek olmaya başladım. Elma ve mandalina veriyorduk. Okul aile birliklerinin talepleri oluyordu, onlara destek oluyorduk. Milli Eğitimin yetemediği kısımlar vardır. Eleştirmek için demiyorum. Ben neden yapıyorum? İller Bankası`ndan o insanlar adına bize para geliyor. Yeni doğan çocuklar için geliyor.. çocuklar için temiz suya ulaşımı, yolları parkları için para harcıyorsak, önemli bir zaman geçirdiği eğitim kurumunda da o çocuklara velilere destek olmak benim görevim" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş