Okullarda barış elçisi yetiştiriliyor

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü Komitesi, Çanakkale Rotary Kulübü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nün ortaklaşa düzenlediği eğitim seminerinde `Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü` konusu irdelendi.

722
 
 
Süleyman Demirel Konferans Salonu`nda düzenlenen seminere Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abbas Türnüklü, Anlaşmazlıkların Çözümü Araştırma Derneği Başkanı Dr. Tarkan Kaçmaz, Mehmet Buca Emin Yurdakul Ortaokulu Müdür Yardımcısı Mustafa Tercan konuşmacı olarak katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan seminerde konuşan Çanakkale Rotary Kulübü Başkanı Hülya Acar, Rotary Kulübü tarafından bu zaman kadar gerçekleştirilen çalışmalar ile projeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Acar; "Rotary yeryüzünde barışın kurulmasına yardımcı olarak ülkelerde insanlara hizmet vermek amacıyla bir araya gelmiş meslek sahibi kişilerin dünya çapında örgütlendiği çok büyük bir sivil toplum kuruluşudur. Rotary`nın yapısının temelinde ise her yıl yenilenen kadrolar, yeni umutlar, yeni hayaller ve yeni heyacanlarla başlayan uzun dönemler vardır. Çanakkale Rotary Kulübü`nün 31. Başkanı olma olanağına eriştiğim şu günlerde kulübümün önemli bir organizasyonuna önderlik etme fırsatını bana, yönetimime verdiğiniz için teşekkür ediyorum. 2014-2015 eğitim öğretim yılında emeklerinizle yetişecek olan küçük barış elçilerimize ve sizlere barış ve sevgi dolu bir eğitim öğretim yılı diliyorum. Sözlerimi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün `Yorgunluk her insan ve her mahluk için tabi bir haldir. Fakat insanda yorgunluğunu yenebilecek manevi bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür` sözlerini hatırlatıyor, Atamızın yolundan yorulmadan son nefesimize kadar yürümeye davet ediyorum" dedi.
 
 
"Çanakkale`deki seminer bizim için örnek olacaktır"
Türkiye`nin çeşitli illerindeki okullarda projeyi hayata geçirdiklerini belirten Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü Komitesi Başkanı Rtn. Barbaros Salman ise; Çanakkale`de düzenlenen seminerin bir örnek teşkil edeceğini ifade ederek; "Rotary`de Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü Komitesi bu sene kurulmuş bir komitedir. Rotary olarak bu projeye destek olup ülkemize yaymaya çalışıyoruz. Şu anda gayet iyi ilerlemelerimiz var. Bu projeyi 12`si İzmir de ve 4 tanesi ise Bursa`da olmak üzere 16 okulda uyguladık. Geçen sene yine 17 okulda uyguladık. Her geçen gün ülke çapında yayılma artmaya başladı. Projeyi duyan, okuyan ve öğrenen öğretmenlerimizden taleplerin gelmesiyle çeşitli okullarımızda uygulamaya başladık. Bu sene de ilk defa il bazında seminer gerçekleştiriyoruz. Çünkü bu bizim için bir örnek olacaktır" diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Recai Keleş de; "Çanakkale dünya tarihinde çok önemli bir konuma sahip. Rotary Kulübü`nün çalışmalarını Çanakkale`de başlatması sevindirici. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak toplumun aydınlanmasında, gelişmesinde ve yükselmesinde en başta birinci sorumluluğu taşıyan kurum olarak bu konuda meslektaşlarımızla birlikte etkinliklere katılmak suretiyle katkı vermeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
 
 
"Barış kültürünün yayılması için mücadele ediyoruz"
Türkiye genelinde yüzlerce okulda onbinlerce barış elçisi yetiştirerek Anadolu`dan bir barış, uzlaşı ve diyalog kültürünün yayılması için mücadele ettiklerini kaydeden Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abbas Türnüklü; "Gelecek sene Çanakkale`de 100. yılı kutlanacak. Çanakkale`de büyük savaş yaşandı ama eğer insanlık adına bir barış hareketi başlayacaksa Çanakkale`den başlaması gerektiğine inanıyorum. Barış kültürünün, uzlaşı kültürünün, diyalog kültürünün Çanakkale`de başlaması yakışır diye düşünüyorum. Barış bireyde başlar diye düşünüyorum. Birey değişmediği sürece insanlığın değişmesi çok fazla mümkün değildir. Kişiler arası uzlaşmayı ve diyalogu nasıl inşa ederiz? Benim hikayem bunun üzerine kurulu. Bunun adına bir master programı açtık. Bir araştırma merkezi kurduk. Dernek kurduk. Ve biz de insanlığa olan mücadelemizi ve hizmetimizi barış kültürü bireyde başlar diye bu alanda büyüyoruz. Bize destek olan herkesle de yola çıkıyoruz. 3 sene önce Rotary Kulüpleri ile bir bağımız oldu. Yüzlerce okulda onbinlerce barış elçisi yetiştirerek Anadolu`nun bir barış merkezi ve Anadolu`dan etrafımıza bir barış, uzlaşı ve diyalog kültürünün yayılması gerektiği inancıyla mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi. Yapılan konuşmaların ardından `Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü` konusunda katılımcılara bilgiler verildi.
Paylaş