Okul masrafları cep yakıyor

1714

 Okulların açılma tarihi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 17 Eylül olarak açıklandı. Aileler, öğrencilerin kırtasiye ve üniforma alışverişi için kolları sıvadı. Kırtasiye ve giyim mağazası yetkilileri gazetemiz Çanakkale OLAY’a öğrencilerin alışverişleri hakkında değerlendirme yaptılar. Alışveriş fiyatlarında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede değişiklik gösterirken okul alışveriş fiyatları aileleri oldukça zorlayacak. Bir öğrencinin okul öncesi maliyeti ortalama 600 ila 700 lira arasında değişerek bir asgari ücretin 3’te birinin üzerine tekabül ediyor. Step kırtasiye sahibi Halil Sağlam, kırtasiye fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 40 artış olduğunu söyledi. Fiyatların, son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan dolayı arttığını söyleyen Sağlam; “Fiyatlar yıl içerisinde 5-6 kez değişim gösterdi. Bu da ortalama bir fiyat belirlenmesine engel oldu” dedi.  Erkal 1 ve Erkal 2 işletmeleri sahibi Hilmi Erkal; “Kıyafet fiyatlarında geçen yıla göre, yüzde 50 artış yaşandı. Tabi fiyat iyileştirmelerinde kendi karlarımızdan feragat ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

 
“Anaokulu öğrencisinin kırtasiye alışverişi maliyeti 300-350 lirayı buluyor”
Step kırtasiye sahibi Halil Sağlam, kırtasiye fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 30-40 artış olduğunu söyleyerek; “Öğrencilerin kırtasiye alışverişi henüz başlamadı ancak fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 30, yüzde 40 artış oldu. Bu da döviz kurlarındaki dalgalanmadan kaynaklandı. Geçen yıl bir anaokulu öğrencisinin kırtasiye alışverişi 200 lirayı buluyorsa bu yıl bu fiyat 300-350 lira olur. Kırtasiyedeki ürün fiyatları değişiklik gösteriyor. Ancak, 50 liraya da okul çantası var, 285 liraya da okul çantası var, 8 liraya da kalem kutusu var, 80 liraya da kalem kutusu var, 10 liraya da suluk var, 100 liraya da suluk var. Yani ortalama bir fiyat yok çünkü ürünün lüksü var, kalitelisi var, marka olanı var. Döviz kurlarındaki dalgalanma okul alışveriş sürecini çok etkiledi. Fiyatlar yıl içerisinde 5-6 kez değişim gösterdi. Bu da ortalama bir fiyat belirlenmesine engel oldu” dedi. 
 
“Okul kıyafeti fiyatlarında geçen yıla göre, yüzde 50 artış yaşandı”
Okul kıyafetlerinde yaklaşık olarak yüzde 50 artış yaşandığını söyleyen Halil Erkal, fiyatları karlarından kısarak indirmeye çalıştıklarını belirterek; “Erkal 1 ve Erkal 2 mağazalarımızda, Çanakkale’deki bütün okulların eşofmanları mevcuttur. İlkokul öğrencilerinin okul üniforma maliyeti 150 ila 175 lira arasında değişiyor. Ortaokul öğrencilerinin üniforma maliyeti ise 175 ila 200 lira arasında değişiyor. İlkokul öğrencilerinin okul kıyafeti maliyeti 325 lira 350 lira arasında değişiyor. Ortaokul öğrencilerinin okul kıyafeti maliyeti 375-400 lira arasında ortalama fiyatlar var. Kıyafet fiyatlarındageçen yıla göre, yüzde 50 artış yaşandı. Fakat biz bu fiyatı müşteriye yüzde 15, yüzde 20 civarında yansıtmaya çalışıyoruz. Tabi fiyat iyileştirmelerinde kendi karlarımızdan feragat ediyoruz. Bu fiyat artışları, son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan kaynaklandı” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş