Öğretmenevi’ni “içki içildiği” için kapatmışlar!

Çanakkale`de Öğretmenevi`nin akıbeti tartışılıyor. Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, Öğretmenevi`nin Eylül ayına kadar açılmaması halinde işgal ederek nöbet tutacaklarını söylerken, Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Hayri Çetin, kapanma nedenini açıkladı. Çetin, Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş`ın “Öğretmenler içki içiyor, kağıt oynuyor, böyle öğretmen davranışı olmaz. Onun için biz orayı kapattık” dediğini söyledi.

1453
 
 
2013 yılı Ekim ayında boşaltılan Çanakkale Öğretmenevi`nin açılması için yeni bir eylem düzenleyen Eğitim-Sen Şubesi, sloganlar atarak öğretmenevini protesto ettiler. Konuyla ilgili olarak daha önce Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ödenek yetersizliği ve bazı kurumlarla olan çeşitli prosedür hataları nedeni ile yıkımın yapılamadığını bildirmişti. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Çanakkale Şubesi üyeleri ve em ekli öğretmenlerden oluşan bir grup, dün Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde bir araya gelerek çeşitli sloganlarla Öğretmenevi`ne kadar yürüdü. Burada açıklama yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, “Çanakkale Eğitim Sen olarak haklarımızın peşindeyiz. Çanakkale Öğretmen Evi ile ilgili daha önce yapmış olduğumuz basın açıklaması sonrasında bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştır. Bizlerin temel sorumluluğu eğitim ve bilim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarına sahip çıkmaktır. Bu nedenle buradan hareketle ilgilileri göreve çağırıyoruz. Konunun unutulmaması için aşağıdaki soruların sıralanması ihtiyacı hissedilmiştir” dedi.
 
 
Bu sorular cevap bekliyor
Koç, daha sonra cevabını bekledikleri soruları yöneltti ve bu soruların daha da artırılabileceğini ifade etti. Eğitim-Sen Başkanı Koç, “Çanakkale öğretmen evinde ne oluyor? Bu soruyu defalarca söylememize rağmen henüz bir yanıt alabilmiş değiliz. Depreme dayanıksızlığı nedeniyle kullanıma kapatılan öğretmen evi ile ilgili gelişmeler nedir? Eğitim kurumlarında yapı güvenliği konusunu öğretmen evinde olduğu kadar dikkat ediliyor mu? Unutturarak kolayca piyasalaştırabileceğinizi mi sanıyorsunuz? Çanakkale Öğretmen Evi’nin bir yandaş kuruluşa peşkeş çekilmesine izin vereceğimizi mi sanıyorsunuz? Bu konular ile ilgilenerek eğitim ve bilim çalışanları başta olmak üzere kamuoyuna net açıklama ne zaman yapılacak? Çanakkale Öğretmen Evi’nin onarımı ve/veya yeniden inşası hangi takvim ile gerçekleşecek? Her şeyi sattınız sıra şimdi de öğretmen evlerine mi geldi? Öğretmenlerin ödentileri ile yapılan kurumlar ile ilgili olarak öğretmenlere danışmadan nasıl karar alırsınız? Bütün bu konular sizi ilgilendirmiyor da makamınıza bir partinin başkanının seçim afişini asarak devlet memurluğuna yakışmayan işler peşinde misiniz? Neden Çanakkale Öğretmen Evi örneğinden hareketle hızla haklar ve özgürlükler halkın elinden alınıyor? Konuyla ilgili kaynak olmasına rağmen neden şimdiye kadar bir girişimde bulunulmamıştır? Eğitim ve bilim kurumlarının hepsi birer piyasa malzemesi midir? Eğitim ve bilim emekçilerine karşı bir sorumluğunuz yok mu? gibi sorular çoğaltılabilir” dedi.
 
 
“Nöbet tutacağız”
“Burada bilinmesi gereken en önemli konu bu konuyu yakından takip ettiğimiz gerçeğidir” diyen Koç, “Bilinmelidir ki bu konuyla ilgili Eylül ayına kadar konuyla ilgili olarak kamuoyunu ikna eden bir açıklama yapılmaz ise Eylül 2014’den itibaren Çanakkale Eğitim Sen tarafından Çanakkale Öğretmen Evi nöbeti başlatılacaktır. Bundan hareketle konuyu Çanakkale halkı ve Milli Eğitim Müdürlüğüne hatırlatıyoruz; Haklarımız ve değerlerimizle pazarlanamaz Milli eğitimin gerçek görevinin eğitim ve öğretimin niteliğinin artması için uğraşmak olduğu unutulmamalıdır. Emekli öğretmenler, Eğitim Sen, Çanakkale Halkı olarak; Çanakkale Öğretmen evi ile ilgili oyunlardan vazgeçilmesi gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
Bina aslında sağlammış!
Eğitim-Sen Çanakkale Örgütlenme Sekreteri Hayri Çetin ise, daha önce Çanakkale Anadolu Lisesi`ni ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş`ın, öğretmenevinin neden kapatıldığına dair bilgi verdiğini ifade etti. Çetin, “Çanakkale Öğretmenevi`nin kapatılmasını istemiyoruz. Biz bu konuyu Milli Eğitim Müdürü`ne de açtık. Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, Çanakkale Anadolu Lisesi`ne geldiğinde, buradaki öğretmen arkadaşların öğretmenlere uygun davranışlarda olmadığını söyledi. Bizzat biz şahidiz; `Öğretmenler içki içiyor, kağıt oynuyor, böyle öğretmen davranışı olmaz. Onun için biz orayı kapattık` dedi. Yani burası sağlam ve dayanıklı bir bina. Sadece içki içilmemesi için böyle bir yasak yaptılar. Bunu da açıkça söyleyemiyorlar. Şaban Karataş bunu 50 tane öğretmenin arasında söyledi. Çanakkale Anadolu Lisesi öğretmenler odasında söylendi bunlar” ifadeleri şaşkınlık yarattı.
Paylaş