havadurum

"Öğrenmeyi öğretiyoruz ve dünya vatandaşları yetiştiriyoruz"

1292
Geçtiğimiz yıllarda kurulan Bahçeşehir Çanakkale Koleji, kentli öğrencilere eğitim vermeye devam ediyor. Bu yıl Bahçeşehir Koleji Çanakkale Kampüs Müdürü olarak göreve gelen Mehmet Kalkan kendisini, Bahçeşehir Çanakkale Kampüsü olarak vermek istedikleri eğitim anlayışını ve Bahçeşehir Koleji olarak başarılarını gazetemiz Çanakkale OLAY`a anlattı. 2007 yılında fen bilgisi öğretmeni olarak meslek hayatına başlayan Kalkan, öğretmenliğin yanı sıra fizik ve fen bilgisi alanlarında soru bankası ve konu anlatımları yazarak yayıncılık hayatını da birlikte sürdürmüş. İlk olarak 2012 yılında Bahçeşehir Koleji Çamlıca Kampüsünde Fen Bilgisi öğretmeni olarak göreve başlayan Kalkan, yine bu süre içerisinde yayıncılık kariyerine de içerik üretimi ile devam etmiş. İstanbul`da farklı kampüslerde yöneticilik görevini sürdüren Kalkan, Çanakkale Bahçeşehir Koleji`nde uzun yıllar çalışmayı hedeflediğini belirtti. Bahçeşehir Koleji olarak geleceğin eğitimini vermeyi düşündüklerini belirten Kalkan, bunu ise `öğrenmeyi öğretiyoruz ve dünya vatandaşları yetiştiriyoruz...` ifadeleri ile açıkladı. Buna dair ise ciddi yatırımları olduklarını ifade eden Kalkan, "açıkçası LGS düzeyinde Bahçeşehir Koleji`nin en iyi olmasının sebebi bu yatırımdan kaynaklanıyor" dedi. Çanakkale`nin eğitim başarısının yüksek olmasının Çanakkale halkının `eğitimin evde başladığı` görüşünü en iyi şekilde yansıttığını belirten Kalkan, Çanakkale halkını takdir ettiğini belirtti. Bahçeşehir Koleji olarak geliştirdikleri metotlarla en iyi eğitimi verebildiklerini ifade eden Kalkan, yine kampüs olarak da en iyi fiziksel koşul imkanlara sahip olduklarını belirterek bunu özellikle pandemi döneminde büyük avantaj olduğunu söyledi. 
 
"Burada uzun yıllar çalışmayı hedefliyorum" 
Kalkan, kendisi ve meslek yaşamına dair; "Üniversiteyi bitirdikten sonra 2007 yılında İstanbul`da mesleğe başladım. O yıllarda İstanbul`da dershanecilik sektörü çok hakimdi. İstanbul`da bir dershanede göreve başladım orada 2 yıl çalıştıktan sonra yayıncılık kariyerim başladı. Zeka Küpü yayınlarını yazdım. Aynı zamanda Fen Bilgisi öğretmenliği yaparken hem de yayınların fizik kısımlarını soru bankası ve konu anlatımı anlamında yazdım. 2013 yılına kadar öğretmenlik ve yayıncılık kariyerim eş zamanlı olarak devam etti. 2012`nin sonunda Bahçeşehir Koleji serüvenim başladı. Bahçeşehir Koleji Çamlıca Kampüsünde Fen Bilgisi öğretmeni olarak göreve başladım. Hem öğretmenlik yaptım, hem etütlere girdim, hem de yayıncılık kariyerimden kaynaklı içerik üretmeye devam ettim. Geçen yıla kadar kullanılan 7 ve 8`inci sınıf fen bilgisi kitaplarını yazdım. Çalıştığım Çamlıca Kampüsünde genel müdürlükle eş zamanlı olarak sınav yazımı görevimi sürdürdüm. Öğrencilerimizin şu anda girdiği deneme sınavlarının sorularını da soru yazım ekibi oluşturarak bizler yazdık. 2015 yılında yöneticilik kariyerim başladı. Kendi bulunduğum Çamlıca Kampüsünde ortaokul yöneticisi olarak çalışmaya başladım. Sonrasında ise 3 yıl Altunizade Nakkaştepe Anadolu Lisesi`nde yöneticilik yaptım. Şu anda da Çanakkale Bahçeşehir Koleji`nde Kampüs Müdürlüğü yapıyorum. Burada uzun yıllar çalışmayı hedefliyorum" dedi. 
 
"LGS düzeyinde en iyi olmamızın sebebi geleceğin eğitimi için yatırımlar" 
Konuşmasını; "Bahçeşehir Koleji olarak biz geleceğin eğitimini vermeyi düşünüyoruz" sözleriyle devam eden Kalkan; " `Öğrenmeyi öğretiyoruz ve dünya vatandaşları yetiştiriyoruz` şeklinde bir sloganımız var. Dünya vatandaşları dediğimiz zaman ülkemizdeki eğitim sisteminin ülke dışından çok farklı ilerlediğini görüyoruz. Temel olarak bilgiyi değil, öğrenmeyi öğretmeye çalışıyoruz. Buna dair ciddi yatırımlarımız var. Açıkçası LGS düzeyinde Bahçeşehir Koleji`nin en iyi olmasının sebebi bu yatırımdan kaynaklanıyor. Yatırım dediğimiz şey hem dijital eğitim, hem de öğrenme biçimindeki farklılıklarımız. 5`inci sınıftan itibaren öğrencilerimize grafik okuma, yorumlama, problem çözme, beceri geliştirme alanında eğitimler veriyoruz. Bizim bir stem eğitimimiz var. Bu, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik... biz buna art ekledik. Bu eğitimi 5 yıldır uyguluyoruz. Stem eğitiminde öğrenciye bilgi temelli hayat problemi verilir ve öğrencinin o hayat problemini materyal kullanarak çözmesi beklenir. Öğretmen öğretici değil, tamamen yönlendirici rolündedir. Şu anda okulumuzda da stem laboratuvarımız var. Buraya öğrenciler gittiğinde onlara belirli materyaller sağlanır, öğretmenler tarafından Talim Terbiye Kurulu`ndan belirlenmiş bir tane problem verilir. Öğrencinin sınırlı materyalle verilen problemi çözmesi istenir. Biz bu stem eğitimini ilkokul, ortaokul ve lisede veriyoruz" dedi. 
 
"Öğrencilerimizi üniversiteye değil, hayata hazırlamak istiyoruz"
Kolej olarak klasik eğitimin dışına çıkmak istediklerini belirten Kalkan; "Türkiye`de öğrencilerimizi sanki hayata değil de üniversite sınavına hazırlıyormuşuz gibi klasik bir eğitimimiz var. Bahçeşehir Koleji olarak bunun dışına çıkmak istiyoruz. Öğrencilerimizi üniversiteye değil, hayata hazırlamak istiyoruz. Bunun için sertifika programlarımız var. Özelleştirilmiş, Talim Terbiye Kurulu`ndan onaylanmış derslerimiz var. Bu yıl o derslere iki tane daha ekleyeceğiz. Birincisi ortaokul düzeyinde model hava araçları dersi, seçmeli ders olarak verilecek. İkincisi yapay zekaya giriş dersi, bu ders ortaokul düzeyine indi. Değişen eğitim sistemine ve değişen dünya düzenine tamamen ayak uydurabilen dünya vatandaşları yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi. 
"Çanakkale eğitimin ilk evde başladığını gösteren bir şehir"
Kalkan Çanakkale`deki eğitim düzeyine dair; "Çanakkale`de eğitim sistemi, özellikle aile düzeyinde gelen eğitim sistemi benim beklentimin çok üzerinde. Öğrencilerimiz genel olarak ahlak düzeyine sahip öğrenciler bu eğitimin evde başladığı savını destekliyor. Bu bakımdan öğrencilerimizi ve Çanakkale halkını takdir ediyorum. Sosyal toplum kurallarına uyma konusunda çok iyiler. Aynı zamanda sportif faaliyetlerde de çok başarılılar. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ile imzaladığımız protokollerimiz var. Bu protokol sayesinde sportif faaliyetlerde başarılı öğrencilerimize burs imkanı sağlıyoruz. Sportif anlamda okulumuzda burslu olan 7 öğrencimiz var. Bunlardan bir kısmı Gençlik Spor İl Müdürlüğü`nden gelen lisanslı öğrenciler. Biz Bahçeşehir Koleji olarak hem sportif anlamda, hem eğitimbilimleri anlamında öğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğiz" dedi. 
 
"Fiziksel olarak en büyük ve en fazla imkana sahip okuluz" 
Bahçeşehir Koleji Çanakkale Kampüsü`nde gördüğü atmosferin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Kalkan; "Burası 49 dönümlük bir arazinin içerisine konulmuş ülkenin en büyük Bahçeşehir Koleji. Metrekare olarak da en büyüğü. Pandemi döneminde bu çok önemli. Öğrenci başına düşen açık alan metrekaresi olarak da yine Çanakkale`de en büyüğüyüz. Öğrenciler için çok iyi bir öğrenme ortamı var. Laboratuvarlar çok iyi. Zaten 3 yıllık bir okul. Fiziksel olarak da çok çok iyi durumda. Eğitim biçimi olarak da bunu destekleyeceğiz. Geçtiğimiz yıl pandemiden dolayı eğitimin bir aksaması söz konusuydu. Zaman zaman farklı gurupta öğrencileri oklumuza alabildik. Sınav gurupları özellikle bunları daha iyi kullanabildi. Bu yüzden bizim okulumuzda ortaokul öğrencileri 5 ve 6`ıncı sınıfta daha çok eğitim birikimi sağlamak için eğitilirler ancak 7`inci ve 8`inci sınıfa geldiğimizde Bahçeşehir Koleji akademik eğitim olarak tam iyi eğitim verir. Aynı durum liseler içinde geçerli. 9 ve 10`uncu sınıfta kulüp derslerimiz yoğun, master altı derslerimiz var, sertifikalandırabildiğimiz programlar bunlar, yurt dışında çok büyük geçerliliği var yine çift diploma programlarımız var. Öğrencilerimiz aynı anda hem Türkiye`de hem yurt dışında Kanada`da veya Amerika`da eş zamanlı olarak okuyabiliyorlar. Ancak 11 ve 12`inci sınıfa geldiğimizde biraz daha akademik eğitim, sınava yönelik eğitim başlıyor. Okulun gün sayısı 5`ten 6 güne çıkıyor. Burada eğitimini aldığımız öğrenciler okulumuza geldiğinde onlara sosyal doyurucu bir eğitim verebiliyoruz. 7 ve 8`inci sınıflara geldiğimizde ülkenin gerçeğine paralel olarak akademik yoğunluğu olan bir eğitim veriyoruz. Bunu, Çanakkale`de en iyi şekilde uygulayacağımızı düşünüyorum" dedi. 
 
"Herhangi bir kapanmaya dair alt yapımız hazır"
Pandemiye karşı önlemlerin en üst düzeyde olduğu ve herhangi bir kapanmaya dair alt yapılarının hazır olduğunu belirten Kalkan; "Pandemi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı`nın bütün kuralları okulumuzda tam olarak uygulanıyor. Öğrencilerimiz derslerde ve bütün sosyal alanlarda dış sahalar hariç okul sınırları içerisinde tüm alanlarda maskeli olarak, sosyal mesafeye uygun hareket ediyorlar. Bunu nöbetçi öğretmenlerimiz sürekli olarak takip ediyor. Çok geniş bir yemekhanemiz var. Okulumuzda zaman zaman temaslı pozitif öğrencileri olabiliyor. Bu hafta bir öğrencimiz pozitif oldu. Bu durumda prosedürleri tam uyguluyoruz. Bir öğrencimiz pozitif olduğunda o sınıftaki tüm öğrencilerimiz ve derse giren öğrencilerimiz temaslı kabul ediliyor. Günde 2 defa tüm öğrenciler ve öğretmenler sağlık taramasından geçiriliyor. Buda Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı`na raporlanıyor. Bütün sınıflarımız öğrenciler çıktıktan sonra dezenfekte ediliyor. Haftada birde buharlı covid 19 dezenfektanı kullanılıyor. Yine bizim covid 19`dan önce 5 yıllık metodbox yatırımlarımız oldu. Bahçeşehir 5 yıl önce metodboxu geliştirdi. Bu bir dijital kütüphane, burada öğretmenlerimizin anlattığı dersler de var. Öğrenci bugün hastalanıp derse giremezse hangi konu işlendiyse o konunun öğretmen ders anlatımına metodboxdan erişebiliyor. Yapay zeka metodbox da var özellikle sınav gurubu öğrencilerimiz sınav tercihlerini, ulaşmak istediği okulları izlediği zaman, yapay zeka onu takip ediyor ve o hedefe ne kadar uzakta olduğunu kendisine verebiliyor. Olası bir tam kapanma olması durumunda bizim alt yapımız hazır. Geçen sene olduğu gibi uzaktan eğitime en hızlı adapte olan okul bizdik. Yine aynı durumda online derslerimiz her zamanki gibi devam edecek. Yine bizim kampüsümüzde öğretmenlerimizin ve çalışanlarımızın aşılanma oranı yüzde yüz" dedi.
(Eren Aşnaz-Yusuf Sonkurt)
Paylaş