Öğrenciye parasız sağlık çok görüldü!

Büyüme hedefi ile hareket edip söz konusu öğrencilerin sağlığı olunca uygulamaları ile umursamaz davranan ÇOMÜ yönetiminin, saat kulesi kılıklı baz istasyonundan sonra şimdide mediko sosyal birimini kapatması şaşkınlık yarattı.
ÇOMÜ yönetimi 31 Mayıs tarihinde aldığı 13 No’lu toplantısının 11’inci kararı ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı olarak sağlık hizmeti veren Mediko Sosyal Merkezi’ni kapatmaya karar verdi. Kararın ne zaman uygulanacağı ve üniversite içindeki acil sağlık hizmetinin nasıl verileceği bilinmezken, bir hafta önce ambulansı alınan medikonun kapatılmasının arkasında ne olduğu ise merak ediliyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yönetimi yine çok tartışılacak bir karara imza attı. 31 Mayıs tarihinde yapılan toplantıda oy birliği ile alınan karara göre Mediko Sosyal Merkezi’nin kapatılması uygun bulundu! Üniversite içinde Okul Sağlığı Hizmetleri adı altında faaliyet gösteren, reçete yazma, öğrenci raporu ve spor raporu verme yetkisi bulunan, aynı zamanda acil sağlık hizmetlerini de veren medikonun kapatılma kararı önümüzdeki günlerde çok tartışılacağa benziyor.

950
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yönetimi yine çok tartışılacak bir karara imza attı. 31 Mayıs tarihinde yapılan toplantıda oy birliği ile alınan karara göre Mediko Sosyal Merkezi’nin kapatılması uygun bulundu! Üniversite içinde Okul Sağlığı Hizmetleri adı altında faaliyet gösteren, reçete yazma, öğrenci raporu ve spor raporu verme yetkisi bulunan, aynı zamanda acil sağlık hizmetlerini de veren medikonun kapatılma kararı önümüzdeki günlerde çok tartışılacağa benziyor. Yaklaşık 30 bin öğrencinin bulunduğu Terzioğlu Yerleşkesi’nin sağlık hizmetleri konusundaki tek adresi olan, Fen Edebiyat Fakültesi yönetim binasında bulunan Mediko Sosyal Merkezi’nin kapatılmasının ardından öğrencilerin sağlık ihtiyaçları, hasta gözlemleri, rapor düzenleme ve reçete yazımı gibi hizmetlerinin nasıl karşılanacağı bilinmiyor. Peki ya öğrencilerden birinin başına bir şey gelse ne olacak?
 
Mediko atıl duruma düşmüş!
ÇOMÜ Yönetim Kurulu’nun 31 Mayıs tarihli 13 no’lu toplantının 11’inci kararında gerekçelerine yer veriliyor. Kararda; “Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi tarafından üniversitemiz öğrencilerine sağlık hizmeti sunulması ve ailesi herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan öğrencilerimizin tedavi giderlerinin karşılanması, 01.01.2012 tarihine kadar Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından sağlanmaktaydı. Ancak 01.01.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca öğrencilerimizin tedavi giderleri Genel Sağlık Sigortaları çeşidine göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaya başlandığından Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezleri’nin atıl durumda bulunması sebebiyle kapatılmasının uygun olduğuna oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.
 
Önce küçüldü sonra ambulansı gitti!
Anafartalar Kampüsü içindeki Mediko Sosyal Merkezi’nin kapatılmasının ardından, Terzioğlu Yerleşkesi’nde bulunan medikoda küçültülme politikası izlendi. Hem personel olarak küçülen hem de oda olarak küçülen medikoya bir darbe de ambulansının elinden alınmasıyla vuruldu. Çeşitli nedenlerle, ambulans mediko bünyesinden alınarak kızağa çekildi. İç tefrişatının Sağlık Meslek Yüksek Okulu’na verileceği dışının ise taşımacılıkta kullanılacağı ileri sürülüyor. Personeli ve ambulansı elinden alınan mediko için şimdi de kapatılma kararı çıktı.
 
Peki, şimdi ne olacak?
ÇOMÜ’de Biga haricindeki hiçbir yerleşkede mediko kalmadı. Terzioğlu Yerleşkesi’ndeki medikonun kapatılması ile ilgili olarak da alınan kararın ne zaman uygulanacağı henüz bilinmiyor. Ancak, dün itibariyle faal olan medikonun kapatılmasının ardından, reçete yazma işlemleri, rapor yazma işlemleri, hasta takibi ve en önemlisi acil sağlık hizmetlerinin nasıl karşılanacağı henüz bilinmiyor.
 
Sosyal güvenliği olmayan öğrenciler direkt etkilenecek.
5510 sayılı sosyal güvenlik yasası itibarıyla, eğer bir öğrencinin aile fertlerinden birinin sosyal güvencesi yok ise veya öğrenci 25 yaşını doldurmuş ise 31 Ocak 2012 tarihine kadar
ikamet adreslerinin bulunduğu il veya ilçe merkezlerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak ‘gelir testi’ yaptırmaları gerekiyordu. Gelir testi yaptırmayan öğrencilerin aylık kişi başı gelirlerinin bin 773 lira olduğu varsayılarak, her ay 213 lira tutarında sağlık primi hanelerine borç olarak yazıldı. Özellik ile aile fertlerinden birinin sosyal güvencesi olmayan emekçi çocuklarının 5510 sayılı yasanın gereğini yerine getirmemiş olmaları durumunda sağlık hizmeti alma hakları da böylece yok edilmiş oldu.
Paylaş