Öğrencilere burs sağlanacak

425
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Özdemir Bayraktar Millî Teknoloji Merkezinde düzenlenen iş birliği protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, yıllardan beri uygulanan yanlış eğitim politikaları nedeniyle eğitim sisteminde uzun süre travmaların yaşanmasına yol açtığını açıkladı.

Söz konusu uygulamaların akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleki eğitimden uzaklaşmasının hedeflendiğini belirten Özer, "2000'li yıllarda 'Aradığım elemanı bulamıyorum, çırak bulamıyorum, kalfa bulamıyorum.' şeklinde ülkemizde yıllardan beri bu gök kubbede şikâyetler ortaya çıktı. 2012 yılında katsayı uygulaması kaldırıldıktan sonra tüm Millî Eğitim Bakanlarımız, mesleki eğitimi güçlendirmek için çok ciddi çalışmalar, gayretler, emekler harcadı. Bizim yaptığımız şey şuydu: Mesleki eğitimin güçlendirilmesiyle ilgili artık 1940'lı, 1950'li yıllarda olduğu gibi ana istihdam kaynağı artık devlet değildir çünkü devlet, istihdam kaynağından çekilmiş, kendi gerçek fonksiyonlarına dönmüş. Artık özel sektör serbest piyasa iş gücü dinamiklerini belirlemeye başlamıştır. O zaman yapmamız gereken, sektör temsilcileriyle birlikte mesleki eğitimi yeniden inşa etmek. Bakan yardımcılığımda da Bakanlığım döneminde de özel sektörden istediğimiz şu oldu: Bize okul binası yapmayın çünkü bunu kaldırabilecek bütçemiz, gücümüz var. Eğitimde fırsat eşitliğiyle ilgili çok sayıda sosyal politika istikrarlı bir şekilde uygulandı. Dolayısıyla bütçeyle ilgili problemimiz yoktu, gelin mesleki eğitimi birlikte dizayn edelim. Mesleki eğitimde müfredatı birlikte güncelleyelim. Öğrencilerin beceri eğitimlerini birlikte planlayalım. Öğretmenlerimizin mesleki alan ve atölye öğretmenlerimizin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlayalım ama istihdama öncelik tanıyalım. İstihdamla ilişkilendirelim eğitimi. Aslında gördük ki sektör temsilcileri de tüm süreçlerde, mesleki eğitim süreçlerinde aktif olarak yer almak istiyor. Çok kısa sürede Türkiye, sektör temsilcilerinin mesleki eğitim alanına girdiklerine tanıklık etti" dedi.

Meslek liselerinin gençlerin yerleşmek için bir biriyle rekabet ettiği bir eğitim türüne dönüştüğünün üzerinde duran Özer, "İlk adımı ASELSAN ile attık. Savunma sanayi alanında bu kadar güçlenen, artık yerli imalata önem veren, Türkiye'nin bu alanda eğitim gelen tek bir okulu yoktu. ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ilk kez yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci almaya başladı. Sonra Teknopark İstanbul gibi her geçen gün örnekleri sürekli artan en başarılı öğrencilerin sürece dâhil olduğu, kariyerini orada gördüğü bir yönelimle mesleki eğitim güçlenmeye başladı." Değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı
Paylaş