havadurum

Oda başkanlarına müjdeli karar

Anayasa Mahkemesi, 365 oda başkanını yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Oda meclislerinde üst üste iki dönem başkanlık yapanların, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin kanun hükmü iptal edildi.

2853
Çanakkale Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Selahattin İş, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kanun hükmünü iptal etmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu kanun hükmünün iptal edilmesinin yerinde bir karar olarak nitelendiren oda başkanları, Anayasa Mahkemesi’nin ‘İki dönem yönetim kurulu ve meclis başkanlığı yapanlar iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve tekrar seçilemez’ hükmünü iptal etmesini olumlu karşıladı.
 
İş; “İnsanların oylarıyla seçiliyoruz”
Yüksek Mahkeme’nin verdiği iptal kararı Türkiye genelinde 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ile meclis başkanlarının yarıdan fazlasını yakından ilgilendirirken, Çanakkale Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Selahattin İş; “İnsanların oylarıyla bizler seçiliyoruz. Biz görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. İnsanlar, bizi beğenmezlerse zaten seçmezler. Göreve seçilerek geliyoruz. Tayin ile gelmiyoruz ki, bu nedenle kanun hükmünün iptal edilmesini olumlu karşılıyorum. Zaten ilgili müfettişler tarafından da denetleniyoruz. Seçimle göreve geldiğimiz için görevimize devam etmek istiyoruz” dedi.
 
Ulus; “Doğru bir karar”
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın doğru bir karar olduğunu ifade eden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu sonucunda iptal edilen bir olay. Diğer sivil toplum örgütlerinin de kapsayan bir karar oldu. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğru bir karardır. Çünkü, bazı insanların önünün kesilmesi amacıyla yapılan bir olaydı. Şimdi, önü açılmış oldu. Bu anlamda bence doğru bir karar” diye konuştu.
 
“Sistemin başına çöken 40 yıl başkanlık yapıyor”
Sistemin başına geçen kişinin o kuruluşta 40 yıllık başkanlık yaptığını anımsatan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant; “Bu bütün odaları kapsamıyor. Mesela bizim odamızda böyle bir sorun yok. Ama başka odalar da var. TOBB başkanlığı için bu sorun gibi duruyordu. Bu karar onlara yardımcı olacak. Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler var. O ülkelerde de 2 dönem başkanlık yapan, 3. dönem yapamıyor. Demokratik tahammüllerin ve kuralların iyi işlememesinden kaynaklanan bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı çözmek üzere de 2 dönem üst üste başkanlık yapan bir daha yapmasın kuralı konmaya çalışılıyor. Mesela biri geliyor, sistemin başına çöküyor ve 40 yıl başkanlık yapıyor. Bu tip örnekler çok. Eğer demokratik düzen o kurumun içinde düzgün işlese bu mümkün değil. Ama düzgün işlemediği için tedbir olarak getirilmiş idi ve anayasa Mahkemesi de iptal ettiğine göre, bundan sonra sonsuza kadar başkanlık sistemi eğer olabiliyorsa olacak. Eğer sistem düzgün çalışıyorsa, ben çok sakıncalı bir durum olarak görmüyorum. Ama geçmişte gördüğümüz uygulamalarda bazen 40 yıl bir odanın başına birisi çöküyor ve bir daha onu kimse yerinden kıpırdatamıyor. Bu tür uygulamaların bundan sonra olacağını da çok düşünmüyorum” dedi.
Paylaş