Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, komşu illerin odalarının meclis ve yönetim kurulu başkanlarını ağırladı. ÇTSO yönetimi, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Özden, Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Kerem Kırımlı, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hakan Özdamar, Bandırma Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır Çenberci, Erdek Ticaret Odası Meclis Başkanı Haluk Can Turan, Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhami Aydın ve Başkan Yardımcısı Ramazan Bozkurt ile Kongre Fuar Merkezi’nde bir toplantıda bir araya geldi. ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Selçuk Erdoğan, Selçuk Semizoğlu ve Mustafa Kansu’nun yer aldığı toplantıda bölgesel sorunlar, ekonomik ve ticari işbirliği projeleri ve Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bölge ekonomisine getireceği katkı gibi konular görüşüldü.
Okyay; "Çanakkale olarak her türlü ulaşım projesini destekliyoruz"
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, katılımcılara Çanakkale ve ekonomisi hakkında bilgi verdi. Ulaşımın kentin en önemli sorunu olduğunu, Çanakkale’nin biraz da kenarda kalmışlığın eksikliklerini yaşadığını belirten Okyay, “Çanakkale olarak her türlü ulaşım projesini destekliyoruz. Çanakkale Boğaz Köprüsü ve otoyollar kentin geleceğini belirleyecek projeler” diye konuştu. Çanakkale’deki sanayi kuruluşları ve faaliyet alanları hakkında bilgi veren Okyay, kent dinamiğinin önemli güçlerinden olan üniversitenin de hızla geliştiğini ve Çanakkale’nin önemli bir üniversite kenti olmaya aday olduğunu ifade etti.
Engin; "Çanakkale’nin müthiş bir potansiyeli var"
ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise, Çanakkale’nin Türkiye’nin Avrupa’ya çıkış yolu olduğunu, bunun sadece denizyolu ile değil, Çanakkale Boğaz Köprüsü le birlikte karayolundan da gerçekleşeceğini belirterek, “Çanakkale’nin müthiş bir potansiyeli var ama en önemli eksikliği emekli kenti olmasıdır. Çanakkale’den müthiş bir göç var, gençlerimiz çok başarılılar ama iş bulmak için büyük kentlere gidiyorlar” diye konuştu. Çanakkale’nin “turizm kenti” olarak bilindiğini ancak yeteri kadar turist gelmediğini ifade eden Engin; “Bu kentin bir yat limanı yok, kruvaziyer limanı da yok. Işıklı, dev kruvaziyer gemileri geçiyor biz cep telefonlarımızla fotoğrafını çekiyoruz. Oysa bir kruvaziyer limanı inşa edilse turizm çağ atlayacak” dedi. Daha sonra misafir odaların temsilcileri tek tek kendilerini tanıttı ve kentlerinin, bölgelerinin potansiyel ve sorunlarıyla ilgili bilgi verdi. Oda temsilcilerinin üzerinde birleştiği en önemli nokta, Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bölgedeki ekonomik yaşama büyük katkı sağlayacağı ve ulaşım ve lojistik imkanlarının gelişmesiyle yatırımların artacağı yönünde oldu. Bu nedenle köprü yapımına bir an önce başlanması yönünde ortak çağrı yapıldı.
"Köprü kesinlikle bir an önce yapılmalı"
Oda başkanlarını temsilen, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhami Aydın, Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün Kütahya, Balıkesir, Çanakkale ve Trakya’daki iller arasında ticari ve ekonomik entegrasyonun başlamasına neden olacağını belirterek, “Ulaşımın getireceği kolaylık ve lojistik imkanların yaratacağı pozitif yansımalar ile hem zaman hem üretim maliyetlerinde olumlu yansımalar ile bölgelerarası kaynakların değerlendirilmesi de katma değeri artıran sebepler olacaktır” diye konuştu. Erdek Ticaret Odası Meclis Başkanı Haluk Can Turan da, “Köprüyü destekliyorum demek bile abes. Kesinlikle bir an önce yapılmalıdır” dedi. Oda temsilcileri ayrıca, “Bölgesel gelişimi sağlamalı ve hızlandırmalıyız” noktasında ortak görüş bildirirken, bu ortak toplantıların genişleyerek devam etmesi ve bu birlikteliği kesinlikle kurumsal yapıya dönüştürmek için çalışmalar yapılması konusunda fikir birliğine vardılar. Toplantı oda temsilcilerinin, toplantıyı düzenleyerek, Çanakkale’ye çağırmalarından dolayı ÇTSO yönetimine teşekkürleri ve Çanakkale’de bulunmaktan duydukları mutluluk ifadeleri ile sona erdi.