havadurum

O alanda 4 yıl sonra yeniden inşaat çalışması...

917

2017 yılında Çarşı Caddesi`nde, eski Okullar Pazarı`nın da bulunduğu alanda AVM inşaatı çalışmaları sırasında tarihi değeri olabileceği belirtilen mermer taşlarının bulunduğu haberi gazetemiz Çanakkale OLAY`da yer almıştı. Haberin ardından Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından çalışma başlatılarak, AVM inşaatı durdurulmuştu. Yapılan kazılarla ilgili dönemin İl Kültür Müdürü Kemal Dokuz, çıkan buluntular arasında, `Çanakkale Seramikleri, geç dönem Osmanlı sikkelerinin` sayılabileceğini ifade ederek, alanda ortaya çıkan yapının ise 19`uncu yüzyılın son çeyreği ile 20`inci yüzyılın ikici yarısının başları (yakın dönem) olarak tarihlendirilen mimari bir yapının temeli olabileceğini belirtmişti. Alanda yapılan kazılar kapatılırken, yeniden inşaat çalışmaları başladı. 

2017 yılında tarihi değeri olabileceği belirtilerek çalışma başlatılan alanda yeniden inşaat çalışması başlatıldı. Konuyla ilgili Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü`nden gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklama yapıldı. 2019 yılında Müze Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda buluntuların tarihi değere sahip olmadığının belirtildiği ifade edildi. Açıklamada, Müze Müdürlüğü`nün vermiş olduğu raporların herhangi bir tarihi kalıntı olmadığı ve herhangi bir eski yapıya ait olmadığı yönünde olduğu, yine kurulun bununla da yetinmeyerek alt katmanlardan bir şey çıkabilir düşüncesi ile yeniden bir kazı yaptırdığı, tüm alt katmanların kazıldığı ancak herhangi bir şey çıkmadığı ifade edildi. Açıklamada; "Bu yüzden kurul tarafından gelen projeler uygun görüldü. Şu ana kadar oraya herhangi, bir şey yapılmamasının sebebi yapacak olan şirkete kayyum atanması. Bu yüzden projeyi yapamadılar" denildi. 
 
Konuyla ilgili Mimar İsmail Erten`de gazetemize yaptığı açıklamada, yapılan çalışmalara dair herhangi bir bilgi paylaşılmadığını belirtti. Erten, durum doğru olsa dahi yapılacak olan projenin özellikle konumu itibari ile Çanakkale`nin tarihi değer ve dokusuna uygun bir proje olması gerektiğini dile getirdi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş