"Nusratlı Deresini kirleten belli oldu!"

2486

 Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı ve Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Süheyla Doğan, Nusratlı Köyü ile Arıklı Köyü arasındaki derede oluşan kirlilikle ilgili açıklamada bulundu. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin şikayetler üzerine bölgeye gittiğini ifade eden Doğan, kirliliğin sebebinin tünel inşaatı yapan şirket olduğunu söyledi. Doğan, daha önce yaptığı açıklamasında “Söz konusu kirlilik ile ilgi Çevre ve Şehircilik ihbar hattı olan 181’i aradım, ancak başvurumu almadılar. İl Özel İdaresine başvurmam gerektiği ifade edildi. Ben de ilgili yerleri ve yetkilileri bilgilendirerek fotoları ve videoları yolladım. Kirliliğin nedenini, derenin suyunun tahlil edilmesini ve mevcut kirliliğin engellenmesini istiyoruz. Konuyla ilgili olarak CİMER’e de başvuruda bulundum. Yetkililerin bu durumu görerek, doğamıza sahip çıkmalarını bekliyoruz” demişti. 

 
“Kirli sular boruyla dereye basılmış”
“Günlerce deremizi kirlettiniz! Şimdi hiç mi vicdanınız sızlamıyor!” diyen Doğan, “Deremiz günlerce kirli akmıştı. Alo Çevre İhbar Hattı 181 başvurumuzu almamış, biz de CİMER üzerinden şikayette bulunmuştuk. 25 gün önce yaptığımız başvuru için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri geldiler. Görevlilerle birlikte dere yatağına gittik. Dere şu anda bulanık akmasa da dere yatağına çökmüş kirlilik hala duruyordu. Görevliler de gördü. Görevliler dere üzerindeki kirletme olasılığı olan kaynakları araştırmak üzere yola çıktılar. Ben de kendi aracımla onları izledim. Dere üzerindeki tek faaliyet olan tünel inşaatı şantiyesine girdiler. Ben de arkalarından... Firma temsilcileri ve sorumlu Çevre Mühendisi geldi. Ben kendimi tanıttım, Nusratlı Köyü sakini olduğumu ve şikayet edenin ben olduğumu anlattım. Görevliler firma yetkililerine dereyi kirletecek herhangi bir faaliyette bulunup bulunmadıklarını sordular, onlar da tabi ki bulunmadıklarını, her türlü önlemi aldıklarını söylediler. Güya tünel içinden çıkan kirli sular için çökertme havuzları vardı, kirli suları çökerttikten sonra pompayla basarak yeniden kullanıyorlardı (!) Çökertme havuzunu gördük. Şu anda çalışmıyordu. Acaba pompalar bir süre bozuldu da taştı mı ki dedik. Sonra görevli Çevre Mühendisi ‘Ben dere kenarına kadar inip incelemek istiyorum’ dedi. Ben de arkasından... Yamaç aşağı inmeye başladık. Bir de ne görelim; toprak altından bir boru bağlantısının ağzı ile karşılaştık! Çökeltme havuzunu by-pass eden bir boru hattı döşenmiş ve kirli sular bu boru hattından dereye basılmıştı. Hem de günlerce. Boru ağzı ile dere arasında da toprak üstünde aynı kirlilik vardı. Borunun bağlandığı noktadan yukarısında dere yatağı temiz idi. Görevliler fotoğraf çekmeme izin vermedikleri için ben çekemediğim ama görevli mühendis arkadaş bol bol çekti. Bu kadar fotoğrafı saklayamazlar. Yukarıya çıktığımızda vatandaşın sağlığı ile oynayan, güzelim dereyi mahveden sorumlularda en ufak bir utanma, suçluluk ifadesine rastlamadım, kem küm edip bahane sıralamaya çalışıyorlardı” dedi. 
 
“Dere suyundan numune almadılar”
“Görevliler ve şirket yetkilileri tutanak tutmak üzere ofise gittiler, beni de daha fazla yanlarında istemediler” diyen Doğan, “Ben de köye döndüm. Tüm ısrarlarıma rağmen dere suyundan numune almadılar. Görev kapsamlarında ancak kirleten kaynaktan akarken su almak varmış. Şu anda da kirleten kaynaktan su akmıyordu, kesilmişti.(Tabi ki sosyal medyaya yansıtan videolar onlara ulaşmış ve suyu kesmişlerdi. Nasıl olsa dereye inip araştırmazlar diye boruyu kapatmayı ihmal etmişlerdi) Neyse ki onurlu görevliler hala var ve araştırıyorlar. Şu anda bütün fotoğraflar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde. Tutanakta ne yazılı bilemiyorum. Köylüler diyor ki, dereden geçen susuz at ve eşekler suyu koklayıp koklayıp içmedi! Bunu görevliler de duydu. Acaba yanılıp içen başka hayvanlara ne oldu? Derede yaşayan balıklara, kurbağalara ne oldu? Dere kenarındaki bitkilere, ağaçlara ne oldu? Dere denize birleşiyor, denizde ne oldu? Suçlu belli oldu! Umarım verir hesabını! Dere yatağındaki kirliliğin ne olduğunun araştırılması ve suyun acilen tahlili gerek...Kim yapacak? Çevre ve Şehircilik yapmıyor. Kim yapacak? Geç de olsa konuyu araştırmaya gelen ve kirliliği saptayan görevlilere teşekkür ederiz. CİMER şikayetleri işe yarıyor. Konuyu takip etmeye devam edeceğiz! Nusratlı Deresi Temiz Aksın! Dereler Temiz Aksın! Halkın sağlığı İle oynayan, çevreyi kirletenler en ağır şekilde cezalandırılsın!” dedi. (Seçkin Sağlam)
Paylaş