Normalleşme sürecinde ilk adımlar

952

 Yaklaşık bir buçuk aydır Coronavirüs salgını ile mücadele kapsamında sıkı tedbirler devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından yeni tedbirlerle ilgili açıklamada bulundu. Normal hayata dönüşün kademeli olarak başlatılacağı açıklamasında bulunana Erdoğan, temizlik ve sosyal mesafe kurallarının süreceğini belirtti. Dışarıya çıkma kısıtlaması olan kesimlere belirli aralıklarla dışarı çıkma izni verileceğini belirten açıklamada, hafta sonu dışarı çıkma kısıtlamasının bu hafta sonu da süreceği ifade dildi. 11 Mayıs’tan itibaren AVM, kuaför ve berberlerin 11 Mayıs’tan itibaren açılacağı belirtilen açıklamada,   Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 - 28 Haziran`da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran`da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran`da yapılacağı belirtildi. Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetileceğini ve mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayılacağını ifade eden Erdoğan; “Erdoğan`ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle: 83 milyon vatandaşımın her birine salgına karşı mücadelede verdikleri destek ve sabır için şükranlarımı sunuyorum.  Tedbirlerin önemli bir kısmında 1 buçuk ayı geride bıraktık. Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak dünyayla beraber ülkemizde de hiçbir şey tam manasıyla eski düzene dönmeyecektir. Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacaktır. Temizlik ve sosyal mesafe kurallarına dair titizlik devam edecektir. Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak yapıyoruz” dedi. 

Erdoğan’ın yeni düzenlemelere dair açıklamaları şu şekilde;
 
Sokağa çıkma kısıtlamaları esnetiliyor
“Sağlık Bakanlığımız "rehber dökümanlar" hazırlıyor. 65 yaş üstüne ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. 14 yaşına kadar olan çocuklar 13 Mayıs`ta 11.00 ile 15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkabilecek. 15-20 yaş grubu, 15 Mayıs Cuma günü, yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkabilecek. Bu hafta sonu da sokağa çıkma sınırlaması uygulamamızı sürdürüyoruz. Şehirlerarası giriş-çıkış sınırlandırmasını ilk etapta bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz. Bu illerimiz, Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla`dır. 24 ilimizdeki giriş çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır.”
 
“AVM’ler 11 Mayıs’tan itibaren hizmet verecek”
“Temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemi ile çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs`ta faaliyete geçebilecek. Kurallara uyulması şartıyla AVM`ler 11 Mayıs`tan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs`ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığının atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran`da, celp işlemleri 5 Haziran`da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran`da yeniden başlayacaktır. Cerrahi maske, bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz.” 
 
“Sınav tarihleri belirlendi”
“Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 - 28 Haziran`da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran`da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran`da yapılacak. İstanbul, Ankara ve İzmir`deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını, 5 Mayıs itibarıyla sona erdiriyoruz. Çiftçilerimize, hububatta ton başına 230 lira prim ve destek ödemesi yapıyoruz. Ton başına bakliyat alım fiyatlarını da kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirledik.”
(Eren Aşnaz)
Paylaş