Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Kemal Pazarbaşı, yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında son dönemki çalışmaları ve ÇOMÜ Turizm Fakültesi ile aralarında yaptıkları protokol hakkında bilgiler verdi. Dün sabah Büyük Truva Otel`de düzenlenen basın toplantısında ilk söz alan ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı oldu. “Bugün (dün) sabah ÇATOD olarak Sayın Defterdarımız Mustafa Işık’ı 24 Şubat tarihinde başlayan vergi haftası nedeniyle makamında ziyaret ettik” diyen Pazarbaşı, “Ülkemizin kalkınması için bir vatandaşlık görevimiz olan vergilerin önemi tartışılmaz fakat doğrudan veya dolaylı vergi oranlarının dünya liginde rekabetçiliğimizi olumsuz etkilemeyecek şekilde planlanması da önemlidir. 25 Şubat Salı günü ÇATOD ve ÇOMÜ Turizm Fakültesi adına önemli bir adım atıldı. Her 2 kurum karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi konusunda önemli bir protokole imza attı. Protokolün amacı; Özel sektör ile üniversite arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi, üniversite öğrencilerinin gerçek alan uygulamaları ile pratik deneyimlerinin arttırılması, Çanakkale Bölgesinde bulunan nitelikli personel oranının arttırılması ve nihai Çanakkale Turizminin gelişimidir. Bu amaç doğrultusunda ÇATOD üyesi bulunan oteller ile ÇOMÜ TURİZM FAKÜLTESİ idari, akademik personelleri ve öğrencileri arasında yakın işbirliği hedeflenmiştir” ifadelerini kullandı.
“Amaç; pratik ve teorinin buluşması”
ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer ise, protokol detaylarını açıkladı. Aydeğer konuşmasında “Bu protokol Çanakkale Turizminin gelişiminde önemli bir adımdır. Amacımız pratik ile teorinin ortak bir paydada buluşması başka bir değişle üniversitemizin bilimsel bakış açısı ve disiplini ile bizlerin sahadaki uygulama tecrübemizin birleştirilmesidir. Bu kapsamda bölgemizde çalışan nitelikli personel sayısı artacak, Çanakkale Turizm ile ilgili önemli projelerin sayısı ve çeşidi artacak, ÇOMÜ Turizm Fakültesi böyle bir protokol ile hem Türkiye’de örnek bir uygulama geliştirerek Üniversitenin bu alanda marka değerini yükseltecektir. Aynı zamanda bu protokol ile sektördeki çalışan ve yöneticilerin üniversite tarafından düzenlenecek eğitimler ile bakış açıları ve muhakeme yetenekleri gelişecektir. Protokol ana maddelerimiz özetle aşağıdaki gibidir; ÇOMÜ Turizm Fakültesi öğrencileri zorunlu stajlarını Çanakkale il sınırları içinde yer alan 3 yıldız, 4 yıldız, 5 yıldız, Butik ve Özel Belgeli Turizm Bakanlığına Bağlı tesislerde yapabileceklerdir. 3 yıldız ve Özel Belgeli tesisleri ile ilgili özel durum yalnız Çanakkale il sınırlarındaki ÇATOD üyesi tesisler için geçerlidir. ÇATOD üyeleri ve ÇOMÜ Turizm Fakültesi öğretim üyeleri belirli aralıklar ile bir araya gelip Çanakkale Turizminin sorunları, çözüm önerileri ve ortak geliştirilebilecek projeler konusunda fikir toplantıları düzenleyecektir. Toplantı notları kamuoyu ve üniversite’nin ilgili ortamlarında paylaşılacaktır. Toplantılarda alınan kararların takibi için kurumlar arasında bir takip komisyonu kurulacaktır. ÇOMÜ Turizm Fakültesi öğrencilerinin pratik becerilerini arttırmak için ÇATOD üye tesislerine belirli periyotlarda eğitim gezileri düzenlenecek, ilgili otel idareleri tarafından bilgilendirme yapılacaktır. Eğitim gezi programı ÇOMÜ Turizm Fakültesi öğretim üyelerinin talep ettiği tarihlere göre ÇATOD sekretaryası tarafından ilgili oteller ile planlanacaktır. Nitelikli Turizm Personelinin Çanakkale il sınırlarında çalışmasını özendirmek için ÇOMÜ Turizm Fakültesi tarafından belirlenecek bir tarih aralığında ÇATOD tanıtım ve kariyer günleri düzenlenecektir. ÇATOD tarafından yayınlanan iş ilanları ÇOMÜ Turizm Fakültesi ilgili ilan panolarında yayınlanacak, öğrencilerin ÇATOD’un resmi web sitesi www.catod.orgda iş ilanı arama ve iş arama alanları ÇOMÜ Turizm Fakültesi ilgili alanlarında tanıtımı yapılacaktır. ÇOMÜ Turizm Fakültesi ile ÇATOD üyeleri arasında uzaktan eğitim veya çeşitli konularda eğitim seminerleri düzenlenmesi konusunda iş birliği yapılacaktır. ÇOMÜ Turizm Fakültesi, ÇATOD tarafından katılım sağlanan Turizm Fuarlarında gönüllü öğrenci desteği sağlayacaktır” dedi.
“Kentin en önemli ekonomik dinamiği turizmdir”
ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, kent turizminin gelişimi noktasında ÇATOD`un hiçbir maddi ve manevi fedakarlıktan kaçınmayacağını ifade etti. Pazarbaşı, “Çanakkale’nin en önemli ekonomik dinamiklerin biri Turizmdir. Bölge turizminin kalkınması uzun soluklu bir vizyon, emek ve sabır gerekmektedir. ÇATOD olarak bu vizyon çerçevesinde misyonumuzun ana çerçevesini Çanakkale Bölge Turizminin gelişimi oluşturmaktadır. ÇATOD bu konuda maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmamakta, bu yolda atılan her olumlu adımı gönülden desteklemektedir. Bu kapsamda ÇATOD olarak yıllardır birçok uluslararası Turizm Fuarına Katılmaktayız. 2014 yılı içinde tam 9 adet uluslararası Turizm fuarına katılmış olacağız. Bu süreçte Selanik Philonexia, İzmir Travel Turkey ve İstanbul Emitt, Hollanda Utrecht ve son olarak Bulgaristan Sofia fuarlarına katıldık. Bu yıl 31`incisi düzenlenen `HOLIDAY & SPA EXPO` fuarına Türkiye`nin de dahil olduğu 23 ülke tarafından katılım sağlandı. 250`nin üzerinde turizm firmasının katıldığı `HOLIDAY & SPA EXPO` fuarı balkanların en büyük Turizm Fuarları arasındaÊ yer alıyor. Çanakkale Truva Assos Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ÇATTAB) desteği ile Çanakkale ili adına 27 m2 genişlikteki alanda Çanakkale ilinin turistik değerleri tanıtıldı. Çanakkale olarak Sofya Turizm Fuarını önemsiyoruz. Ülkemize ve ilimize daha fazla Bulgar Turistin gelmesi ve özellikle Çanakkale bölgesinde daha fazla zaman geçirmeleri için ÇATOD olarak büyük bir çaba harcamaktayız. Bulgaristan Avrupa Birliğinin en yoksul ülkelerinden biri olmasına rağmen, yatırımlar ile gelişimini sürdürmektedir. Karayolu ile ilimizi çok yakın olduğu için doğrudan ziyaret potansiyeli her zaman yüksektir. Tüm fuarlarda tek bir değer tanıtılmaktadır oda Çanakkale Bölgemizdir” dedi.
Fuarlar hakkında bilgiler verildi
ÇATOD Genel Sekteri Armağan Aydeğer, “Genelde 1 gece olarak gerçekleşen Bulgaristan çıkışlı konaklamaların arttırılmasına yönelik tanıtımlarımız oldu” dedi. “Çanakkale Turizm ve Kültürünin tanıtımı için birçok toplantı ve görüşmeler gerçekleştirdik” diyen Aydeğer, “Bulgar ve Türk tur operatörleri ile yaptığımız toplantılarda özellikle konaklama sürelerinin arttırılması, Çanakkale bölgesinin bir destinasyon olarak pazarlanması konularını tartıştık. Turizm uzun soluklu bir vizyonu gerektiriyor, ÇATOD olarak Çanakkale ve Ülkemiz Turizminin en iyi şekilde tanıtımı ve temsili için var gücümüz ile çalışıyoruz. Önümüzde 5-9 Mart 2014 tarihleri arasında dünyanın en büyük turizm fuarı ITB Berlin fuarına ve Balkanların en önemli fuarlarından biri olan 13-16 Mart 2014 tarihlerinde gerçekleşecek Romanya Bükreş Turizm Fuarına ÇATOD olarak katılacağız. Katılmış olduğumuz fuarların yüksek başarısını bölgemizde son dönemde önemli sayıda artan Balkan Turistlerden gözlemleyebiliriz. Özellikle Romanya konusunda duayenlerimizden biri Truva Oteli Genel Müdürü Sayın Salih Yükseldir. Bunun yanında geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin uluslararası kültür, sanat, eğitim ve iletişim birimi olan, dünyanın 120 noktasında konumlanmış, Türkiye merkezi İstanbul’da bulunan British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack Kadıoglu ve Sanat Direktörü Karen Brodie, ve Uluslararası Çanakkale Bienali yöneticileri Seyhan Boztepe ve Deniz Erbaş ÇATOD ’u ziyaret etti. Ziyaret kapsamında 2014 yılı sonunda düzenlenecek Çanakkale Bienali ve 2015 etkinlikleri konusunda görüşmeler yapıldı” ifadelerini kullandı.
2015 hazırlıklarına değinildi
“Çanakkale-Lemnos seferleri ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir” diyen ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, “Muhataplarımız ile yapılacak projeler konusunda ilgili kurumları koordine ederek hazırlıklar yapılmaktadır. 09-10 Mayıs tarihlerinde Genel ve Yerel idare, ÇATOD ve seyahat acenteleri ve rehber temsilcileri, ticaret odası ve borsa temsilcileri ile birlikte kalabalık bir heyet olarak Lemnos ziyareti ve burada süreç toplantıları yapılacaktır. Bunun yanında 3 Mart Pazartesi günü Yunanistan THY temsilcisi ve Çanakkale Lemnos arasında planlanan tur programları ile ilgili Tur Operatörü ve Seyahat Acentesi temsilcileri görüşmeye gelecekler. ÇATOD olarak amacımız Çanakkale’nin Turizm çeşitliliğini arttırmak, 2 ülke arasında sadece turizm ile sınırlı olmayan dostluk, ticaret ve işbirliği imkanlarını güçlendirmektedir. Vize konusunda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu haftada 160 gidiş garantisi verilmesi halinde Çanakkale’ye vize merkezi açabileceklerini beyan etmiştir. Çanakkale bölgemizin menfaatine yapılan bu çalışmalarda GESTAŞ’ın desteği olmazsa olmazdır. Bir Çanakkale firması olarak GESTAŞ’ın bu çalışmaları desteklemesini bekliyoruz. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz Pazar günü Türkiye Seyahat Acenteleri Başkanı Başaran Ulusoy ilimizi ziyaret etmiştir. Yapılan toplantıda 2015 törenlerinde daha fazla tören alanı açılması noktasında Başbakanlık Müsteşarı Sayın İbrahim Kalın ve Sayın Valimize sunum yapılmıştır. Daha sonrasında yapılan toplantıda TÜRSAB Başkanı Sayın Başaran Ulusoy, Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Mehmet Daniş, ÇATOD yönetim kurulu ve Çanakkale Seyahat Acenteleri temsilcileri, Tursab Temsilcileri hazır bulunmuştur. Başaran ULUSOY’un Çanakkale menfaatleri için bir nefer gibi çalışacağını belirtmesi, 2015 yılı etkinliklerine vereceği destek, Çanakkale Turizminin gelişimi için vermiş olduğu proje örnekleri ve Kazdağları’nın sürdürülebilir varlığının önemini vurgulayan söylemleri bizleri memnun etmiştir. Diğer taraftan tören alanının kapasitesinin arttırılması ile ilgili ÇATOD olarak düşüncemiz; 2015 yılı etkinliklerinin yıl içine yayılması, kapasitenin arttırılmasından daha önemlisi yıl içinde farklı alternatif törenler yapılmasıdır. Çanakkale bölgesinin yatak ve diğer tesislerinin kapasiteleri bellidir. Eğer nihai amaç Çanakkale bölgesinin kalkınması, konaklama sürelerinin uzaması, bölgemizin turizmden aldığı katkının artması ise kapasite artışından önce düşünmemiz gereken alternatif yıla yayılmış törenlerdir” şeklinde konuştu.
“Çanakkale hepimizindir”
“Gündemimizde diğer önemli bir konu Çanakkale Turizmi için çok önemli olduğunu düşündüğümüz EXPOTROİA Turizm ve Ticaret Fuarıdır” diyen Pazarbaşı, “ÇASİAD önderliğinde gerçekleşen bu organizasyona ÇATOD olarak desteğimiz tamdır. ÇATOD olarak bu konuda maddi ve manevi her türlü desteği vermeye hazırız. Bizler fuarların bir bölgenin gelişimi için ne kadar önemli olduğunu en iyi bilen kişilerdeniz. Çanakkale Hepimizindir. Çanakkale’nin gelişimi konusunda tüm aktörlerin rolü son derece önemlidir. ÇATOD olarak hiçbir siyasi görüş ayırmadan Çanakkale menfaatlerine yapılan her türlü olumlu girişim ve başarının her zaman en büyük destekçisiyiz” ifadeleri ile konuşmasını tamamladı.