Newroz ateşi, “Barış ve kardeşlik” için yandı

Türkiye`nin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale`de de Newroz coşkuyla kutlandı. Geçen yıllara oranla Newroz kutlamalarına bu yılki katılımın daha yoğun olması dikkat çekti. Birlikte halayların çekildiği, türkülerin söylendiği kutlamalarda eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve barış talepleri haykırıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın da katıldığı Çanakkale Newrozunda, HDP aday adayları da tanıtıldı.

959
 
 
Diyarbakır`da hafta sonu milyonların katılımıyla gerçekleştirilen newroz kutlamalarının ardından, Türkiye`nin birçok yerinde newroz coşkusu sürüyor. Çanakkale`de her yıl olduğu gibi bu yılda newroz büyük bir coşku ve heyecanla kutlandı. Eesenler Mahallesinde gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Van milletvekili Nazmir Gür, Çanakkale DİSK Genel- İş Şube Başkanı Erdinç Uslan, İHD Çanakkale Şube yöneticisi Hayrettin Pişkin, HDP Çanakkale Eşbaşkanları Rahime Kanilga ve Şehmus Aslan, Emek Partisi Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız, HDP Gelibolu ilçe yöneticileri, HDP Gökçeada ilçe yöneticileri, HDP Biga ilçe yöneticileri katılırken, Emek Partisi, Halkevleri, SYKP, SGDF, Öğrenci Kolllektifleri, Emek Gençliği, gibi siyasi partiler ve gençlik hareketleride destek verdi. Newroza ayrıca Çanakkale`nin HDP Aday Adayları Leyla Yavuz, Mihriban Şah, Özlem Ergul Açanal, Kenan Erkul, Mehmet Türkoğlu, Sadrettin Kutluay ve Sinan ekinci de katıldı. Önceki yıla göre newroz kutlamalarına bu yıl katılımın daha yoğun olması dikkat çekti.
 
 
Newroz ateşi birlikte yakıldı
Halaylar çekilip ve türkülerin söylendiği etkinlikte newroz ateşi Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Van Milletvekili Nazmi Gür tarafından yakıldı. Newroz ateşinin etrafında halaylar çeken kitle, ateşin azalması ile üzerinden atlayarak bir geleneği Çanakkale`de yaşattı. Kitlenin coşkusu newroz ateşinin yakılması ile üst düzeye çıktı.
 
 
Yoğun güvenlik tepki çekti
Esenler Mahallesi`nde bulunan 112 Ambulans Merkezi`nin karşısındaki alanda yapılan newroz kutlaması, Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü`ne bağlı ekiplerin kontrolünde gerçekleştirildi! Alana girişte polislerin yoğun güvenlik önlemleri alması, alana girenlerin ve alandakilerin tepkisi ile karşılaştı.
 
 
“Dedelerimizin ortak bir gelecek için savaştığı şehirdeyiz”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın Newroz kutlamalarına katılmasından büyük bir onur duyduğunu belirten Van Milletvekili Nazmi Gür, konuşmasında “Bugün bizimle olan ve gerçekten aramızda olmasından büyük gurur ve onur duyduğumuz Çanakkale Belediye Başkanımıza da `hoşgeldin` diyorum. Dün Diyarbakırdaydık. Newroz alanı yine tıklım tıklım doluydu. Milyonlar Diyarbakır`da özgürlüğü, barışı, kardeşliği, birlikte yaşamayı haykırdı. Bugun Çanakkale`de de aynı görüntü, aynı coşku, aynı yürekler aynı şey için atıyor. Neden Çanakkale? Neden Newroz? Bugün burada, Çanakkale`de dedelerimizin birlikte özgürlük için, bağımsızlık için, ortak vatan için kanlarını akıtttığı mübarek bir toprak parçasındayız. Çanakkale`nin dili olsa da Çanakkale`nin yürek yüreğe direnişini haykırabilseydi. Bu duygularla Çanakkale`de koyun koyuna yatan Vanlının, Hakkarilinin, Rizelinin, İstanbullunun, Ankaralının kanını, canını bu ülkenin bağımsızlığı için feda eden tüm şehitlerin huzurunda eğilerek onları sevgi ve saygıyla anıyoruz. Bir taraftan yetkisi olmamasına rağmen neredeyse günde üç miting yapan bir cumhurbaşkanı, öte yandan kukla bir hükümete dönüşmüş bir hükümet görüyoruz. Ve nihayetinde dün basına ve kamuouyuna yansıyan o büyük çatlağı gördük. Belli ki hükümet ve cumhurbaşkanı arasında derin bir çatlak oluştu. Bir taraftan neredeyse diktatörlük rejimlerinde olan yetkiler isteyen ve antidemokratik bir şekilde başkanlık sistemi isteyen bir cumhurbaşkanı, öte yandan bundan son derece rahatsız olan bir hükümet. İşte bizler tam da böyle bir kavganın ortasında halkların ortak mücadelesi olan HDP için yeni bir fırsat ortaya çıkmıştır” dedi.
 
“2015 seçimi Türkiye için büyük önem taşıyor”
Gür` ün konuşmasının ardından söz alan HDP İl Eşbaşkanı Şehmus Aslan; “Bu kadar insanı burada görmek gerçekten çok güzel. Bu günlere gelinmek için az bedel ödenmedi. Geçmişte bu Newrozları özgürce kutlamak için bir çok hakarete, işkenceye baskıya maruz kaldık. 7 Haziran seçimleri Türkiye açısından çok önemli bir seçim. Türkiye`nin kaderini belirleyecek olan bir seçim. Bu seçimde önümüzde iki kapı var. Kapılardan biri bizi ortaçağın karanlığına götürecek olan kapı, ikinci kapı ise bizi aydınlığa kavuşturacak olan kapıdır. Tüm halkların eşit ve özgür bir biçimde yaşayacağı bir ülkeyi yaratacak olan kapıdır. Türkiye halklarınında seçimde doğru kararı vereceğine, HDP`de buluşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Aday adayları da newroza katılanları selamladı
Eşbaşkanların konuşmalarının ardından HDP Çanakkale Aday Adayları sahneye çıkarak halkı selamladı. HDP aday adaylarından Özlem Ergun Açanal; “Bizi çok üşüten, kanımızı donduran, bizi evlerimize kapatan, yalnızlaştıran, bizi hayata ve biribirimize küstüren, bizi uyutan bir kıştan sonra Newroz ateşini beraber yakıyoruz. Bana öyle geliyorki baharı ve yeniden doğuşu müjdeleyen bu ateş içimizi ısıtacak ve bir daha hiç üşümeyeceğiz” diyerek newrozu selamladı. Aday adaylarından Emek Partisi il eski Başkanı Kenan Erkul ise; “Demirci Kawa`nın 3 bin yıl kadar önce bize armağan ettiği Newrozu biz bu coğrafyanın insanları olarak yeni bir yaşamı kurmak üzere, sarayın devlerinin sarayını başlarına yıkmak üzere 7 Haziran`da birleşerek, bu coğrafyanın halkları olarak önümüze kurulan barajları ve barikatları yıkacağımız inancıyla hepinizi selamlıyorum” dedi. Aday adaylarından Leyla Yavuz; “Bugün biz halkarın eşit, özgür, birlikte ve barış içinde yaşama isteği ve iradesini daha güçlü, ısrarla ve çoğalarak tekrar etmemizin günüdür. Barışa ve kardeşliğe daha yakınız, daha umutluyuz. Barışın kenti Çanakkale`nin çocukları olarak eşitlik, adalet, özgürlük için dün olduğu gibi bugün de hep birlikte mücadelemize devam edeceğiz” diye belirtti. HDP aday adayı Mihriban Şah ise; “Bizler bu mücadeleye başlarken hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik. Ve bugün Kobanede halkların kardeşliğini gördük. 7 haziran seçimleri Kobane direnişinin yanında hiçbirşe. Yeterki kendimize güvenelim. Ozaman yıkamayacağımız hiç bir baraj kalmaz” dedi. Newroz kutlamaları sanatçı Halit Bilgiç`in söylediği parçalar ve halaylar eşliğinde, coşkulu bir biçimde devam etti.
Paylaş