Newroz’a ceza kesildi!

Çanakkale`de 21 Mart 2014 tarihinde yapılan geleneksel Newroz Kutlamasında 298 sayılı Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu`na muhalefet edildiği gerekçesi ile tertip komitesinde bulunan 7 kişiye 200`en lira para cezası kesildi. Cezanın sebebi ise, İlçe Seçim Kurulu`nun gösterdiği yerde miting yapılmamasıydı. Oysa Çanakkale`de 10 yılı aşkın bir zamandır Newroz Kutlaması, Esenler Mahallesi`nde yapılır....

949
Çanakkale`de bu yıl kutlanan Newroz Kutlaması`na ceza kesildi. 30 Mart seçimlerinden 9 önceye denk gelen ve her yıl 21 Mart tarihinde gerçekleştirilen Newroz kutlamasının, İlçe Seçim Kurulu`nun belirlediği miting alanları dışındaki bir yerde yapıldığı gerekçesi ile tertip komitesine 200`er lire para cezası kesildi. 7 kişiden oluşan tertip komitesi, Cumhuriyet Savcısının Esas hakkındaki mütaalasında, “Sanıkların olay tarihinde belirlenen alan dışında İlçe Seçim Kurulunun kararına aykırı olarak toplanmaları şeklindeki eylemlerinin 298 sayılı kanunun (Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu) 134/1 maddesinde düzenlenen ve idari para cezası gerektiren kabahat niteliğinde eylem olduğu anlaşıldığından, sanıklar hakkında 198 sıyıl kanunun 134/1 maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” ifadelerine yer verdi.
 
“Biz siyasi parti mitingi yapmadık”
Önceki gün gerçekleşen duruşma sırasında sanıklardan ayrı ayrı esas hakkındaki savunmaları sorulurken, sanıklar, “Biz izin almaksızın bahsi geçen alanda toplantı yapmadık. Valilikten aldığımız izin üzerine Newroz kutlamasını izin verilen alanda yaptık. Herhangi bir parti propagandasi veya siyasi parti mitingi yapılmadı. Bu nedenle mütaalaya katılmıyoruz. Önceki savunmalarımızı tekrarlıyoruz, beraatimize karar verilmesini istiyoruz” dediler.
 
200`er lire caze kesildi
Duruşma sırasında hükmünü açıklayan 2`nci Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Emine Göral, “Her ne kadar sanıklar hakkında 298 sayılı kanunun 134/2-3 maddelerine uyan suçtan cezalandırılmalarına ilişkin kamu davası açılmış ise de sanıkların sübut bulan eylemlerinin 298 sayılı kanunun 134/1 maddesine girdiği anlaşılmakta, tüm sanıkların 198 sayılı kanunun 134/1 maddesi uyarınca ayrı ayrı 200`er TL idari para cezası ile cezalandırılmalarına” kararını verdi.
 
Başkan Gökhan da katılmıştı
Bir siyasi parti propagandası ve siyasi parti mitingi olarak gösterilmek istense de Newroz Kutlaması`na o dönem CHP`de Belediye Başkan adayı olan mevcut Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katılmıştı. Bilindiği gibi Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Newroz Kutlamalarına her yıl katılır ve Newroz ateşini halkla birlikte yakar...
Paylaş