Ne kadar bilinçli işçi, o kadar kitlesel mücadele

DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şubesi’nin işçileri bilgilendirmek için düzenlediği eğitim seminerine katılan Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, “AKP iktidarı 18. Yüzyıl sistemini işçilere dayatmak istiyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi...

570
 
DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şubesi, örgütlü bulunduğu işyerlerinde bulunan işçiler için eğitim semineri düzenledi. Seminerde, sendikal haklar, iş güvenliği ve ulusal istihdam stratejisi konuları görüşüldü.  DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman’ın eğitim verdiği seminerde işçilerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Akol Otel’de gerçekleştirilen eğitim seminerinin açılış konuşmasını yapan DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, Özel istihdam büroları ile işçilerin simsara teslim edileceğini iddia etti.
 
“Toplumu aldatıyorlar”
DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şubesinin, örgütlü bulunduğu işyerlerinde bulunan işçiler için düzenlediği eğitim semineri başladı. Seminere DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ve az sayıda işçi katıldı. toplantıda konuşma yapan DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, “Sendikamız çalışma yaşamı ile ilgili ülke genelinde üyelerini bilgilendirmek için bir çalışma yürütüyor. İzmir de örgütlü olduğumuz ilçe ve birimleri ziyaret ederek görüş alış verişinde bulunduk. Çalışma yaşamında neler değişiyor herkesi bilgilendirdik”  dedi.
 
İktidarın özellikle kıdem tazminatı konusunu gündemde tuttuğunu hatırlatan Yaman; “Siyasi iktidar temsilcileri kıdem tazminatını fona dönüştüreceğiz nedeni de sendikalı işçiler dışında kıdem tazminatı alan yok. Biz bunu güvenceye kavuşturacağız diyorlar. Ancak ulusal istihdam strateji belgesine bakıldığında asgari ücretin fona dönüştürülmesinin temel amacını orada görürüsünüz. Kıdem tazminatı işverenler için büyük yüktür. Bunu fona dönüştürelim diyorlar. Ama kamuoyu karşısına çıkınca yalan söyleyip toplumu aldatıyorlar. 10 yıl süreyle kimse kıdem tazminatından bir şey almayacak. Ancak işten çıkan işsiz kalanlara belli bir para ödenecek. Bunu doğru bulmak mümkün değil” dedi.
 
“Amele büroları yasallık kazanacak”
İstihdam büroları konusunun sıcaklığını koruduğunu bildiren DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman; “İşverenlerin öteden beri bölgesel asgari ücret talebi var. 2009 yılında çıkarılan ve Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen özel istihdam büroları var. Tarihte gördüğümüz amele bürolarına yasallık kazandırmak istiyorlar” dedi.
 
Yaman şunları söyledi; “Özel istihdam bürolarını 2009’da bu iktidar çıkardı, Cumhurbaşkanı veto etti. Yeniden gündeme getiriliyor. Amele pazarları vardı, başında simsar vardı. İşçi lazım olduğu zaman simsara giderler o da kamyona doldurur ekmek parasını kazanmak için işe giderlerdi. Yani kıdem tazminatı olmadığı, özel istihdam bürosunda ki o simsar denen kişi, elinde bir telefon köşede bürosu işçiler kaydolacak. Örnek belediyeye yaz sezonu için 300 işçi lazım yazın çalışacak 30 işçi gönder diyecek. Muhatap kimdir büronun başındaki kişi olacak. Giderek bunu Türkiye de yaygınlaştırmak istiyorlar.  20 yıl evvel 2 milyon kişi kamuda çalışıyordu. Bugün 400 binlere düşmüş durumda. Bunların yerine taşeron işçiler çalışıyor. 1milyon600 bin taşeron işçi, güvencesiz, kuralsız çalışanlar var. Sayın Bakan Zafer Çağlayan uzun zamandır dillendiriyor, bölgesel asgari ücret olsun diyor. İşverenler de bunu istiyor. Hakkari’de koşul farklı asgari ücret orada 400 lira, İstanbul da 800 lira olsun. Hakkari, İstanbul, İzmir emeklisi farklı olsun sistemini kurmaya çalışıyorlar. İlerleyen süreçte asgari ücreti tamamen kaldırmak istiyorlar. 18-19 yüzyıl koşullarını işçi sınıfına dayatmak istiyorlar. Maalesef ileri demokrasi dedikleri böyle bir sistemi AKP Türkiye işçi sınıfına dayatmaktadır. Üyelerimizin bilincini artırarak bu mücadeleyi daha kitlesel hale getireceğiz”
Paylaş