Kazdağları’nda 200 günü aşkın bir süredir direnişlerini sürdüren yaşam savunucuları, her hafta Cumartesi günü yapılan “El Ele-İnsan Zinciri” eyleminin ise 11’incisini gerçekleştirdiler. Çok sayıda kentlinin de destek verdiği eylemde yapılan açıklamada, Alamos Gold ve Cengiz Holding’e tepki gösterildi. Kumarlar Köylülerine de destek veren Kazdağları Direnişçileri, “Bugün El ele eylemimizin 11. Haftasında, Kazdağlarını korumak, sesimizi tüm kamu oyuna duyurmak için toplandık. Öncelikle İdlib’te savaşta kaybettiğimiz, yaşamını yitiren canlarımız için büyük üzüntü duyuyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. 14 Ekimden bu yana ruhsatsız olan şirket Alamos Gold ve yerli iştirakçisi Doğu Biga, Kirazlı’da iş makineleri ve tel örgüleri ile varlığını sürdürmektedir. Yetkilileri her hafta olduğu gibi cevap vermeye çağırıyoruz: Ruhsatı yenilenmeyen şirket neden hala Kirazlı’yı işgal etmektedir? Orman Bölge Müdürlüğü, Valilik ve Jandarma’nın, Kirazlı’da anayasal hakları gereği nöbet tutan yaşam savunucuları üzerindeki baskılarından anlaşılacağı üzere, ruhsat sessizce yenilenmek mi istenmektedir?” diye sordular.
Cengiz Holding’e değinildi
Açıklamada, “Kazdağları`nda yeni bir bela da, millete ettiği küfürle hafızalara kazınan Cengiz Holding. Geçtiğimiz Temmuz ayında Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resources’dan Halilağa altın ve bakır madeninin ruhsatını satın aldı. Halilağa projesi, Çanakkale’nin Bayramiç ve Çan ilçeleri arasında Muratlar, Hacıbekirler, Halilağa, Yanıklar, Hacıdervişler, Hacıbekirler, Bezirganlar, Yaylacık, Korucak, Köylü Köyleri yakınlarında çok geniş bir bölgede yer almaktadır. Yine bu alanda da orman bölge müdürlüğünce ağaç kesimlerine ve şirket tarafından sondajlara başlanmıştır. ÇED raporlarına göre bu alanda da siyanürlü altın işletmeciliği planlanmaktadır. Basına yansıyan ve civar köylülerden gelen haberlere göre bazı kamu yöneticileri, köyleri dolaşarak, yöre halkına, madene karşı çıkmamaları ve şirkete yardımcı olmaları söylenmiştir” denildi.
“Doğa harikası Kazdağları’mızı talancı şirketlere vermiyoruz”
Açıklama; “Aynı şekilde duyduğumuza göre Alamos Gold’un altın madeni projesine su sağlamak üzere kurulan barajın bulunduğu Kumarlar köylülerine de, karşı çıkmamaları için baskı kurulmaya çalışılmaktadır. Baskılar bizi yıldıramayacak, çünkü milyonlarca yılda oluşmuş doğa harikası Kazdağları’mızı madenci, talancı şirketlere vermiyoruz. Ne Alamos Gold’u ne de Cengiz Holding’i dağlarımızda, tarım alanlarımızda, yaşam alanlarımızda istemiyoruz. Ayrıca her iki maden alanı da 280 yıldır enerji biriktirmekte olan Çan- Etili fay hattı üzerindedir. Bu fay hattının üreteceği şiddetli deprem, altın madenciliği alanlarındaki atık barajlarında ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Kümülatif etkisi düşünüldüğünde bu kadar fazla siyanürlü altın madenciliğinin Kazdağları’nın ve Çanakkale halkının sonunu getireceği aşikardır. Talebimizi tekrarlıyoruz: Alamos Gold ve Cengiz Holding gibi sırada bekleyen tüm maden şirketlerinin ruhsatları iptal edilmeli ve Kazdağları acilen koruma altına alınmalıdır” ifadeleri ile son buldu.
(Eren Aşnaz)