Nalbant; "Milyonlarca ağaç yok olacak!"

1089

 Çanakkale’nin Ağı Dağı’nda yedi ayrı altın madeni sahası bulunan Kanadalı Alamos Gold şirketi, 2012 yılında başlayan süreç sonrasında yaşanan ruhsat iptalleri nedeniyle işletmelerini bir türlü faaliyete geçirememişti. Danıştay’dan geri dönen ruhsat iptalleri sonrasında firmanın, Bayramiç ve Kirazlı’daki iki işletmesi için tekrar çalışmalara başladığı öne sürüldü. 2012 yılından bu yana firmayla ilgili her türlü çalışmayı yakından takip eden CHP İl Genel Meclisi Üyesi, Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant, sürecin tekrar başladığını duyurdu. Firmanın gayri sıhhi müessese ruhsatı için farklı yıllar denediğini belirten Nalbant; “ Madem şirketleri işi iyice azıttı. Gayri sıhhi müessese ruhsatı aldılar Şahinli’de şimdi ikincisi için uğraşıyorlar. Kirazlı’da da almak istiyorlar. Hazırlıklar devam ediyor,  burada yetkililerde görüştüm. Ruhsat çalışmaları sürüyor ama ruhsat verilmedi dediler. Yani yeniden böyle bir durum söz konusudur” dedi.

 
“Milyonlarca ağaç kesilecek”
Alamos Gold firmasının ruhsat alması ile birlikte birçok felaketin yaşanacağını söyleyen Nalbant, “Ruhsat alırlarsa bu işlemlere başlayacaklar. İki bin 500 dönüm orman alanında, ormansızlaştırma iznini aldılar. Kirazlı’da köy yolunu değiştiriyorlar. Onun iznini de İl Özel İdaresinden aldılar. Muhalefet etmemize rağmen bu sonuç oldu. Bu arada bir milyona yakın ağaç orada yok olacak. Milyonlarca diyebiliriz. Gelecekte bu şirketler kapasite arttıracaklar. Bu bize söyledikleri ile kalmayacaklar. Öyle, 26 milyon ton altın işlemeyecekler. Suyu zehirleyecekler. Yani bir ton cevher için 4 ton su kullanacaklar. Ormanlar bizim su barajlarımızı besliyor. Orman olamayınca su orada toplanmaz. Orman olmazsa Atikhisar barajı ömrü dolar. Ormanlar erozyonu önlüyor. Barajın içerisine kum, çakıl gelmesini önlüyor. Ama siz ormansızlaştırırsanız barajın ömrünü kısaltırsınız. Daha sorun çok fazla sadece ağaç kesimi değil. Madencilerin orman anlayışı ile ormancıların ağaç anlayışı farklıdır. Bunlar fidanları görmez, çalıları görmez. Ağaç kavramı onlarda farklı, ormancılarda farklıdır. Milyonlarca ağaç kesilir yok olur” dedi.
 
“Ruhsat iptali için hazır bekleyeceğiz”
Madencilerin yargıdaki olumsuz durumdan faydalandığını söyleyen Nalbant, son olarak; “Şimdiye kadar yargıda bu madenleri engelledik ve frenledik. Ancak yargıdan kararlar geri dönmeye başladı. Türkiye’de artık bağımsız yargı yara aldığı için kararlarda olumsuz çıkmaya başladı. Gayri sıhhi ruhsatı alacak noktaya kadar geldiler. Şahinli’dekiler aldı, ruhsatın iptali için dava açtık. Dava hala sürüyor. Şahinli’deki firmalarda Alamos Gold’un Türkiye’deki taşeron firmalarıdır.  Gayrı sıhhi müessese ruhsatı almaya çalışıyorlar. Öbür tarafta kapasite arttırdılar. Sonradan Danıştay’dan kararlar geri dönmeye başladı. Kararlar geri döndü diyerek, ruhsat almaya başladılar. Bizde müdahil olacağız bu sürece. Çanakkale Belediyesi davayı açacak.  Bende süreci izliyorum ruhsat aldıkları gün biz hazırlıklıyız. Ruhsat iptal davası açacağız” dedi.
(Şebnem Özer)
Paylaş