Çanakkale İl Özel İdaresi`nin, Ayvacık, Ezine, Bozcaada ve Gökçeada`da 17 yeni alanı jeotermal enerjiye açmak için ihaleye çıkartmasına karşı tepkiler devam ediyor. CHP İl Genel Meclis üyesi ve İda Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hicri Nalbant, İl Özel İdare tarafından Çanakkale’de ihaleye çıkartılan 17 JES alanı ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Daha önce ihaleye çıkmış ancak işletilmemiş alanların Özel İdare tarafından yasa gereği ihaleye çıkartılmasının mecbur olduğunu ifade eden Nalbant, muhtemel ihalelerin çoğuna başvuru olacağını düşünmediklerini belirtti. Dernek olarak fosil, nükleer, doğalgaz… gibi çevreye zarar veren enerji biçimlerine karşı olduklarını ifade eden Nalbant, dünyanın güneş, rüzgar ve jeotermal enerjiye döndüğünü belirtti. Bu enerji biçimlerine genel olarak karşı olmadıklarını ifade eden Nalbant, tesislerin kurulumlarının, teknoloji, yer ve yaşamsal anlamda çevreye zarar vermeyecek şekilde dikkatli bir biçimde yapılması gerektiğini söyledi. Nalbant, konuyla ilgili; “Aydın, Denizli yöresinde ilkel teknolojiler ile yapılmış JES’ler var. Bu teknolojilerin çevreye ciddi zararları görüldü. Her yerde böyle olacak anlamı çıkartılmamalı. Bizlerde sorumsuz davranamayız. Enerji nereden karşılanacaksa çözümde göstermek zorundayız” dedi.
“İhalelere başvuru olacağını sanmıyoruz”
Adalar başta olmak üzere başlıca yerlerde daha önce JES ruhsatı verildiğini belirten Nalbant; “Şirketler, göstermelik olarak gelip inceleme yapmışlar ve daha sonra terk etmişler. Neden terk etmişler çünkü ekonomik anlamda çok bir getiri görmediler. Yasanın maddesi gereği İl Özel İdaresi buraları yeniden ihale etmek zorunda. Muhtemelen bu ihalelerin çoğuna JES başvurusu olmayacak. Sadece iki tanesi Ezine’nin köyü ve Gülpınar’ın yakınlarındaki şirketler başvuru yapacaklarmış. Tabi bunlar tahmin, buralara başka şirketlerinde gelebilmesi mümkün. Şirketler müracaatlarının ardından Valilik’ten muhtemelen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı çıkartacaklar. Böyle bir karar çıktığı zaman kurulacağı yerler tarafımızdan da görülecekler. Gerekiyorsa, İdare Mahkemesine dava açabiliriz” dedi.
“Dünya güneşe yöneliyor, bizde güneş enerjisine yönelelim”
Bu konuda dernek olarak genel tavırlarını aktaran Nalbant; “Biz fosil yakıtlar ile çalışan santrallere karşıyız. Kömürlü, doğalgaz çevrim santrallerine, nükleer enerjiye karşıyız ancak bu ülkenin de enerjiye ihtiyacı var. Enerji nereden karşılanacak, bugüne kadar hep şunu söyledik; ‘dünya güneşe yöneliyor, bizde güneş enerjisine yönelelim’ dedik.’ Rüzgar enerjisinden karşılayalım, jeotermal enerjisi ile de karşılayalım’ diye söyledik. Geçenlerde Rüzgar enerjisi konusunda sıkıntı yaşadık, şimdide jeotermal enerjisi için sıkıntılar yaşamaya başladık. Jeotermal ile çalışan Tuzla’da iki tane santral var. Sondaj aşamasında bir miktar çevreye zarar oluyor ancak çalıştıktan sonra ısısını alıp, suyu aldıkları yere tekrar yönlendiriyorlar. Dolayısı ile insanların yaşadığı her yere bir miktar olumsuz etki olacak. Bunlarda da olacak” dedi.
“Eski teknoloji JES’lerin çevreye çok büyük zararları oldu”
Farklı illerde ilkel teknoloji ile yapılan JES’lerin çevreye çok büyük zararları görüldüğünü belirten Nalbant; “Aydın, Denizli yöresinde ilkel teknolojiler ile yapılmış JES’ler var. Bu teknolojilerin çevreye ciddi zararları görüldü. Her yerde böyle olacak anlamı çıkartılmamalı. Bizlerde sorumsuz davranamayız. Enerji nereden karşılanacaksa çözümde göstermek zorundayız. Şu anda ne olup olmayacağı, ihale olup olmayacağı belli değil. Muhtemelen ihaleye giren olmayacak diye tahmin ediyoruz. Enerji tasarrufu her şeyden önemli. En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir. İnsanlar da kendi enerjilerini tasarruflu kullanmak zorundalar. Rüzgar güllerine yeri geliyor İntepe’de olduğu gibi karşı çıkıyoruz Neden? Yanlış yere kuruluyor karşı çıkacağız. Jeotermalde Gülpınar örneğindeki gibi yanlış yere kurulursa ona da karşı çıkarız. Ancak hepsine karşı çıkacağız diye bir durum yok. Yeni teknoloji ile çevreye en az zarar verecek şekilde yapılmalı” dedi.
(Eren Aşnaz)