Nalbant "Doğu Biga ve Cenal'in faaliyetleri tamamen durdurulmalı"

1735

 Çanakkale halkının uzun süredir çevre ve doğası için mücadele verdiği işletmelere ÇED iptal ve projeyi durdurma kararları geliyor. Çanakkale’nin tek içme ve sulama su havzasında siyanürlü altın madeni işleten Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.   Şirketin faaliyetlerini, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından madeni çıkartıp işlemek için kuracağı fabrikaya izin vermemesi nedeniyle durdurduğu belirtildi. Çanakkale için bir sevindirici haberde Karabiga’dan geldi. Cengiz Holding’e ait Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ‘ÇED Olumlu Kararı’ 28 Kasım’da iptal edildi. 28 Kasım tarihinde karara bağlanan dava sonucunda, 2012 tarihli ÇED Raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin devam etmesi nedeniyle ÇED Olumlu Kararı hukuka aykırı bulunarak ve iptal edildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) eski Şube Başkanı ve CHP’li İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant konuyla ilgili açıklamada bulundu. Kirazlı’da Danıştay’ın kararı bozması sonucu yapılan bilirkişi raporunun gerçeği yansıtmadığını belirten Nalbant, karara itiraz ederek Savcılığa yeniden suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Cenal’in ise faaliyetlerinin tamamen durdurulup mühürlenmesi gerektiğini ifade eden Nalbant, konuyla ilgili Pazartesi günü ZMO Şube Binası’nda açıklama yapacaklarını söyledi. 

 
“Kirazlı için verilen keşif raporu gerçeği yansıtmıyor”
Çanakkale’nin tek içme ve sulama kaynağı Kirazlı köyü Balaban mevkiinde yer alan Atikhisar Su Havzası’nda bir süredir siyanürlü altın madeni işletmesi yapan Alamos Gold Şirketi’ne bağlı Doğu Biga Madencilik şirketinin faaliyetlerini durdurduğu açıklandı. Çanakkale’de büyük tepki toplayan ve protestolara neden olan şirkete geçtiğimiz aylarda Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi` için Valilik tarafından Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı (GSMR) verilmişti. Geçtiğimiz günlerde birçok işçiyi çıkartan işletmenin madeni çıkartıp işlemek için kuracağı fabrikaya MİGEM’in izin vermediği, bunun üzerine küçülmeye giderek faaliyetlerini durdurduğu açıklandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Nalbant, keşif sonucu verilen raporun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek; “Kirazlı ile ilgili Danıştay bizim lehimize kararını bozdu. Daha sonra mahkeme yeniden keşif yaptı. O keşfe bizde katıldık. Bilirkişi raporları elimize yeni geldi. O raporlar üzerinde çalışıyoruz ve itiraz edeceğiz. Burada iki tane dava vardı. Birini Çanakkale Belediyesi, birini de çevre örgütleri olarak biz açmıştık. İkisinde de Danıştay mevcut kararı bozdu.  Keşif yapılmasının ardından şu an verilen rapor gerçekleri yansıtmıyor. Bu nedenle itiraz edeceğiz, çalışmalarımız sürüyor” dedi. 
 
“Cenal’in şu anda mühürlenmesi lazım”
Cengiz Holding’e ait Cenal Entegre Enerji Santralı projesinin ‘ÇED Olumlu Kararı’ 28 Kasım’da iptal edildi. Yapılan açıklamada Çanakkale İdare Mahkemesinin kararı sonucunda termik santral faaliyetinin durdurulması ve santralın mühürlenmesi gerektiği belirtildi. Tesise, STK ve çevre örgütleri tarafından 2016 yılında dava açılmış, Danıştay kararı uyarınca, termik santral projesi hakkındaki bir başka ÇED davasındaki bilirkişi raporunun beklendiği dava, 2018 yılına kadar uzamıştı. 28 Kasım tarihinde karara bağlanan dava sonucunda, 2012 tarihli ÇED Raporunda, hava kalitesi değerlendirmesi ve modellemesi çalışmalarının tüm mevsimleri kapsamaması ve kullanılan meteorolojik veri setinin bölgeyi yansıtmamasına ilişkin eksikliklerin devam etmesi nedeniyle ÇED Olumlu Kararını hukuka aykırı bulunarak ve iptal edildi.  Pazartesi günü alınan kararla ilgili ZMO’da basın açıklaması yapacaklarını belirten Nalbant; “Cenal ile ilgili daha önce iki dava açılmıştı, ikisi de iptal oldu. Biri ilk başından açılmıştı ancak yeniden ÇED almışlardı. Şu anda yeni aldıkları ÇED’de iptal oldu. Orayla ilgili iki ÇED iptal edildi. Cenal ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası’nda bir açıklamamız olacak. Cenal‘in şu an için mühürlenmesi lazım. Pazartesi günü konuyla ilgili açıklamanın ardından Valiliğe de santralın durdurulması için dilekçe verilecek. Durdurmayabilirler. Eğer durdurmazlarsa, Savcılığa suç duyurusunda bulunulacak, gerisini ise bekleyip göreceğiz” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş