Nalbant; "Atikhisar için yeniden bilirkişi belirlenecek"

1117

 Alamos Gold Şirketinin taşeronu olarak faaliyet yürüttüğü bilinen Doğu Biga Madencilik Şirketi tarafından, Atikhisar Su Havzası içerisinde yapılmak istenen madene karşı verilen mücadelede yeni gelişmeler yaşandı. Şirket, ruhsat onayı olmamasına rağmen Kirazlı’da ağaç kesimlerine hukuksuz olarak devam etmiş ve bu durum başta Çanakkale olmak üzere Türkiye genelinde büyük tepkiler toplayarak, hukuk mücadelesi başlatılmıştı. ZMO eski Şube Başkanı ve CHP İl Genel Meclisi üyesi Hicri Nalbant, yeni gelişmeleri aktardı. Şirket tarafından son olarak Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı (GSMR) için Çanakkale Valiliği’ne başvuru yapıldığını belirten, Nalbant Valilik tarafında henüz herhangi bir ruhsat verişmediğini belirterek; “Madenciler, GSMR almak için Çanakkale Valiliği’ne başvurmuşlar. Ancak aldığımız bilgiye göre daha henüz Valilik’ten ruhsat verilmemiş” dedi. 

 
“Kesimleri takip ediyoruz”
İlk sahanın kurulacağı alanda birçok ağacın şimdiden hukuksuz olarak kesildiğini belirten Nalbant;  “Şu ana kadar ilk belirlenen işletme sahasının kurulacağı alandaki ağaçları büyük ölçüde kestiler. Onun dışında şu an için ağaç kesimi duymadık. Seçimler yaklaşınca bu tür işlemleri durduruyorlar ama seçimden sonra tekrar başlıyorlar. Bizde takip ediyoruz. Bugünden sonra kesimlere başlayabilirler. Bunda tepkilerde çok etkili” dedi.
  
“Keşif için hazırlıklarımızı yaptık”
Mahkeme tarafından tekrar bilirkişiler belirlenerek keşif yapma kararı alındığını ifade eden Nalbant; “Yeniden keşif yapılacak ve mahkeme kararı var. Keşif için biz hazırlıklarımızı yaptık. Bilirkişiler olarak toplandık ve etraflı ve detaylı bir bilirkişi raporu hazırladık. Bunu son olarak mahkemeye sunacağız. Onların sunacağı birçok şeyi boşa çıkartacak bir rapor hazırladık. Ancak rapor henüz tamamlanmadı ve yazımı devam ediyor. Keşif günü belirli değil ancak Tarım Orman İş, Ziraat Mühendisleri Odası bir araya geldik ve aşağı yukarı raporu hazırladık. Şu anda bir Çanakkale Belediyesi ve birde Ziraat Mühendisleri Odası davacı İki mahkeme var. İki davada da mahkeme aynı kararı verdi. Durum böyle olunca keşifte Çanakkale Belediyesi, Ziraat mühendisleri Odası ve sivil toplum örgütleri olarak bizler de gidip orada yer alacağız” dedi.   
(Eren Aşnaz)
Paylaş