Naim Süleymanoğlu'ndan Troya Müzesi'ne!

1249

 

Dünyaca ünlü, rekortmen haltercimiz, ülkemizi milli forma ile temsil etmiş, 7’den 70’e herkesin gönlünü kazanmış, göğsünü kabartmış, Türkiye’ye getirilişi de milli formayı giyişi de Hollywood prodüksiyonlarına taş çıkartacak hikayesi olan Naim Süleymanoğlu ile Troya Müzesi’nin yolu nasıl kesişti! Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, kişisel blog sitesinde kaleme aldığı, “Everybody Wins” (Herkes Kazandı) başlıklı yazısında işte bu “kader birliği”ni yazdı. Bilindiği gibi Naim Süleymanoğlu, dönemin Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov’un, Türk kökenlilere yaptığı asimilasyon politikasından rahatsızdı. Bulgaristan’daki baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986 yılında Melbourne’de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nın ardından Türkiye Büyükelçiliği’ne sığınarak iltica etti. 1986 yılında dönemin başbakanı Turgut Özal’ın başında bulunduğu operasyonla Türkiye’ye getirildi. Naim, ilk önce İngiltere’nin başkenti Londra’ya, ertesi gün ise Türkiye’ye geldi. Türkiye’ye gelişi ve milli formayı giyişi tam bir Hollywood filmlerini andıran süreçlerle işledi. Türkiye’ye geldiği 1986 yılından itibaren birçok başarılara imza attı: inanılması zor dünya ve olimpiyat rekorları, altın madalyalar ile Türkiye’nin göğsünü kabartan, sportif olarak unutulmayacak izler bırakmayı başaran “Cep Herkülü” lakaplı Naim Süleymanoğlu, başarıların temeli ise 27 Nisan 1988’de Cardiff’teki Avrupa Halter Şampiyonası’nda atmıştı… 

 
Gazeteci Bayındır o süreci anlatmıştı 
Gazeteci Tayfun Bayındır, o ilk zaferi şu sözlerle anlatmıştı: “Naim, Türkiye adına ilk kez Cardiff’teki Avrupa Halter Şampiyonası’nda yarıştı. Henüz Türkçe bilmiyordu. Normalde halter, olimpiyatları takip eden gazetecilerin bile izlemediği bir spor dalıydı. Ancak hiç abartmıyorum, orada Naim’i Türkiye’den otuz kişilik bir gazeteci ordusu takip etti. Bir o kadar da yabancı gazeteci vardı. Bulgarlar da üç ay önce takım arkadaşları olan Naim’e rakip olacaklardı. Normalde Bulgar takımının 56 kiloda Naim’den sonraki ikinci sporcusu Neno Terziyski’yi Naim’in karşısına çıkardılar. Cardiff, halter sporuyla çok da iç içe olmayan bir kentti. Naim şampiyonanın ilk gününde podyuma çıkacaktı. O gün salon tamamen doldu, ikinci ve üçüncü gün bomboştu. O dönemki yönetmeliğe göre milli bir sporcu, bir başka ülke adına yarışacaksa aradan bir yıl geçmesi ya da önceden yarıştığı ülkenin müsaade etmesi gerekiyordu. Cardiff’te Bulgar Hükümeti ile Türk Hükümeti, örtülü ödenekten verilecek yaklaşık 1 milyon 200 bin dolar karşılığında anlaştı. Bu para, Beden Terbiyesi Genel Müdürü Kemal Kamiloğlu, Halter Federasyonu Başkanı Arif Nusret Say ve federasyon mutemedi tarafından bavullarla Edirne’den geçirildi. Kaçırdığım en önemli haberlerden biridir; paranın ne zaman ve nereden geçirileceğini biliyordum ama takip edemedik, engellediler bizi. Para transferinin ardından Naim’in olimpiyat oyunlarında yarışması için engel kalmamıştı.”
 
Gölcük “Kader birliği” dedi 
Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük ise tüm bu süreçleri anlatarak, “Şimdi bunları niçin anlatıyorum? Vizyondaki “Naim” filmi ile ilgili olduğunu düşünebilirsiniz ama değil. Süleymanoğlu’nun bu tarihi başarısı ile Troya Müzesi’nin bir kader birliği var da o yüzden anlatıyorum” dedi. Gölcük, “Kıymetlimiz, Troya Müzesi, 18 Mart 2019’da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle resmi olarak ziyarete açıldı. 2019 yılı Troya müzesi açısından oldukça heyecan verici geçiyor. Troya Müzesi adına “Avrupa Yılın Müzesi Ödülü ”ne yapılan adaylık başvurusu kabul edildi. Kısa süre sonra Troya Müzesi Time Dergisi’nin düzenlediği “Dünyada Görülmesi Gereken 100 Yer” listesine Türkiye’den giren tek yer oldu. British Museum “Troya Rüzgârı” na kayıtsız kalamadı. 21 Kasım’da “Troy: Myth and Reality” sergisini açtı. 2019 Kasım, Dünyanın en büyük müze mağaza zinciri olan Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG), Troya Müzesi Koleksiyonu’nu ile 21 Kasım’da British Museum’da açılacak “Troy: Myth and Reality” sergisi ile beraber British Museum Mağazasına yaklaşık 500 parça ürün ile girdi. Dünya’nın en büyük oyun üretici olan Sega yeni oyunu “Troy” u 2020 yılında piyasaya süreceğini duyurdu ve oyunla ilgili yaklaşık 2 dakikalık bir trailer yayınladı” dedi 
 
 “Kül Sandılar Alev Alıyor”
“Dolu dolu geçen bu yılın son günlerinde 5 Aralık Perşembe günü bir mail aldık” diyen Gölcük, “European Museum Forum, başvurduğumuz “European Museum of The Year Award”, yani Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nde finale kaldığımızı müjdeliyordu. Çok sevindik, mutlu olduk. Emeklerimizin karşılığını alıyorduk sonunda. İlk heyecanı atlattığımda, yaklaşık 1 saat sonra maili tekrar açtım ve okudum. Final 29 Nisan — 2 Mayıs tarihleri arasında Cardiff’te yapılacaktı. Cardiff! Rahmetli Naim Süleymanoğlu’nu hatırladım. Türkiye’ye iltica ettikten sonra Milli formayı ilk kez giydiği Cardiff… 3 altın ve 1 dünya rekoru ile ayrıldığı Cardiff… Rahmetli Süleymanoğlu’nun 27 Nisan 1988 tarihinde Avrupa Şampiyonasına çıktığı Cardiff’te, 32 yıl sonra 29 Nisanda Avrupa’nın en iyi müzesi olmak için “podyuma” çıkacağız. Yükümüz ağır. İşimiz zor. Ama biliyoruz ya inancımız büyük, arkamızda desteğiniz, Cardiff bize hayırlı geldi, yine hayırlı gelir” değerlendirmesinde bulundu. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş