havadurum

Müze ve hamam kültürü birarada

Çanakkale’nin en önemli kültürel değerleri arasında yer alan ve son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş olan Çanakkale Seramikleri’nin yaşatılması ve kültür turizmi vizyonuna büyük katkı sağlaması planlanan Çanakkale Seramik Müzesi’ne ilgi her geçen gün daha da artıyor. Hem hamam hem müze kültürünün yaşatıldığı; çağdaş seramik sergileri, çeşitli kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı tarihi yapıyı, Kasım 2013 tarihinden bu yana yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti.

776
 
 
1905 yılında Er Hamamı olarak inşa edilen tarihi yapı,"Seramik Şehri Çanakkale" projesi kapsamında seramik müzesi olarak yeniden işlevlendirilerek kullanılmak üzere, Çanakkale Boğaz Komutanlığı`nca geçtiğimiz yıllarda Çanakkale Belediyesi`ne tahsis edilmişti. Bu doğrultuda hazırlanan restorasyon projesinde mekansal kurgu, yürürlükteki müzecilik mevzuatı ile birlikte güncel müzecilik yaklaşımları bir arada değerlendirilerek tasarlanan ve hazırlanan restorasyon projesinin Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca onaylanmasının ardından, yapının restorasyon projesine uygun olarak sergi öyküsü kurgulanırken özgün mimarisi ve işlevi de dahil edilerek müze 2013 yılının kasım ayında hizmete girdi.
 
 
Kültür ve turizm vizyonunda yeni bir boyut
Sanat tarihi literatüründe halk sanatı olarak özel bir yere sahip olan Geleneksel Çanakkale Seramikleri ile seramik sanatına ait her türlü belge (seramik ürünler dahil) ve bilgiyi bir merkez altında toplamak, tasnif etmek, oluşan bilgiyi daimi ve süreli sergilerin yanı sıra her türlü (internet ortamı dahil) iletişim kanalları kullanılarak yeni/çağdaş müzecilik yaklaşımları ile kullanıma sunmak, uluslararası tanınırlığı olan bir yerel kültür değerinin sanatsal ve kültürel etkinlikler ile kent yaşamına taşırken kentin vizyonunda yer alan turizm alanında yeni mekan ve ürünler kazandırmak, tüm süreçte yerel, ulusal ve uluslararası alanda seramik konusunda faaliyet gösteren aktörler ile iş birliği yaparak mevcut bilgi ve deneyimleri kentte kazandırırken kentte biriken bilgi ve deneyimlerinden yaygınlaşmasını sağlayarak Çanakkale Seramikleri üzerinden kentin tanınırlığı artırmak ve yürütülecek faaliyetler ile kenti “Seramik Şehri Çanakkale” olarak uluslararası cazibe merkezi haline getirmek amacını taşıyan Çanakkale Seramik Müzesi’nde birbirinden farklı birçok yöresel seramik yer alıyor.
 
 
Özel ve özgün eserler
17. yüzyıla dayanan ve saray sanatından çok günlük ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen Çanakkale Seramikleri, üretim zenginliği ile ilk dönemlerinde ülke içinde yaygınlaşmasının yanı sıra, Çanakkale’nin bir liman kenti olması nedeniyle de Avrupa’da kendine pazar bulmuş ve batılı koleksiyonerlerin dikkatini çekmiştir. Belirli bir bilgi ve deneyim birikimi ile usta çırak ilişkisinde öğrenilen ve üretilen Çanakkale Seramikleri, tekrar eden form ve desenler gibi görülse de, geleneksel el zanaatlarının her bir üretim anı, üretim şartlarının getirdiği farklılık ile tekliği de beraberinde getirir. Bu bağlamda, her üretimin özgün bir sanat ürünü muamelesi görmeyi hak eden özellik ve zenginliği birlikte taşıdığını söylemek de yanlış bir değerlendirme olmaz. Bu zenginlik, Çanakkale Seramikleri’ni özel ve özgün kılar.
 
 
Günlük yaşamdan izler
Üretim zenginliğinde kullanılan form ve desenler, yaşamın içinden ve kentten izler taşır. Kentin ve boğazın geçiş yolu özelliği ve hareketliliği de seramiklere yansır. Kentin kendine özgü mimarisi, boğazdaki yelkenli tekneleri, kentin içinde ve çevresindeki doğal hayatın (bitki ve hayvan) çeşitliliği de stilize edilerek, enfes fırça darbeleri ile çarkta ustanın parmakları arasında biçimlenen çamurun formuna yansırken, boğazdan tekne ile geçen bir zürafanın da Çanakkale Seramikleri’nde yerini aldığını görebiliriz.
 
 
Eserler ziyaretçisini bekliyor
2010 yılında Çanakkale Belediyesi’nce Esenler Mahallesi Özgürlük Parkı’nda hizmete açılan Çanakkale Seramiği Anı Eşya Üretim Merkezi’yle koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdüren ve atölyede form, renk, desen envanterlerine uygun olarak üretilen, ayrıca kolleksiyonerlerin ve bağışçıların eserlerinin yer aldığı birçok yöresel seramik, Çanakkale Seramik Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Geçtiğimiz yılın kasım ayında ziyaretçilerine kapılarını açan Çanakkale Seramik Müzesi, turizmin en durgun olduğu kış döneminde dahi binlerce kişiyi ağırladı. Yerli ve yabancı birçok turistin kısa sürede ilgi odağı olan, hem hamam kültürünün hem müze kültürünün birlikte yaşatıldığı Çanakkale Seramik Müzesi’ni, 2013 yılının aralık ayından bu yana toplam 5 bin kişinin ziyaret ettiği kayıtlara geçti.
 
 
Hem geleneksel hem modern
Seramik Müzesi’nde geleneksel seramiklerin yanı sıra süreli sergiler ile modern sanat da kentlilerle buluşuyor. Dünya çapında tanınan seramik sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapan müzede, ayrıca farklı sanat dalları üzerine söyleşi ve sunumların da gerçekleştirildiği toplantı salonu bulunuyor. Müzenin; tarihi seramik küplerin yer aldığı bahçesi ise görülmeye değer. Çanakkale Seramik Müzesi, pazartesi günleri haricinde hafta içi ve hafta sonu yaz saatinde saat 10.00-19.00 arası kış saatinde ise 10.00 – 17.00 saatlerinde ziyaretçilerini ağırlıyor… Seramik sanatını gelecek nesillere aktarmak ve çocukların plastik sanatlara olan ilgisini pekiştirmek adına, Çanakkale Seramik Müzesi’nde haftanın 3 günü de atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor. Temmuz ayı boyunca, Salı-Çarşamba ve Perşembe günleri saat 13.00-17.00 arasında birçok çocuk, Çanakkale Seramik Atölyesi’nin ücretsiz etkinliğine katılarak çalışmalarını sürdürüyor. Bahçenin eşsiz güzelliğinde aileler müzenin ikramıyla hoş vakit geçirirken, çocukları da eğitmenler eşliğinde yaratıcılıklarını gözler önüne seriyor.
 
Paylaş