Çanakkale Belediyesinin yerel tohumların korunması ve geliştirilmesine yönelik yapmış olduğu çalışmalar kapsamında, 155 dekar alanda tarımsal üretime devam ederken, tüketim ayağına dönük çalışmalara da başlanıyor. İlimizde, bölgemizde ve ülkemizde kooperatifler tarafından üretimi yapılan bitkisel ve hayvansal ürünlerin halka sunulacağı ‘Halkın Bakkalı’ satış noktası 20 Temmuz saat 11:00’da Halk Bahçesi’nde açılışını yapacak. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay Gazetemiz Çanakkale OLAY’a ilimizdeki kooperatifleşme çalışmaları ile ilgili bilgilendirmede bulunarak, hayata geçirmek istediklerini aktardı. Asıl hedefin, üreticilerin ve tüketicilerin kooperatifler üzerinden örgütlenerek, halkın sağlıklı ürünlere, aracısız ve ucuz olarak ulaşmasını, aynı zamanda üreticilerin desteklenmesini sağlamak olduğunu belirten Mutluay çalışmalar doğrultusunda S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ile Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kurularak tüzel kişiliklerini kazandıklarını ifade etti. Türkiye’de ‘iyi tarım örnekleri ile üretim yapan ilk belediyenin Çanakkale Belediyesi olduğunu ifade eden Mutluay, asıl hedefin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı ilimizin, tarımsal hammadde satmak yerine, ürettiği ürünleri işleyerek ve katma değer yaratarak kooperatifler eliyle pazara sunmasının daha doğru olacağını belirtti. Bugün burada bunun ilk adımlarının atıldığını belirten Mutluay; “Bundan sonraki süreçte bu iş büyüyerek, gelişerek devam edecek. Bizlerde geleceğe daha umutla bakacağız” dedi.
“Çanakkale Belediyesi kooperatifleşme çalışmalarını destekliyor”
CHP’li belediyeler olarak tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de kooperatifleşme çalışmalarını desteklediklerini belirten Mutluay; “Gerek CHP’nin programında, gerekse belediye başkanımızın önümüzdeki 5 yıllık dönemde hayata geçirmek istediği projeler arasında “Yerel Kalkınma Modeli” var. Bu modelin en önemli ayağı ise her alanda kooperatifçiliğin desteklenmesidir. Dolayısı ile üreticilerin ve tüketicilerin kooperatifler üzerinden örgütlenmeleri, üretimden tüketime giden noktada aracısız, sağlıklı ve ucuz ürünlere halkın ulaşmasını, üretimin ve üreticilerin desteklenmesini sağlamak asıl hedeflerimiz arasındadır. Bu noktada kurulan ve tüzel kişilik kazanan S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ile S.S. Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin önemli çalışmalar yapacağına inanıyorum.” dedi.
“İyi tarım sertifikalı ürünlerde tüketiciye sunulacak”
S.S. Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin 20 Temmuz Pazartesi saat 11:00’da Halk Bahçesi’nde ‘Halkın Bakkalı ‘adında satış noktasını açacağını belirten Mutluay; “Burada gerek Çanakkale, gerekse Türkiye’de üretilen kooperatiflere ait ürünler raflardaki yerini alacak. Bunların dışında iyi tarım örnekleri ile üretimi yapılan, yerli, atalık tohumlardan üretilen iyi tarım sertifikalı ürünlerde tüketiciye sunulacak. Bu sadece Çanakkale halkına yönelik bir çalışma değil. Çanakkale’deki üreticilerin üretmiş olduğu ürünlerde gerek Büyükşehir Belediyelerinin açacağı satış noktalarında, gerek diğer tüketim kooperatiflerinin açmış olduğu satış noktalarında halka ulaştırılacak. Dolayısı ile üreticilerin üretmiş olduğu ürünler gerçek değerleri üzerinden, üreticiyi ve tüketiciyi koruyacak uygun koşullarda tüketiciye ulaşmış olacak” dedi.
“Çanakkale Belediyesi olarak 155 dekar alanda üretim yapıyoruz”
Çanakkale Belediyesi olarak 155 dekar alanda üretim yaptıklarını ifade eden Mutluay; “Çanakkale Belediyesine ait 107 dekar alanda, Karakılçık Buğday üretimi yaptık. Geçtiğimiz günlerde de hasadını gerçekleştirdik. Bununda önemli bir bölümünü tohumluk olarak üretip, bu tohumlukları gerek üreticilerle, gerekse üretim kooperatifleri ile paylaşarak bu tohumları yaygınlaştırmak istiyoruz. Dolayısı ile atalık tohumlarımızı koruyarak, bu tohumlarla üretilen sağlıklı ürünlere halkımızın ulaşmasını istiyoruz. Diğer alanlarda da yerel atalık tohumlardan üretilen yazlık ve kışlık sebzeler ile birlikte, zeytin, tahıl ve yağ bitkileri üretimini gerçekleştiriyoruz. Tarımsal üretimlerimiz için Çanakkale Belediyesi olarak iyi tarım sertifikası almak üzere başvuruda bulunduk. Bu kriterlere uygun olarak üretimlerimiz sürüyor. Şu anda üretimlerimizle ilgili denetlemeler devam ediyor. Tamamlandığında 27 çeşit üründe iyi tarım sertifikası almış olacağız. Bu noktada öğrendiğimiz kadarı ile iyi tarım sertifikası ile üretim yapan ilk belediye olacağız” dedi.
“Artık ürün satış noktasına gelindi”
Mutluay son olarak; “S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi 20 Temmuz’da Halkın Bahçesinde Halkın Bakkalıyla ilk satış noktasını açacak ve tüketiciyle buluşacak. Bundan sonraki süreçte bu iş büyüyerek, gelişerek devam edecek. Bizlerde geleceğe daha umutla bakacağız” dedi.
(Eren Aşnaz)