havadurum

Mutluay ifadesini verdi; "Talan yeniden başlarsa, sessiz kalmayacağız"

1713

 Kanadalı altıncı şirket Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen siyanürlü altın madeni işletmeciliğine karşı 5 Ağustos 2019 tarihinde Su ve Vicdan Büyük Buluşması gerçekleşmiş on binlerce vatandaş Atikhisar’da bir araya gelmişti. Altıncı firma Doğu Biga Madencilik tarafından ruhsatlı alana izinsiz girildiği gerekçesi ile Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar’ında aralarında bulunduğu birçok kişiye suç duyurusunda bulunulmuştu. Başkan Yardımcısı Mutluay geçtiğimiz günlerde avukatı CHP İl Genel Meclis üyesi Güneş Pehlivan ile birlikte savcılığa ifadesini verdi.  İfadeyle ilgili açıklamada bulunan Mutluay, savcılığa kapının özel güvenlikler tarafından açıldığı, kolluk kuvvetlerinin alana girilmemesine dair herhangi bir uyarıda bulunmadığı, beraberindeki kitlenin alanda incelemede bulunarak alanda yapılan katliamı gördüğü… yönünde ifadesini verdiğini belirtti. Süreçle ilgili açıklamada bulunan Mutluay altıncı firmanın 10 yıllık süre sonunda ruhsatın yenilenmemesi sonrası sosyal medya ve basın organları üzerinden PR çalışması yapmaya çalıştığını söyledi. Mutluay firmanın yeniden faaliyete geçmesi halinde Türkiye’de ve dünyada duyarlı insanlarla birlikte sessiz kalmayacaklarını ifade etti.

  
“Herhangi bir zorlama ile girmedik”
Verdiği ifadeyle ilgili konuşan Mutluay; “Su ve Vicdan Nöbeti ile ilgili 5 Ağustos 2019 günü yapılan büyük yürüyüş ile ilgili Doğu Biga Madenciliğin şikayeti üzerine ifadeye çağrıldım. Burada iziniz olarak ruhsatlı maden alanına zorlama ile girdiğim konusunda bir su duyurusunda bulunulmuş. Savcı bey konuyla ilgili ifademe başvurdu. Bizde konuyla ilgili alana herhangi bir zorlama ile girmediğimizi, kapıda özel güvenlik görevlilerinin bulunduğunu ve kapının onlar tarafından açıldığını, aynı zamanda jandarma ve güvenlik güçlerinin de bu yürüyüşe nezaret ettiğini, onlar tarafından da buraya girilmemesi yönünde ne yazılı ne de sözlü bir uyarı yapılmadığını belirttik. Alanda incelemeden sonra da Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madenciliğin yaptığı katliama hep birlikte on binlerce insan tanıklık etti. İncelemelerden sonra da buradaki kitle ile birlikte saha dışına çıkıldı. Savcı beye bu yönde ifademizi verdik” dedi.
  
“Yeniden başlamalarını da kesinlikle istemiyoruz”
Süreçle ilgili değerlendirmede bulunan Mutluay; “13 Ekim tarihi itibari ile madenin ruhsat süresi uzatılmadı. 10 yıllık süre bitti. Biz bu aşamada çalışmaların durması gerektiğini zaten söylüyorduk ve durduğunu düşünüyoruz. Firmanın şu anda özellikle gerek sosyal medya üzerinden gerek basın yolu ile PR çalışmaları yapmaya çalıştığını görüyoruz ve endişeleniyoruz. Yeniden başlamalarını da kesinlikle istemiyoruz. Ancak yeniden başlaması halinde de gerek Çanakkale halkı, gerek Çanakkale Belediyesi, Türkiye’de ve dünyadaki duyarlı insanların da buna sessiz kalmayacağını biliyoruz. Yeniden başlamaları halinde sessiz kalmayacağız. Yine Su ve Vicdan Nöbeti, Komitesi’de her hafta alanı kontrol ediyoruz. Bir çalışma olup olmadığını gözlemlemeye çalışıyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş