Mutay; “Adayı bu hale ÇTSO getirdi”

Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, zam tartışmalarının ardından ÇTSO’yu topa tuttu. Adadaki zam tartışmalarına son noktayı koyan Başkan Mutay; “Zammı ÇTSO yaptı. Bozcaada’nın adı bugün “kazıkçıya” çıktıysa bunun sorumlusu ÇTSO’dur. Onların verdiği fiyatlar nedeniyle Bozcaada bu hale geldi” dedi.

870
Çanakkale turizminin gözbebeği Bozcaada sezonun başlamasına kısa bir süre kala “pahalı, kazıkçı” ada sıfatları ile anılmaya başlandı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısında gündeme gelen fiyat tarifesi tartışmayı alevlendirdi. Fiyat artış talebinin turizmcilerden geldiğ, zammı adalıların istediği yönündeki yorumlar ve ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Engin’in “Ada turizmcisi zam istedi ama biz vermiyoruz” sözleri Bozcaada’nın kazıkçı olarak anılmasına neden oldu.
 
Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay ise zam talepleri olmadığını ifade ederek; “ÇTSO’ya yıllardır aynı şeyi söylüyoruz. Fiyat verirken düşünüp taşının komite kurun iyi araştırın dedik. Şimdi Bozcaada pahalı diyorlar yüksek fiyatları ben vermedim ki onlar verdi. Onların verdikleri yüksek fiyatlara da biz itiraz ettik yüksek bu zammı yapmayın dedik.  Bozcaada’nın adı bugün kazıkçıya çıktıya bunun sorumlusu ÇTSO’dur. Onların verdiği fiyatlar nedeniyle Bozcaada bu hale geldi” dedi.
 
Çanakkale turizminin gözbebeği Bozcaada sezonun başlamasına kısa bir süre kala “pahalı, kazıkçı” ada sıfatları ile anılmaya başlandı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısında gündeme gelen fiyat tarifesi tartışmayı alevlendirdi. Fiyat artış talebini turizmcilerden geldiğini zammı ada’lıların istediği yönündeki yorumlar ve ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Engin’in “Ada turizmcisi zam istedi ama biz vermiyoruz” sözleri Bozcaada’nın kazıkçı olarak anılmasına neden oldu. Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay ise zam talepleri olmadığını ifade ederek; “ÇTSO’ya yıllardır aynı şeyi söylüyoruz. Fiyat verirken düşünüp taşının komite kurun iyi araştırın dedik. Şimdi Bozcaada pahalı diyorlar yüksek fiyatları ben vermedim ki onlar verdi. Onların verdikleri yüksek fiyatlara da biz itiraz ettik yüksek diye bu zammı yapmayın dedik.  Bozcaada’nın adı bugün kazıkçıya çıktıya bunun sorumlusu ÇTSO’dur. Onların verdiği fiyatlar nedeniyle Bozcaada bu hale geldi” dedi.
 
“Biz zam istemedik”
Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, esnaflarla toplantı yaptıklarını ve zam talebinde bulunmayacakları yönünde karar aldıklarını ifade etti. ÇTSO’yu fiyat artışı konusunda sürekli uyardıklarını ifade den Başkan Mutay; “Biz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına diyoruz ki sizin yüzünüzden fiyatlar arttı Bozcaada`da. Araştırmadan sormadan fiyat veriyorsunuz dedik. Onlar da bize üst tavandan da satılır, alt tavandan da. Herkes kendi müşterisine satar diye yanıt verdiler. Fiyatları kendileri ayarladılar” dedi.
 
Başkan Mutay şunları söyledi; “Bu sene esnaflarla toplantı yaptık. Bu yıl fiyat istenmesin. 2011 fiyatlarına satalım dedik. Bazı deniz ürünlerinde kalamar ve ahtapotta yüksek fiyatla aldıkları için zam istenebilir dendi. Ama geri kalan ürünler için fiyat istemeyin dendi. Bazı ÇTSO üyeleri bunlar da kendileri zam istedi. Zammı isteyen kendi üyeleri. Ama bunlar yüzünden Bozcaada pahalı gibi söylem doğru değil. Bunu kimseye yakıştıramıyorum. Biz kendimiz bu sene zam istenmiyoruz talebinde bulunduk. Zam istemeden geçireceğiz dedik. Tam tersine ifadeler var. ÇTSO Bozcaada da ki zammın önüne geçti deniyor. Böyle bir şey yok. Biz talep ettik zam yapılmamasını. Kim söyledi, nasıl toplantı oldu bilemiyorum ama böyle Bozcaada pahalı ada doğru değil.
 
Bazı yüksek olan kalemler var, ÇTSO’ya defalarca söyledim. Mektup yazdım. Fiyatları verirken inceleyin dedim iyi irdelemeleri gerektiğini ifade ettim. Herkese istediği fiyatı verdiler ondan sonra Bozcaada kazık diye böyle bir karar aldılar. Biz zam almama kararına kendimiz karar verdik. Biz zammın önüne geçtik, kendilerine beyan ettik. Zam istemiyoruz dedik. Kaymakam başkanlığında toplantı yaptık. Otel, motel, pansiyon, lokanta temsilcileri katıldı ve biz zam istemedik.”
 
“ÇTSO üyeleri zam istedi”
Bozcaada da zammı ÇTSO üyesi üç esnafın istediği ifade eden Başkan Mutay; “ÇTSO üyesi olup iki senedir zam istememiş insanlar da var. İki sene istemediği için bu sene zam istemiş olabilir. Bizim bildiğimiz kadarıyla üç kişi zam istemiş. O üç kişi de bizim bildiğimiz % 10 zam istemişler.  % 30-40 gibi bir zam istenmedi. Üç kişi istedi diye bütün esnafları kapsayarak Bozcaada kazık denebilir mi? Çok yanlış. ÇTSO’ya üye olan üç arkadaş istedi. Biri yüzde 10 istemiş biri % 20. Böyle bir zam talebini biz dile getirmedik. Böyle bir kararda almadık. Tam tersine zam olmasın kararını aldık. Ortada yanlışlık var. Konuşanlar da yanlış konuşmuş.”
 
“Geçen yıl zamlara ben itiraz ettim”
Geçtiğimiz yıl bazı ürünlere % 100 zam yapıldığını bunlara da kendisinin itiraz ettiğini ifade eden Başkan Mutay; “Bozcaada da bazı fiyatlar yüksek olabilir. Ben geçen yıl çay, kahveye verilen zamma itiraz ettim. % 100 zam verdiler ben itiraz ettim. Niye bu zammı veriyorlar. ÇTSO üyeleri istiyor. Bu fiyatları ben vermiyorum. İnsan verdiği fiyatlarla çelişkiye düşer mi. O zaman ellemeyeceksin bu fiyatları” dedi.
 
Başkan Mutay şunları söyledi; “Turizmci 30 TL, 60 TL yatak fiyatı istemiş. 150 TL yatak fiyatı vermişler. Niye verdiniz dedim. Bana satabilirse satsın diyorlar. Bu tavan diyor. Ne demek satabilirse satsın. Ama böyle bir talebi yok ki. Niye bu fiyatı veriyorsun.  Kalkıp bu şekilde beyanda bulunuyorlar. Zammı biz önledik diyorlar bunlar doğru değil.”
 
“Sorumlu ÇTSO’dur”
Turizm sezonu başlarken yaşananların hiç hoş olmadığını ifade eden Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay; Bozcaada Çanakkale de turizmin göz bebeği. Çanakkale de Bozcada gibi turizm yapan ilçe var mı? ÇTSO bana göstersin Bozcaada’dan başka 3000 yatağı olan 150 bin kişinin girdiği kaldığı bir ilçe var mı? Böyle bir şey yapılır mı? Bu çok ayıp. Birazda kendimizi koruyup kollayalım. Madem turizm yapacağız, madem toplantılar yapıp fuarlara gidiyoruz. İnsanları buraya davet ediyoruz ama Bozcaada pahalı kazıkçı lafını da söylemeyeceksin ÇTSO olarak. Yıllardır aynı şeyi söylüyoruz. Fiyat verirken düşünüp taşının komite kurun iyi araştırın dedik. Şimdi Bozcaada pahalı diyorlar yüksek fiyatları ben vermedim ki onlar verdi. Onların verdikleri yüksek fiyatlara da biz itiraz ettik yüksek diye. Bozcaada’nın adı bugün kazıkçıya çıktıysa bunun sorumlusu ÇTSO’dur. Onların verdiği fiyatlar nedeniyle Bozcaada bu hale geldi” dedi.
Paylaş