Mutan "Çanakkale'ye değer katacak bir proje olacak"

1468

 Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, basın mensupları ile aylık olağan toplantısında bir araya geldi.  Yapılması planlanan ‘Kepez Kıyı Düzenleme’ çalışmasını tanıtan Başkan Mutan projeyle ilgili bilgilendirmede bulundu. 3 etaplı proje ile yaklaşık 700 dönümlük alanın kullanılabilir hale geleceğini ifade eden Mutan, projede  su oyun alanları, marina ve sosyal alanların yer alacağını söyledi. Mutan, yaklaşık 100 milyon maliyetle hayata geçirilecek proje için; “Bu ciddi anlamda bir umut projesi” dedi. Hükümet tarafında çıkartılan İmar Affı ile ilgili açıklamada bulunan Mutan, affın 31.12.2017 tarihine kadar yapılmış olan kaçak yapıları kapsadığını  belirterek 2018’de yapılan yapılar için cezai işlem uygulanacağını ifade etti. 2018’de bir çok kaçak yapı yapıldığının altını çizen Mutan, vatandaşlara uyarıda bulundu. Mutan, yapıların yıkılacağını söyledi. Basın mensuplarının soruları üzerinde ülkedeki ekonomi gelişmeleri değerlendiren Mutan; “Bu toplamda ülke halkına zarar veriyor. Sonuçta faturayı biz ödeyeceğiz. Bizden alıyorlar bunların bedellerini”  dedi.

 
“Bizi heyecanlandıran bir proje”
Hayata geçirilmek istenen Kepez Kıyı Düzenleme çalışmasını basına tanıtan Mutan, projeyle ilgili olarak;  “Bizi heyecanlandıran bir proje için sizinle buluşmak istedik. Adı da ‘Çanakkale Kepez Kıyı Düzenleme Çalışması’. Biz kıyımızı Kolin’den aldık geldik. Şen Kamp dediğimiz bölgeye kadar geldik. Yaklaşık 3 km uzunluğunda bir yürüyüş yolumuz oluştu. Bir takım mülkiyet sorunu sebepleri ile oradan ötesine geçemedik. Bu durumu denizi doldurarak aşmak istedik. Konu ile ilgili sevgili Yavuz Kaya ile işbirliğine girdik. Kıyı düzenleme çalışması Liman beton sahası ile başlıyor. Birinci etap ile yaklaşık bir metre derinliğinde yüz metreye yakın bir alanı dolduruyoruz.  Daha sonra Akasya Piknik Alanı var, orası bir sit alanı. Oradan tahta köprü ile geçiş yapacağız. Sonra devam edip Kolin’e geleceğiz. Öyle iki etaplı bir dolgu olacak.  He türlü su oyunlarının olduğu bir alan oluşacak. Üçüncü çalışmamızda Yat Limanı, balıkçı barınağı benzeri gibi bir alan olacak. Marinanın sosyal ve sportif aktivitelerini kucaklayan bir alanı olacak. Birinci etabı yapmaya kalkışsak devletin yaklaşık 10-11 kurumunda izin almalıyız. Her etapta aynı prosedür çalışıyor. Bu yüzden projenin tamamı üzerinden izin aşamasını başlatacağız. Bu proje, artık bir Kepez projesi olmaktan çıkıyor. İli kucaklayan kıyı bandından bir proje ve çekim alanına dönüşüyor. Birinci etabı yaptığımızda 170-180 dönüm, ikinciyi yaptığımızda 400 dönüm, 3’üncü etabı tamamladığımızda da 700 dönüme yakın bir alan kazanıyoruz. Oldukça heyecan verici, kente değer katacak bir alan oluşacak. Bütün üzerinden 100 milyon civarında bir yatırım ön görülüyor. Bu sadece belediyenin, ‘hadi yapalım’ diyeceği bir proje değil.  Ciddi anlamda bir devlet yatırımı şekline dönüşmeli. Çanakkale’ye değer katacak bir proje olacak. Bunu buradan tartışmaya çağıyoruz. Proje, STK’lar, odalar, şehir plancıları, inşaat mühendisleri odalarının, hepsinin eline geçecek. Kendilerinin görüşlerini alacağız. Bu ciddi anlamda bir umut projesi” dedi.
 
“Halkımız inatla kaçak yapmaya devam diyor”
İmar Affı’nın 2017 sonuna kadar yapılmış kaçak yapılar için geçerli olduğunu belirten Mutan, vatandaşlara uyarıda bulunarak; “Yıllardır olmayan bir gündemle toplandık. Encümenin ilk beş maddesi kaçak yapıydı. O kadar uyarı yapıyoruz. Belediye hopörlerinden anons ederek ‘yapmayın’ diyoruz. İmar affı ‘31. 12. 2017’de bitti’ diyoruz. O güne kadar olan kaçak yapılar affa uğruyor. Ama anlaşılır gibi değil. Vatandaş  ‘af devam diyor’ deyip sürekli yapıyor. ‘Yapanın yanına kar kalıyor nasıla’ düşüncesi ile hareket ediyor. ‘10 yıl sonra bir af daha çıkar’ diyor. Bu imar barışından belediyelere gram para verilmiyor. E Devletten başvuru yapıyorsunuz iki gün sonra ‘gel belgeni al’ diyorlar. Ocak ayından sonra, yani 2018 yılında tutanak tutulmuş kaçak yapı için başvuru kabul edilse de daha sonra yalan beyandan işlem görürler. Vatandaş bunu bilmiyor. 2018 tarihli işlem yapmış olduğumuz bütün kaçak yapılar adı üzerinde kaçak yapıya girmekte gerekli yıkım işlemleri yapılmakta. Devletin bir gecikme süreci var. O devletin hızlı çalışmamasından kaynaklı. Bunun için afişler yaptırdık. Bunu her yere asacağız. 31.10.2018’e kadar başvuru devam ediyor. 31.12. 2017 tarihine kadar yaptığınız kaçak yapılar ile ilgili devam ediyor. Ondan sonrası ile ilgili değil. Aralığın sonuna kadar da paralar yatacak. Kanun yapıldı.  Ondan sonrası işlemiyor. Ama halkımız inatla kaçak yapmaya devam diyor. Biz, gereğini yapmak zorundayız. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandık. Bize ‘gereğini yapın yoksa sizin başınız ağrır’ diyorlar. O yüzden biz vatandaşları uyarıyoruz. Arkadaşlar kaçak yapı yapmaya devam etmeyin. Şu ana kadar imar barışına giren 25 yapı var. Ancak o günden bu güne yapılan 20 adette kaçak yapı var” dedi.
  
“Sonuçta faturayı biz ödeyeceğiz”
Son olarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mutan, ekonomik durumla ilgili; “Doların ne olacağını kendisi dahi bilmiyor Dolarla fazla kavga etmeye gelmez. Gece başka gündüz başka. Bir hipertansif hastada tansiyonun birden pik yapıp inmesi çok tehlikelidir. Maalesef dolar bir tepeye çıkıyor, birden iniyor. En tehlikelisi budur. Yüksek olsun ancak istikrarlı seyretsin o kadar zarar vermez. Ancak dip yapıp pik yapması ülkeye zarar verir. Bu toplamda ülke halkına zarar veriyor. Sonuçta faturayı biz ödeyeceğiz. Bizden alıyorlar bunların bedellerini. Bu noktaya başkaları taşıdı ama bedelini biz ödüyoruz. Yoksullaştık. Kişi başı mili gelir 6 dolara düşmüş diyorlar” şeklinde konuştu.  (Eren Aşnaz)
Paylaş