"Müşteri değiliz, öğrenciyiz!"

337
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri niteliksiz, sağlıksız ve pahalı yemekleri protesto etmek için Terzioğlu Kampüsü`nde bulunan ÖSEM binası önünde bir araya geldi. Son günlerde sıklıkla sosyal medya hesaplarından, sağlıksız, kurtlu yemek fotoğrafları paylaşan öğrenciler; okul yemekhanesinde, "Müşteri değil, öğrenciyiz" sloganları atarak, nitelikli ve uygun fiyata yemek taleplerini dile getirdiler. ÖSEM binası önünde ÇOMÜ`lü öğrenciler adına konuşan Kürşat Yurtseven, "Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz üniversitemize bağlı olan bu yemekhanede öğrenciler olarak devamlı mağduriyet yaşıyoruz. Ekonomik sorunlardan dolayı bu yemeklere mecbur bırakılıyoruz. Ve bu ekonomik sorunların faturası bize kesiliyor. Biz öğrenciler olarak böyle yaşamak istemiyoruz. Çünkü bizler müşteri değil, öğrenciyiz" ifadelerine yer verdi. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ile görüşme taleplerini dile getiren öğrencilerle güvenlik güçleri arasında bir süre tartışma yaşanırken, öğrenciler yetkililerle görüşene kadar oturma eylemi yapacaklarını dile getirdi. ÇOMÜ Genel Sekreteri Ayhan Monus`un gelmesiyle taleplerini anlatan öğrenciler, "Bugün yemeğe 7,5 lira para veriyoruz. Yarın 15 lira olmayacağının garantisi yok. Zamların geri çekilmesini istiyoruz. KYK yurtlarındaki yemekler sağlıksız, kurt ve tırnak çıkıyor. Diğer üniversitelerin yemekhanelerindeki fiyatlar yarı yarıya. Sağlıklı, yeterli ve uygun fiyata yemek yemek istiyoruz" dediler. 
 
"KYK yurtlarında kurtlu, böcekli yemeklerle karşılaşıyoruz"
Yurtsever konuşmasına, "Öncelikle dün İstanbul Taksim İstiklal Caddesi`nde düzenlenen hain bomba saldırısındaki patlamada yaşamlarını yitiren yurttaşlarımıza rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralananlara acil şifalar diliyoruz" sözleriyle başladı. Diğer üniversitelilere seslenen Yurtsever, "ÇOMÜ`lü öğrenciler olarak; hem KYK yemekhanesinden hem de üniversitemizin yemekhanesinden memnun değiliz. Bu iki konuya kısaca değinmemiz gerekirse, ilk olarak KYK yemekhanelerinde bu sene başında yapılan değişiklikten dolayı yemekleri tercih hakkımız elimizden alındı. Bunun yanı sıra bize sunulan yemekler yetersiz ve sağlıksız. KYK yurtlarında bize verilen menülerde sürekli olarak kurtlu, böcekli, pişmemiş, temiz olmayan yemeklerle karşılaşıyor ve bu yemekleri tüketmek zorunda bırakılıyoruz" dedi.
 
"Ekonomik sorunların faturası bize kesiliyor"
Kürşat üniversite yemekhanesinde de öğrencilerin sorun yaşadıklarının altını çizerek, "Diğer bir konu ise, üniversitemiz yemekhanesindeki, bu yıl yapılan yüzde 50 zam ve bu zamma rağmen hala yetersiz beslenmemizdir. Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz üniversitemize bağlı olan bu yemekhanede öğrenciler olarak devamlı mağduriyet yaşıyoruz. Ekonomik sorunlardan dolayı bu yemeklere mecbur bırakılıyoruz. Ve bu ekonomik sorunların faturası bize kesiliyor. Biz öğrenciler olarak böyle yaşamak istemiyoruz. Çünkü bizler müşteri değil, öğrenciyiz! Rektörümüz Sedat Murat`ı öğrencilerin dertlerine çözüm bulması için buraya davet ediyoruz. Bize kulak verdiğiniz için teşekkür ederiz" diye belirtti.
 
Monus, "Zam konusunu rektörümüzle yeniden görüşürüz"
ÇOMÜ`de kısa süre önce yemek fiyatlarına yüzde 50 zam gelmiş ve gün içinde ilk öğün 7,5 TL ikinci öğün ise 32,5 TL olmuştu. Fahiş zamma tepki gösteren ÇOMÜ`lü öğrencilerin, yüzde 50 zammı karşılayamadıklarını ve Çan`da bulunun üniversite yemekhanesinde kurtlu yemeklerin çıktığını ifade etmeleri üzerine Genel Sekreter Monus, "Çan`dan bir bilgi gelmedi bize. Her üniversitenin kendi bütçesi var. Buna göre fiyatlar belirleniyor. Yemeklerin kalite ve miktarıyla ilgili kontrolleri yapıyoruz. Zam konusunu rektörümüzle yeniden görüşürüz. Taleplerinizi bugün ileteceğim. Bir iki gün içinde de taleplerinize cevaplarınızı alırsınız. Yemeğin maliyeti üniversiteye bu. Kimse kimseye peşkeş çekmez" diye belirtti. Öğrenciler Rektör ile gerçekleşecek görüşmelere katılmak istediklerini dile getirdiklerinde ise Monus, "50 bin öğrenci var. Kimlerin temsil edeceği orantısına bakmak lazım" ifadelerine yer verdi.
 
"Sorunlarınızı RİMER üzerinden iletebilirsiniz"
Öğrenciler bu maliyetleri karşılayamadıklarını ve fahiş fiyatlara rağmen yemeklerin içinden izmarit, tırnak ve kurt çıktığını belirtti. Monus, "Geçen sene de biz haber vermeden gelip yemekhaneden yemek yiyorduk. Bu sene de devam edecek. Biz gerekli düzenlemeleri yaptık. Biz öğrenci odaklıyız. Öğrencilerle iç içe olmaya gayret ediyoruz dediler. Rektör hocamız öğrencilerin sorunlarını birebir çözmeye çalışıyor. Yönetim olarak konuşur bunun açıklamasını yaparız. 15 gün önce yemek şirketi değişti. Sorunlarınızı Rektörlük İletişim Merkezi (RİMER) üzerinden iletebilirsiniz" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş