Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar, 2B arazilerinin satışı ve 6111 sayılı yapılandırma kanunu hakkında bilgiler verdi. 2B arazileri ile ilgili bilgiler veren Şakar, “Tebliğin getirdiği en köklü değişiklik, başvurusu sırasında 2B arazisini kullanan vatandaşlarımızdan başvuru bedeli almayacağız. Yalnız başvuru süresi içinde, tespit edilmiş alanlar için 30 Ekim 2012 tarihine kadar müracaat edilmesi gerekiyor. Bu hak düşürücü bir süredir. 30 Ekim tarihine kadar başvuru olmazsa biz genel hükümlere göre başkasına da satabileceğiz” dedi. 6111 sayılı kanunla ilgili ödemelerini yapamayanlar için yeni düzenlemeler geldiği belirten Sacide Şakar “31.12.2011 tarihine kadar borcunu ödemeyen ve vadesi gelmiş olan mükelleflere çok büyük bir kolaylık sağlanmıştı. Çanakkale’de bu konuda iyi bir adım atılmış durumda. Başvurular bizimde tahmin ettiğimizin ötesinde. Başvuruda bulunan mükelleflerimizin %85’i yapılandırmayı bozmadan devam ediyorlar” dedi.
“Araziyi kullananlar bedel ödemeyecek”
Çanakkale de gündemi uzun süre meşgul eden 2B arazileri ile ilgili bilgiler veren Şakar, 2B arazilerinin hazine arazileri olarak 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybetmiş olan arazileri içerdiğini belirterek; “Bununla ilgili kanun 26 Nisan 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlülüğe girmişti. Ancak tebliğ 3 ay kadar gecikmeli olarak çıktı. Başvurular istediğimiz doğrultuda değil. Başvuru sahiplerinden belediye ve mücavir alan içinde olan alanlardan iki bin lira, dışında olanlardan ise bin lira başvuru bedeli alacağımızı belirtmiştik. 345 sayılı tebliğin getirdiği en köklü değişiklik, başvurusu sırasında 2B arazisini kullanan vatandaşlarımızdan başvuru bedeli almayacağız. 30 Ekim 2012 tarihine kadar müracaat edilmesi gerekiyor. Bu hak düşürücü bir süredir. 30 Ekim tarihine kadar başvuru olmazsa biz genel hükümlere göre başkasına da satabileceğiz. Tereddüt edilen bir konu daha var, parsel bazında aynı kişi kullanıyorsa, ben bir tane mi yatıracağım diyorlar. Hayır ödemeler parsel bazında olacak. Üç tane taşınmaz kullanıyorsa, ayrı ayrı başvuru bedeli yatırmak zorunda. 345 sayılı tebliğde bir hususa daha değinilmiş” dedi.
Şakar şunları söyledi; “Başvuru ve satış bedellerini, vatandaşlarımız merkezde ise Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne, eğer ilçelerde ise, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası’na yatırabilecekler. Düzenlenmeler ilçelerimizde devam ediyor ama Biga’da henüz tapuları alamadık. Geçen hafta içinde toplantı yaptık ancak elimizde tapu yok. Daha önce belirtmiştik, taşınmaz bedelleri ne olacak deniyordu. Taşınmazın bedeli, rayiç bedelinin %70’idir. Eğer peşin almak istenirse, %70’in %20’sini tekrar indireceğiz. Taksitle de ödeme imkanı var. Mücavir alan ve belediye alanı içerisindeyse üç yıl içerisinde ödeme yapılacak. Senede iki defa olmak üzere altı taksittir. Eğer mücavir alan dışında ise dört yıl ve yılda iki taksitle bunun ödenmesi mümkündür. Son beş yıl içinde tüm ecrimsiler bu bedelden düşecektir. Şu ana kadar Çanakkale ilinde 2141 parsel alan 2B arazisi olarak belirlenmiş. Yüz ölçümü 12.768.771 m2 bu alanların. Kullanıcısı sayısı 2654, bu güne kadar bize başvuran vatandaşlarımızın sayısı 295. Yaklaşık %11 civarında bir başvuru var ve bu çok düşük.”
“125 milyon 534 bin liralık alacak yapılandırıldı”
6111 sayılı yasa kapsamındaki kamu borçlarının yapılandırılması ile ilgili bilgiler veren Defterdar Sacide Şakar; “Çanakkale’de bu konuda iyi bir adım atılmış durumda. Başvurular bizimde tahmin ettiğimizin ötesinde. Şu ana kadar, başlangıç tarihinden beri dosya sayımız, 41264 idi. Geçtiğimiz Cuma günü itibariyle 33.652 mükellefimiz halen borçlarını ödemeye devam ediyorlar. Başvuruda bulunan mükelleflerimizin %85’i yapılandırmayı bozmadan devam ediyorlar. %15’lik kısımda yapılandırmayı bozanlar. 125 milyon 534 bin liralık alacak Çanakkale’de yapılandırılmış durumda. Bununda yaklaşık 70 milyonunu tahsil ettik ve kasamıza girdi. Çanakkale için güzel bir rakam” dedi. Şakar şunları söyledi; “6111 sayılı kanun kapsamında başvuran ama %15’lik kısma tekabül eden mükelleflerimizden bir kısmı bu yapılandırmayı tamamlayamadı. Bunlarla ilgili 6322 sayılı bir kanun çıktı. Bu kanun yapılandırma yasasından faydalanmak üzere başvuran ama koşullarını yerine getirmediği için durumu ihlal eden mükelleflere yeni bir imkân ve hak getiriyor. Buna göre mükelleflerimiz daha önce ödemedikleri taksitlerini 31.10.2012 tarihine kadar ödemeleri şartıyla geri dönebilecekler. Bence mükellefler bu fırsatı kaçırmasınlar. 6111 sayılı kanunla mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda daha önce başvurularını yapmış mükelleflere ayrıca mükelleflerimizin vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerekmiyor ancak ihlal ettikleri için, ödeme niyetini belirten bir şekilde vergi dairelerimize uğramaları gerekiyor.”