havadurum

Muharrem Ayı’nda Barış ve özgürlük vurgusu...

Çanakkale`de hizmet veren Cem Evi`nde Muharrem ayı nedeniyle düzenlenen aşure ve lokma dağıtımı yoğun ilgi gördü. Etkinliğe katılan Vali Ahmet Çınar ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın verdiği mesajlar ise dikkat çekti. Vali Çınar yaptığı konuşmada hak ve özgürlükler anlamında çok ciddi adımların atıldığını söyledi. Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Bu kentin iki tane ismi var. Bu kentte hiç bir şey yapmadıysam, iki konuyu bu kente yerleştirdim. Barış ve özgürlük. Her bir birey her konuda özgürlüğünü bu kentte yaşayacaktır” dedi.

609
 
 
Muharrem ayı nedeniyle Cem Evi`nde düzenlenen aşure ve lokma dağıtımına Vali Ahmet Çınar başta olmak üzere Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şube Başkanı Sabri Ballıkaya, CHP Çanakkale Milletvekili aday adayı Muharrem Erkek, siyasiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şube Başkanı Sabri Ballıkaya`nın açılış konuşmasının ardından konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bu kentin iki tane ismi var. Bu kentte hiç bir şey yapmadıysam, iki konuyu bu kente yerleştirdim. Barış ve özgürlük. Her bir birey her konuda özgürlüğünü bu kentte yaşayacaktır” dedi.
 
 
"İbadethane konusu ülkemizde artık tartışılmamalı"
Türkiye`de Alevilerin ibadet ettiği Cem Evleri`ne yönelik anlayışsızlığın olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan, Türkiye`de her toprağın ve alanın ibadethane olduğunu, bu nedenle ibadethane konusunun artık bu ülkede tartışılmaması gerektiğini belirterek; "Aynı Allah`a inanıyoruz. Aynı peygambere inanıyoruz. Aynı dinin mensubuyuz. Ama anlayışlarımız farklı olabilir. Sonuç itibariyle biz bir bütünüz. Asırlardır bu ülkede Alevisi’yle, Sünni’siyle bu toplum barış içerisinde yaşaya gelmiştir. Ancak, bazen bu ülkede Alevi kardeşlerimizin sıkıntı yaşadıklarını biliyorum. Onların özellikle ibadetlerine, ibadethanelerine yani Cem Evleri`ne yönelik bir anlayışsızlık var. Cem Evleri ibadethane midir? Değil midir? Cem Evi bildiğin ibadethanedir. Çünkü bu mezhebin inancına göre buralarda kendi dinine göre ibadetlerini yaparlar. Aslında dünyanın her tarafı ibadethanedir. Her toprak ve alan ibadethanedir. Onun için bu ibadethane konusunun artık bu ülkede tartışılmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü insanlar yaralanıyor ve zedeleniyor. Bu mezhebin insanları eğer bu mülklerini ibadethane olarak algılıyorlarsa, buna bizim hayır bu sizin ibadethaneniz değildir demeye hakkımız yoktur. Çünkü bu bir insan hakkına ihlaldir" dedi.
 
 
"Barış ve özgürlüğü kentimize yerleştirdim"
Belediye Başkanı olarak bu kente barış ve özgürlüğü yerleştirdiğini ifade eden Başkan Gökhan, Çanakkale`de bütün bireylerin her konuda özgürlüğünü yaşayacağının altını çizdi. Başkan Gökhan; "Bu kentte hep beraber hiç bir farklılık yaşamadan, ötekileştirmeden bu kentin asli insanları olarak bizde burada Alevi kültürünü yaşayan insanlarla barış içerisinde yaşıyoruz. Bu binanın yapımıyla ilgili de destek olduk. Daha da olmaya devam edeceğiz. Zorluklar olduğunu biliyorum. Ama destek olacağımızı ifade edebilirim. Burası bizim kentimizde de Alevi camiasının ibadethanesi olarak bu kentte yerini aldı. Elbette inanç ve düşünce özgürlüğü bu ülkede giderek gelişecek. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Ve artık insanlar mezheplerinden dolayı fişlenmeyecekler. Yok var sayılmayacaklar. Bu anlayış giderek yok olacak. Tersi olduğu zaman ne olduğunu biliyoruz. Bakın Suriye ve Irak`a ne demek istediğimizi gayet açık ve net anlarsınız. Öyle mi olmak istiyoruz? Hayır asla öyle bir şey olmak istemiyoruz. Türkiye`deki Alevi kardeşlerimizin laik Türkiye Cumhuriyeti`ne ve Mustafa Kemal Atatürk`e ne kadar bağlı olduklarını gayet iyi biliyorum. Bu noktada onlarla her zaman can canayız, gönül gönüleyiz. İnşallah uzun yıllar bu ülkede ve kentte kardeşçe yaşayacağız. Bu kentin iki tane ismi var. Bu kentte hiç bir şey yapmadıysam, iki konuyu bu kente yerleştirdim. Barış ve özgürlük. Her bir birey her konuda özgürlüğünü bu kentte yaşayacaktır" diye konuştu.
 
Çınar; "Hak ve özgürlükler anlamında çok ciddi adımlar atıldı"
Vali Ahmet Çınar ise; "İnsanlık gelişmedikçe, çağdaşlaşmadıkça ve entelektüel bir seviyeye yaklaşmadıkça temel hak ve hürriyetler ne olursa olsun, hukuk ne söylerse söylesin, Kur`ân ne söylerse söylesin eğer uygulayıcılar belli bir seviyeye ulaşamadılarsa, her zaman uygulamada bir takım hatalar ve haksızlıklar olabiliyor. Ama 5 ve 20 sene öncesiyle bugün arasında çok büyük farklar var. Bir dönem bazı kitaplar, kıyafetler, türküler, edebiyat ve diller yasaklanırken, bugün geldiğimiz seviyede temel hak ve özgürlükler anlamında çok ciddi adımlar atıldı. Toplumun birbirine saygı duyacağı davranış biçimi anlamında çok ciddi yollar kat edildi. Bu daha da iyiye gidecektir. Devleti temsil eden bir valinin Cem Evi`ndeki bir programa katılması ve bir belediye başkanının burada olması ülkemizde gelinmiş olan noktayı da gösteriyor. Burada bir baskının ve bir engellemenin olmadığı çok açık. Alevi kardeşlerimizin istekleri ve hak taleplerinin en kısa zamanda verileceğinden eminim. Bu anlamda Hükümet nezdinde bir kaç yıldır sürdürülen ciddi çalışmalar var. Yakın bir gelecekte herşeyin tamam olacağına inanıyorum ve temenni ediyorum" şeklinde konuştu. Yapılan duanın ardından katılımcılara aşure ve lokma ikram edildi.
Paylaş