Mücadele köylerde ve ilçelerde örgütleniyor

Kazdağlarında altın üretimi ile başta sularımız olmak üzere havamızı, toprağımızı, geleceğimizi yok edecek madencilik faaliyetlerine karşı bölge halkı, değerlerine “bizim altınımız; elmamızdır, şeftalimizdir kirazımızdır” diyerek tepki gösteriyor. Çanakkale Tabip Odası Çevre Komisyonu ve Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, "Madencilik, Çevre ve Sağlık Üzerine Etkileri"nin anlatıldığı bilgilendirme toplantılarına Çan’ın Etili, Muratlar, Halilağa, Söğütalan köyleri ile Bayramiç’in Evciler, Derekolu Köyleri’nde devam etti. Köylerde yaşayan halkı bilgilendiren çevreciler, madenciliğin hem çevreye hem de insan sağlığa ilişkin olumsuz etkilerini bölge halkı ile paylaştı...

1294
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Doktor Hür Aksoy, Çevre Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Doktor İlhan Pirinççiler ve beraberindekiler, Çan Etili, Muratlar, Halilağa, Söğütalan köyleri, Bayramiç Evciler, Derekolu Köyleri’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Siyanürlü Altın İşletmeciğinin tehdidi altındaki, Çanakkale Merkez 106.000 nüfusunun içme-kullanma ve tüm zirai faaliyetlerinin kaynağı risk altındaki su havzası  Atikhisar sulama göletinden başlayan tur, Kirazlı-Balaban çeşmesi, Çan Etili pazar yeri faaliyeti ve sonrasında 24 ocak günü ÇED toplantısı yapılacak Muratlar köyünde devam etti.
 
Muratlar Köyü’nde yaklaşık iki saat süren toplantıda çevreciler, madenciliğe karşı yöre halkını dayanışma ve mücadeleye davet etti. Dayanışma çağrısına halktan olumlu yanıt alan çevrecilerin Kazdağı ve yöresinin su kaynağı olan Ağı Dağı ve çevresindeki direniş ve mücadele ruhu, 2012 yılında şirketlerin korkulu rüyası olacak.
 
 
 
Çanakkale merkez ve ilçeleri, madenciliğin çevre üzerine etkileri konusunda bilgilendiriliyor. Çanakkale Tabip Odası (ÇTO) ve Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, EgeÊÜniversitesiÊTıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Uzman Doktor  Hür Aksoy, Çevre Platformu Yürütme Kururlu Üyesi Doktor İlhan Pirinççiler ve beraberindekiler Çan Etili, Muratlar, Halilağa, Söğütalan köyleri, Bayramiç Evciler, Derekolu Köyleri’nde vatandaşlarla bir araya geldi.
 
Burada yapılan söyleşilerde halka maden arama faaliyetlerinin çevreye olan etkileri ile ilgili bilgiler verildi. Su hayattır, Çanakkale Suyuna sahip çık şiarı ile yaşam hakkına, yaşama alanlarına sahip çıkanlar, Çanakkale ÇEP ve bileşenleri cumartesi günkü panelden sonra pazar günü de Kazdağı ve yöresinde eğitim ve yöre halkı ile dayanışma gezisi düzenlediler. Siyanürlü Altın İşletmeciğinin tehdidi altındaki, Çanakkale Merkez 106.000 nüfusunun içme-kullanma ve tüm zirai faaliyetlerinin kaynağı risk altındaki su havzası  Atikhisar sulama göletinden başlayan tur, Kirazlı-Balaban çeşmesi, Çan Etili pazar yeri faaliyeti ve sonrasında 24 ocak günü ÇED toplantısı yapılacak Muratlar köyünde devam etti.
 
Muratlar köyünde yaklaşık iki saat hakla toplantı yapan Çanakkale ÇEP üyeleri ve bilim insanları, yöre halkı tarafından dayanışma ve mücadeleye davet edildiler. Çan Etili, Muratlar, Halilağa ve Söğütalan hattında çok önemli bir yaşam alanı olan Muratlar köyü ve halkı, ÇED toplantısı günü mutlaka diğer köyler ile dayanışma içinde olmak istediklerini de ifade ettiler. Dünyadaki cennet, bitki-hayvan çeşitliliği ve su kaynaklarının bolluğu ile sadece yakın çevresindeki köylerin, Çan ve Bayramiç’in değil tüm Kazdağı ve yöresinin su kaynağı olan Ağı Dağı ve çevresindeki direniş ve mücadele ruhu 2012 yılında şirketlerin korkulu rüyası olacağa benziyor. Çanakkale ÇEP bileşenleri, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Hakkı Tuncer ve yardımcıları ile birlikte Muratlar Köyünden sonra, Evciler ve Derekolu Köyleri hattında yollarına ve faaliyetlerine devam ettiler. Karaköy ve Yeşilköy`de devam eden kahve toplantıları ve bilgilendirmelerden sonra Evciler köy meydanında panel düzenlendi. Yaklaşık 4 saat süren panele vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Panele kadın, erkek çocuk yüzlerce kişi katıldı.  Çanakkale Çevre Platformu (ÇEP),yaptığı çağrı ile; siyanürlü altın işletmeciliğine karşı mücadele ve direnişe, suyuna, havasına, toprağına sahip çıkan tüm Çanakkale halkını davet ediyor.
 
 
 
Paylaş