Mücadele bölgeselleşiyor

Çanakkale ve Balıkesir bölgesindeki çevre platformu ile bazı sivil toplum örgütlerinin birleşmesi ile kurulan Kazdağı ve Madra Dağı Çevre Platformu, bölgedeki çevre mücadelesini bölgeselleştiriyor. Platform yeni toplantısını 17 Nisan tarihinde yapacak.

578
Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde, bölgesel bir üst platform olarak kurulan Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu ikinci toplantısını Altınoluk’ta gerçekleştirdi. Tüzük hazırlığının da oluşturulmasının ardından, bölgedeki mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini ifade edildi. Bölgedeki maden arama çalışmaları, termik santral ve HES faaliyetleri gibi sonuçları yıllar boyu çekilecek çevre felaketlerine karşı mücadelenin büyütülmesi, bölgeye yayılması gibi konuların görüşüldüğü toplantıda platformun amaçlarından bahsedildi. Amacı, bölgedeki çevre mücadelesini daha etkin kılmak için bölgesel güçleri bir araya getirmek olan üst platform ikinci toplantısında ilkelerini tartışarak karara bağladı. Yürütme kurulu üyelerini belirledi. Çanakkale Çevre Platformu’ndan yürütme kuruluna Murat Tekin (asil üye) ve Ayla Gebenli Tufan (yedek üye)seçildi.
İşte platformun alt bileşenleri;
Çanakkale Çevre Platformu, Balıkesir TÜKODER, Balıkesir Yaşam Dostu Ürün Dayanışma, Üretim ve Paylaşım Grubu, Balıkesir Barosu Çevre Komisyonu, GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi, Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu, YASAD-Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Bayramiç Çevre Platformu ve Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği. Yeni katılımların önümüzdeki süreçte olacağı bilgisinin de verildiği toplantıda bir sonraki toplantı günü olarak ise 17 nisan tarihi belirlendi.
Mücadale bölgeselleşecek
Kazdağları, Madra Dağı ve yörelerinde doğa yıkımına ve talanına karşı sürdürülen birbirinden kopuk mücadelelerin birleştirilerek, bölgenin doğasına, tarihsel ve kültürel varlıklarına sahip çıkmak, başta altın madenciliği olmak üzere doğaya zarar veren madencilik faaliyetlerine, HES’lere, Termik Santraller ve doğaya karşı yapılan tüm diğer saldırılara karşı durmak, tarımsal ve biyolojik çeşitliliğe sahip çıkarak ve yerel üretime destek vererek, bilimsel bilgiler ışığında çözüm yolları üretmek, kampanyalar düzenlemek, kamuoyu oluşturmak, hukuksal mücadele vermek ve demokratik baskı grubu yaratmaktır. Platformun tanımında ise “Kazdağları, Madra Dağı ve yörelerini kapsayan coğrafyada doğal ve kültürel varlıkları koruma konusunda mücadele eden tüzel kişiliği olan veya olmayan oluşumların iletişim ve koordinasyonunu sağlamaya yönelik bir örgütlenmedir” ifadeleri kullanıldı.
Paylaş