Milletvekillerine kıyak üstüne kıyak

4 partiye mensup 12 grup başkanvekilinin imzaladığı yasa teklifi meclis başkanlığına sunuldu. Meclis Başkanlığı`na sunulan kanun teklifinin ilerleyen günlerde ilgili komisyona sevk edilmesi beklenirken vekillerin talep ettiği ayrıcalıklar vatandaşa pes dedirtti. TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; “Herkes aynı haklara sahip olmalıdır” dedi.

551
Meclis Başkanlığı`na sunulan kanun teklifinin ilerleyen günlerde ilgili komisyona sevk edilmesi beklenirken vekillerin talep ettiği ayrıcalıklar vatandaşa pes dedirtti. Meclis Başkalığı’na 4 partinin uzlaşısıyla sunulan teklif yasalaşırsa, vekil araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek, ayrıca ömür boyu diplomatik pasaport taşıma hakları olacak.
 
Teklifte neler var?
Teklife göre, milletvekillerinin önceden plakasını bildirecekleri bir araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek, ayrıca geçiş üstünlüğü sağlanacak. Teklifin yasalaşması halinde, milletvekillerinin protokoldeki yerleri düzenlenecek. Milletvekilleri, illerdeki törenlerde varsa kuvvet komutanlarından yoksa validen sonra yer alacak, törenlerde, emekli vekiller için de yer ayrılacak. Teklif ile vefat eden milletvekilleri için Ankara dışında yapılacak cenaze törenleri de valiliklerce organize edilecek. Yeni yasanın milletvekillerine getireceği bir başka ayrıcalık da, ömür boyu diplomatik pasaport hakkı olacak. Ayrıca milletvekillerine kimlik kartı yerine rozet verilecek. Teklife göre, milletvekilleri kamuya ait sosyal tesislerden, o tesislerin en üst düzey yöneticisinin imkanları dikkate alınarak yararlanacak.Teklifle ayrıca milletvekillerinin maaş dışındaki ödenek ve yolluklarının da Başbakanlık Müsteşarı’na denkliği düzenlenecek. Bunun yanı sıra, milletvekilleri, eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlara silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilecek.
 
“Herkes aynı haklara sahip olmalıdır”
Ali Rıza Berkit / TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı: Bu ülkede birlikte yaşıyorsak, herkes aynı haklara sahip olmalıdır. Seçilmiş olmak birilerine ayrıcalık getirmez, seçilmiş olmanın özel bir yanı yok. Çağdaş, hukuk devletinde birlikte yaşamanın koşulları bellidir. Herkes aynı haklara sahip olmalıdır. Gelir dağılımındaki eşitsizliğin uçurumlar yarattığı bir toplumda bir taraf az pay alıyorsa, bir taraf ise gereğinden çok fazla pay alıyorsa o toplumda huzursuzluk doğar. Milletvekillerinin astronomik maaşlarının yanında, bir de statü ve sosyal ayrıcalıklar talep etmeleri doğru değildir. Bu Osmanlı Dönemi`ndeki padişah ve soyluların toplumun üstünde tutulmasına benziyor. Türkiye`nin geçmişinde mütevazi liderler de oldu, ama son zamanlarda liderlerle toplum arasında kopuş başladı. Ülkenin durumu belli, o kadar hovardaca kullanılacak zenginlikleri yok. Zaten Türkiye`de trafik sıkışık ve yeterince karışık. Bir bakıyorsunuz yollar kapatılmış, vatandaş zor durumda, demek ki Ankara`dan birileri gelmiş. Başka ülkelerde temsil edenler daha mütevazi, bakan bile halkın karşısında spor kıyafetle ve spor araçla çıkıyor. Bizim ülkemizde ise bir kişinin peşinde escortlar, bir sürü müdür geziyor.
 
Sibel Bozkurt: Allah gözlerini doyursun, millet bu memlekette asgari ücretle geçinmeye çalışırken, hastane köşelerinde sürünürken milleti temsil edenlerin istediği ayrıcalıklar üzerine söylenecek söz yoktur. Sözün bittiği noktadayız. En acısı da her konuda birbirlerine muhalefet olan partilerin iş kendi menfaatlerini savunmaya geldiğinde fikir birliğine varması.
 
Ali Hasan Yaşık: Milletvekillerinin dokunulmazlıkları da dahil, edinmiş oldukları tüm ayrıcalıklar kaldırılmalı diye düşünüyorum. Milleti temsil etmekler görevli olan ve o misyonu taşıyan isimlerin ayrıcalık istemeleri yanlış. Bunlara bir denge getirilmek zorunda. Milletvekilliği gönülden yapılan bir meslek olmalı.
Paylaş