Özgür Ceylan Meclis Genel Kurulu`nda TBMM`de yaptığı konuşmada, görüşülen "Torba" kanun teklifinin "sermayenin ülkede daha kolay hareket etmesi için hazırlanmış" bir teklif olduğunu ileri sürerek, "Buradan milletimize söz veriyoruz; yapılacak ilk seçimlerin ardından ülkenin dağına taşına, havasına, suyuna göz diken, vahşi madencilik faaliyetlerini kolaylaştıran bütün düzenlemeler iptal edilecektir" dedi. İktidarın maden politikalarını eleştiren Özgür Ceylan, teklifin sermayenin ülke içinde daha kolay hareket etmesi için hazırlanmış olduğunu ileri sürerek, "Biliyorum, çığlığımız bir kulağınızdan girip diğerinden çıkacak. Bu ülkede yaşayan milyonlar, doğanın talanını bu denli kolaylaştıran bu düzenlemeler Meclisten geçirilirken "Neden sesimize ses vermediniz? Neden çığlığımız olmadınız? Bu milletin yürekleri taş kesilmemiş temsilcilerini uyandırıp duygularımıza tercüman olmadınız mı?" diye sorduklarında, onlara "Evet, sesinize ses olduk, derdiniz derdimizdi, anlattık, anlattık, anlattık" diyeceğiz" dedi. Milletvekili Ceylan, Türkiye`nin oksijen çadırı olarak tabir edilen Kaz Dağları`nın yanı sıra Salda Gölü, Ordu, Sinop, Samsun, Artvin, Bursa, Manisa, Muğla, Aydın, Munzur Vadisi ve son olarak Tokat`ın "sermayenin oltasındaki balık" konumuna sokulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Özgür Ceylan, "Nasıl olsa denizin de denizdeki balığın da sahibi yok" anlayışı ile hareket eden çevrelere seslendiğini belirterek, "Memleketin dağını, taşını delenler, verimsiz HES projeleriyle akarsuların, derelerin boynuna ilmek geçirenler bilmelidir ki; belki bugün buradaki destekçi milletvekillerinin parmaklarıyla bu torba yasalaşabilir ancak teklifiniz bu ülkenin yurttaşlarının vicdanında hiçbir zaman karşılık bulmayacaktır" diye konuştu. Sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının ve yaşam alanları talan edilen halkın vahşi madencilik faaliyetlerini kolaylaştıran ve sermayenin önünü açan teklife karşı direndiğini belirten Özgür Ceylan, "Ancak, Kaz Dağları`ndaki yüz binlerce ağacı ve barındırdığı yaşamı yok edenler avuçları patlarcasına teklifi alkışlıyor" dedi.
"Doğa savunucularına icra takibi başlatıldı"
Ceylan, doğa ve yaşam savunucularına küresel salgın gerekçe gösterilerek 500 bin lirayı aşan cezalar kesildiğini hatırlatırken, icra takiplerinin de başladığını söyledi. Doğa direnişçilerinin "İçme suyumuz zehirlenmesin, daha fazla ağaç kesilmesin diye her türlü zorluğa rağmen mücadelemizden vazgeçmedik" dediklerini söyleyen Özgür Ceylan, "Bu insanlar, maden işletmesi kapanana ve tahrip ettikleri alan onarılana kadar Kaz Dağları`nı terk etmeyeceklerine, haklı mücadelesini kazanana kadar direneceklerine, her ağacı tek tek savunacaklarına söz verdiler" dedi. Özgür Ceylan, Saraydan imtiyaz bekleyen şirketlerinin, ülkenin kurtuluştan kuruluşa her aşamasında olan ve yedi düvele meydan okuyan, ulusun geleceğini ipotek altına alan kapitülasyonları yırtmış atmış bir siyasi parti olduğunu bilmesi gerektiğini söyleyerek, "O siyasi parti ki yetkisini halktan, cesaretini Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran ebedî Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ten alır" dedi.
"Sermayenin önünü açan diğer maddeler yerinde duruyor"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, teklifte farklı isimler altında enerji şirketlerine 21 milyar lira kaynak aktaran ve yeni imtiyazlar sağlayan düzenlemeler olmasına rağmen vatandaşın faturasını hafifletecek tek bir madde olmadığını söyledi. Özgür Ceylan, halkın sesine kulak verilerek, maden şirketlerine ruhsat alanları dışında geçici tesis kurma imkânı veren 6`ncı maddenin tekliften çıkarılmış olmasının sevindirici olmasına karşın, sermayenin önünü açan diğer maddelerinin yerinde durduğunu söyledi. Özgür Ceylan, "Yapılacak ilk seçimlerin ardından bu ülkenin dağına taşına, havasına, suyuna göz diken, vahşi madencilik faaliyetlerini kolaylaştıran bütün düzenlemeler iptal edilecektir" diye konuşarak vatandaşa söz verdiğini söyledi.
"Teklif, maden şirketlerine kıyakçılık"
Özgür Ceylan, teklif ile rödovans sözleşmesi yapan firmalar için ÇED yenileme şansının kaldırdığını belirtirken, "Peki, ÇED mevzuatı öncesi ruhsat alan işletmelerde durum ne olacak? Bu teklife göre onlar da ÇED`siz devam edecek. Zamanında ödenmeyen ruhsat bedelleriyle ilgili madde yumuşatılarak maden şirketlerine kıyakçılık var" diye konuştu. Özgür Ceylan, maden ve enerji şirketlerini daha da zenginleştirirken köylüyü toprağından edecek, ülkenin son kalan yaban alanlarının da yok edilmesine neden olacak teklife karşı olduklarını söyledi.
(Eren Aşnaz)